Setembre 8, 2021
Per Nord-Estl Libertari
209 vistes


La vacunaci贸 a Salt se situa deu punts per sota de la mitjana de la Regi贸 Sanit脿ria de Girona 

La pauta completa no arriba al 50% a la poblaci贸 de 12 a 34 anys 

La Comissi贸 de Seguiment analitzar脿 la situaci贸 i plantejar脿 accions 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Giron猫s, comtat de Girona) 08/09/2021.- Llegim al Diari de Girona que les dades constaten que el ritme de vacunaci贸 contra la covid-19 s’ha alentit aquest estiu. La situaci贸 茅s 芦preocupant禄 segons ha afirmat el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i m茅s tenint en compte que falta menys d’una setmana pel retorn del curs escolar. A part d’aix貌, hi ha un altre problema afegit: les dosis no estan arribant amb la mateixa velocitat a tots els municipis i barris del Principat de Catalunya. Concretament, a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, crida bastant l’atenci贸 Salt (Giron猫s, comtat de Girona), on el percentatge de poblaci贸 amb la pauta completa se situa al 56%, deu punts per sota de la mitjana gironina, que 茅s del 66%, i tretze punts per sota de la mitjana catalana, que 茅s del 69%. Si tenim en compte les primeres dosis, un 59% de saltencs ja l’han rebuda, mentre que a la Regi贸 Sanit脿ria de Girona, la mitjana 茅s del 69,7%, tamb茅 deu punts per sobre. 

El percentatge de saltenques i saltencs amb la pauta completa es va reduint a mesura que baixa la mitjana d’edat. 脡s a dir, destaca que m茅s del 80% de la poblaci贸 de m茅s de 50 anys est脿 immunitzada, per貌 menys de la meitat de les persones de 12 a 34 anys ho est脿. Per franges d’edat, tenen la pauta completa el 71,7% dels habitants de 45 a 49 anys; el 65,3% dels que tenen de 40 a 44 anys; el 57,8% de la poblaci贸 de 35 a 39 anys; el 48,7% de les persones de 30 a 34 anys; el 42,2% de les santenques i dels saltencs de 20 a 29 anys; el 44,7% dels joves de 16 a 19 anys i el 30% dels adolescents de 12 a 15 anys. 

La baixa cobertura vacunal entre els joves 茅s un problema que afecta tota la regi贸 sanit脿ria, aix铆 com al conjunt del principat de Catalunya. 脡s per aix貌 que Salut est脿 impulsant mesures per augmentar-la, com ara l’ampliaci贸 de campanyes sense cita pr猫via i trucades a persones no vacunades, entre d’altres. Fins ara, no han acabat de funcionar a alguns punts, com a Salt. El cap de l’UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, n’ha fet ress貌 a Twitter i ha destacat que malgrat l’芦esfor莽禄 de l’atenci贸 prim脿ria, seria 芦necessari identificar factors que expliquen el baix percentatge de vacunaci贸, tenint en compte l’alt percentatge de poblaci贸 migrada, i actuar禄. Al llarg d’aquest estiu, Salut hi ha dut a terme diverses iniciatives concretes, com ara el punt m貌bil de vacunaci贸 al bus del Banc de Sang i Teixits, a principis de juliol, i jornades sense cita pr猫via al Canal de la Coma Cros, el 12 i 26 d’agost per primeres dosis, i el 2 de setembre, per a segones punxades. 

Reuni贸 de Salut 

Malgrat tot, aquestes mesures no han sigut suficients. La setmana que ve, la Comissi贸 de Seguiment es reunir脿 per analitzar la situaci贸 epidemiol貌gica del municipi i les dades de vacunaci贸 a m茅s de definir accions per millorar les cobertures, segons van explicar ahir fonts del Departament de Salut al Diari de Girona. D’altra banda, la Comissi贸 de Girona tamb茅 es reuneix divendres per analitzar la situaci贸 de Girona 2 – Can Gibert del Pla, on la cobertura tamb茅 茅s baixa. Les comissions de seguiment s贸n reunions que es van fent arreu del territori des de fa uns mesos, per analitzar la situaci贸 pand猫mica a punts concrets. 

Fonts de l’Ajuntament de Salt asseguren que desconeixien aquesta dada i que 芦sempre que el Departament de Salut ens demana fer alguna acci贸, ho fem禄. Blanes (la Selva Mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 茅s la ciutat de m茅s de 20.000 habitants amb m茅s percentatge d’immunitzats, amb un 70%. Entre les ciutats amb menys del 60% de la poblaci贸 amb la pauta completa hi ha Lloret de Mar (la Selva Mar铆tima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona). De fet, la Selva Mar铆tima 茅s l’脿rea de gesti贸 assistencial de la regi贸 de Girona amb el percentatge de vacunats amb la pauta completa m茅s baix. 

脥ndex avui de risc de rebrot de covid-19: Salt 277.25 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 56  

Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 153  

Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 417.7 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.66 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Girona 204.74 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 113 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 293 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 265.09 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.77 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Blanes 44.98 (Baix) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 11 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 39 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 87.12 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.52 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). Lloret de Mar 226.58 (Molt alt) Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 7 dies: 51 Casos diagnosticats amb PCR i test d’ant铆gens els 煤ltims 14 dies: 108 Incid猫ncia acumulada de diagnosticats els 煤ltims 14 dies per cada 100.000 habitants: 252.78 Taxa de reproducci贸 de l’epid猫mia ponderada setmanalment (rho7): 0.9 (l’epid猫mia creix si 茅s superior a 1). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com