Novembre 10, 2021
Per CGT UAB
293 vistes

No tens cap obligació de:

  • Informar del teu correu o número de telèfon personal.
  • Fer ús del teu telèfon personal per accedir al correu institucional.

La majoría recordareu com l’any 2018 vam tenir un primer avís de la fragilitat de les tecnologies quan tall elèctric va causar problemes amb la climatització del centre de procesament de dades i van caure la gran majoria dels serveis corporatius.

Es compleix un mes des de l’atac informàtic a la UAB, i la universitat no deixa de sorprendre’ns.

En un inici no ens podíem creure que, tres anys després d’aquell primer avís, una institució amb més de 40.000 estudiants i 6.000 treballadores no disposés de cap pla de contingència i/o de recuperació ràpida però vam valorar que ja hi hauria temps de reclamar responsabilitats.

Però lluny de posar-hi remei, la trama es complica i aquesta setmana veiem com la UAB ha decidit aplicar mesures abusives i directament il·legals per poder recuperar una eina de treball essencial com el correu corporatiu.

Com sabeu, per tal d’establir una nova paraula de pas pel nostre correu corporatiu, se’ns ha demanat notificar: primer un e-mail personal i després un número de telèfon també personal.

Des de la CGT hem de denunciar que aquesta pràctica suposa una greu vulneració dels drets de les treballadores i és totalment il·legal.

El 2015, amb la sentencia STS 4086/2015, el Tribunal Suprem va dictaminar que les persones treballadores no estan obligades a facilitar aquestes dades (podeu consultar el resum o el text íntegre de la sentència) doncs al fer-ho es vulnera la llei de protecció de dades, els drets constitucionals i drets fonamentals en les relacions laborals.

Durant la pandèmia la UAB va fer una crida a la col·laboració de les treballadores i moltes van teletreballar fent ús de les seves eines.

Davant d’aquesta nova crisis, aquestes mateixes persones han estat desateses al demanar algún tipus de recolçament o simplement informació sobre els equips personals que s’han pogut veure afectats per l’atac informàtic

I ara, la UAB pretén que les persones treballadores utilitzem el nostre mòbil personal per la validació o que renunciem a teletreballar i fem sempre aquesta validació des del despatx?

Recordem que tal i com s’estableix a l’Estatut dels treballadors, és obligació de la UAB aportar totes les eines de treball però també ha de garantir que les nostres dades es mantinguin segures.

Però, ho són realment?

Des de la CGT volem denunciar que això no és així doncs:

  • La UAB no pot garantir que les nostres dades personals estiguin segures quan les gestionen tercers.
  • No s’ha demanat el consentiment de totes les persones per cedir a tercers els nostres correus personals i els telèfons.
  • Aquestes dades no es troben SEMPRE les dades dins de l’espai Europeu.

Si has rebut aquest e-mail el més probable es que ja hagis donat les dades personals i que estàs fent servir d’alguna manera el teu mòbil per fer la validació. Estàs a temps de negar-te a continuar fent-lo servir.

És esencial que, totes, com a institució apliquem mesures per garantir la seguretat de les nostres dades però NO era el moment, ni la manera d’aplicar la “doble autenticació”.

Defensa els teus drets.

  • Tenim dret a la privacitat.
  • Tenim dret a que es tingui cura de les nostres dades personals.
  • Tenim dret a no haver de donar les nostres dades a les corporacions.

CGT – UAB

Secció sindical CGT – UAB

Segueix-nos a:

 Canal CGT-UAB
Centro de ayuda@cgt_uab

https://www.facebook.com/CGTUAB
Autor font: Cgtuab.wordpress.com