Setembre 13, 2021
Per Nord-Estl Libertari
390 vistes


Una protesta contra la sinistralitat laboral, el maig passat.  | ACN

                                 Una protesta contra la sinistralitat laboral, el maig passat

L’actual represa de creixement capitalista fa cr茅ixer un 20% els accidents laborals a la demarcaci贸 de Girona 

Les comarques gironines han registrat 5.981 casos de gener a juliol, segons el Departament de Treball de la Generalitat 

L’any passat hi va haver gaireb茅 1.000 sinistres menys per l’aturada econ貌mica per la pand猫mia de covid-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Giron猫s, comtat de Girona) 13/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que la denominada, oficialment, recuperaci贸 econ貌mica ha fet cr茅ixer la sinistralitat laboral a les comarques gironines. Segons les darreres dades publicades pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, de gener a juliol la demarcaci贸 de Girona ha registrat 5.981 casos, un 20% m茅s dels que hi va haver fa un any. La dada funciona com a indicador per mesurar la recuperaci贸 econ貌mica del territori, enfonsada per la pand猫mia de covid-19 ara fa un any i mig. L’any passat hi va haver gaireb茅 1.000 accidents menys de gener a juliol, una rebaixa marcada sobretot pels tres mesos de confinament i l’aturada total de l’activitat econ貌mica per l’arribada de la pand猫mia de covid-19. Durant els set primers mesos del 2020 hi va haver 4.911 accidents laborals, dels quals quatre van ser mortals. De tota manera, la xifra d’enguany encara est脿 per sota de la que hi havia abans de la pand猫mia de covid-19. En el mateix per铆ode del 2019 hi van haver 6.636 accidents laborals, una xifra similar a la dels anys anteriors. 脡s amb els darrers anys de l’anterior crisi econ貌mica que trobem uns registres similars als d’aquest any. 

4 accidents laborals mortals aquest any a les comarques gironines, 57 en deu anys en els sectors de serveis, d’industrials, de construcci贸 i d’agricultura  

Dels 5.891 accidents laborals d’aquest any, 4.848 s贸n lleus, 29 s贸n greus i 4 s贸n mortals. En aquesta l铆nia, a les comarques gironines, en els 煤ltims deu anys, hi ha hagut 57 sinistres laborals mortals. Els serveis s贸n els que concentren la major part de l’accidentalitat laboral (3.129, amb 3 defuncions), seguits de la ind煤stria (1.630), la construcci贸 (946 i una defunci贸) i l’agricultura (178). 

Caiguda pel virus 

A escala estatal, els accidents laborals van disminuir un 22,8 per cent durant el 2020 a causa de la pand猫mia de coronavirus-19, frenant aix铆 la tend猫ncia ascendent dels 煤ltims anys, d’acord amb la Mem貌ria de la Fiscalia referida a aquest any i recollida per Europa Press, que es va presentar en el marc de l’obertura del curs judicial. Malgrat aquesta caiguda, els sinistres laborals amb v铆ctimes mortals van augmentar un 11,2 per cent. En total, va haver-hi 528 accidents mortals i 2.830 amb lesions greus. 

La majoria dels accidents ocorreguts a l’entorn del treball van tenir lloc al sector serveis, al qual segueixen la ind煤stria, la construcci贸 i el sector agrari. La Inspecci贸 de Treball va comunicar 1.663 expedients al Ministeri Fiscal, un 26 per cent m茅s, que van resultar en 10.817 dilig猫ncies pr猫vies (199 per homicidi per imprud猫ncia), 865 dilig猫ncies de recerca, 500 escrits d’acusaci贸 i 158 den煤ncies o querelles. 

En els casos de sinistralitat laboral que van arribar a judici, el 75 per cent de les sent猫ncies van ser condemnat貌ries, de les quals el 79 per cent van ser per conformitat de les parts. 

Setmana negra 

Justament, la primera setmana d’agost cinc persones van morir en accidents laborals al Principat de Catalunya en els 脿mbits de la ind煤stria i la construcci贸, un fet ins貌lit en una 猫poca tradicionalment de baixa activitat, segons va denunciar la UGT

脡s per aix貌 que el sindicat va parlar d’una setmana negra en un any en qu猫 ja es registrava una 芦sinistralitat disparada禄, amb tres morts en agricultura, set en ind煤stria i quatre en la construcci贸 durant el primer semestre al conjunt del pa铆s. 芦Si seguim aquest ritme de creixement durant el segon semestre del 2021, podrem afirmar que aquest any ser脿 el pitjor pel que fa a morts a la ind煤stria i la construcci贸 a Catalunya, superant la xifra de 41 morts de l’any passat禄, va dir UGT, que va reclamar 芦mesures urgents禄 per revertir la situaci贸. 

Des de la sectorial UGT-FICA de Catalunya acusen l’administraci贸 de 芦passivitat禄 i lamenten que les campanyes de conscienciaci贸 de l’Administraci贸 芦no estan donant els resultats esperats禄. 芦Cal que es posi el focus en la inspecci贸 de treball禄, avisen. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com