Novembre 30, 2020
Per Direta
358 vistes


El jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 9 de Barcelona dona el vistiplau perqu猫 es comenci a investigar la suplantaci贸 d鈥檌dentitat a la portaveu de La Forja 鈥 Jovent Revolucionari, Lluna Berlanga, a trav茅s del seu correu electr貌nic, el passat mes de juliol. La militant, amb l鈥檕rganitzaci贸 antirepressiva Alerta Solid脿ria, va presentar una querella pels presumptes delictes d鈥檜surpaci贸 d鈥檈stat civil, d鈥檌dentitat digital i de revelaci贸 de secrets, que ha estat admesa a tr脿mit.

El de Berlanga 茅s un dels casos d鈥檜na trama d鈥檈spionatge digital destapada per la Directa el passat 28 d鈥檕ctubre. Mentre l鈥檃fectaci贸 s鈥檋a anat eixamplant 鈥搃 per ara toca almenys catorze adreces electr貌niques i inclou m茅s d鈥檜na seixantena de correus falsos d鈥檕rganitzacions de l鈥檈squerra independentista, moviments socials i sindicats llibertaris鈥 l鈥檕rigen de la trama s鈥檋a anat estrenyent. Segons les investigacions de la Directa, algunes connexions dels suplantadors es van realitzar amb dues adreces IP que s鈥檜tilitzen des de l鈥櫭rea Central de Mitjans T猫cnics i Suport Operatiu (ACMTSO), sota les ordres de la Comissaria General d鈥橧nformaci贸, i des d鈥檃ltres organismes ubicats a la seu central de la policia catalana.


鈥楽poofing鈥 de manual

鈥淗ola, el meu nom 茅s Lluna, actualment soc una de les portaveus de La Forja 鈥 Jovent Revolucionari, estem seguint per xarxes la vostra activitat i ens agradaria contactar amb vosaltres de manera discreta鈥. Aix铆 arrencava el correu electr貌nic que el suplantador de Lluna Berlanga va enviar al col路lectiu Blanc Bloc 鈥 Catalunya Resisteix el 29 de juliol. A continuaci贸, mostrava inter猫s per con猫ixer l鈥欌漚posta per l鈥11-S i de pas comentar-vos la nostra鈥 i facilitava un n煤mero de tel猫fon per parlar per Telegram, 鈥渕茅s segur per tothom鈥. En el remitent, efectivament, hi constava l鈥檃dre莽a personal de Berlanga de la Universitat Aut貌noma de Barcelona, per貌 la portaveu mai va enviar-lo ni va autoritzar ning煤 a escriure en el seu nom, aix铆 com tampoc 茅s la titular del n煤mero de tel猫fon. Com en la majoria dels casos de la trama, l鈥檃n脿lisi de la cap莽alera revela que s鈥檋a utilitzat l鈥檈ina gratu茂ta de suplantaci贸 emkei.cz, que permet crear missatges de correu electr貌nic amb una adre莽a de remitent falsejada, una pr脿ctica coneguda com a spoofing.

L鈥檃n脿lisi de la cap莽alera dels correus enviats en nom de la portaveu de La Forja revela que es utilitzat l鈥檈ina gratu茂ta de suplantaci贸 Emkei.cz, que permet crear missatges d鈥檈-mail amb remitent falsejat

L鈥檈nviament d鈥檃quest correu t茅 la peculiaritat de tractar-se de la suplantaci贸 d鈥檜na adre莽a personal i no de la d鈥檜na organitzaci贸, com la resta. Per aquesta ra贸, Alerta Solid脿ria contempla el delicte d鈥檜surpaci贸 d鈥檈stat civil, que est脿 castigat en el Codi Penal amb la pena de pres贸 de sis mesos a tres anys. L鈥檃cusaci贸 considera que el suplantador 鈥渆mpra elements ideol貌gics de milit脿ncia o afinitat pol铆tica, inserint una altra violaci贸 de la seva personal, intimant, al dret a no expressar pensaments, ideologies, afinitats ni creences, facilitant o aportant o esmentant dades de l鈥檈sfera m茅s reservada d鈥檜na persona鈥. Per a Berlanga, la querella 茅s una font de pressi贸 i espera que serveixi per 鈥渁rribar fins al final鈥: 鈥渧olem saber qui hi ha darrere de tot aix貌 i que es depurin responsabilitats鈥, rebla. Alhora, la querellant defensa la pressi贸 p煤blica m茅s enll脿 de la via judicial perqu猫 鈥渘o es torni a investigar il路legalment la dissid猫ncia pol铆tica i els moviments socials鈥.

Tot i que, la jutge titular del jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 9 de Barcelona 茅s Mar铆a S铆lvia L贸pez Mej铆a, qui signa la notificaci贸 d鈥檃dmissi贸 a tr脿mit de la querella 茅s la jutge Maria del Carmen Su谩rez V谩zquez, a causa d鈥檜na substituci贸 puntual.


Seguir el rastre del tel猫fon

Amb l鈥檃dmissi贸 a tr脿mit de la querella s鈥檕bre la porta a trobar qui s鈥檃maga darrere la IP des d鈥檕n es va enviar el correu suplantat de Berlanga i qui hi ha darrere de la l铆nia telef貌nica facilitada de contacte. En aquest sentit, l鈥檃cusaci贸 planteja diverses dilig猫ncies per esbrinar l鈥檃utoria dels presumptes delictes, entre les que figura aconseguir qui 茅s el titular de la l铆nia i les trucades realitzades i missatges enviats des del juliol fins avui, aix铆 com que l鈥檈mpresa Emkei.cz identifiqui les IP de connexi贸 el dia i hora en qu猫 es va enviar el correu. L鈥檃dvocada Eva Pous, per貌, expressa que els preocupa que el jutjat no hagi acordat encara les dilig猫ncies interessades: 鈥渓鈥檌nstarem que les acordi, al ser dilig猫ncies necess脿ries per poder esclarir els fets denunciats i poder seure al banc dels acusats als responsables de les suplantacions鈥.

Des del 28 d鈥檕ctubre el n煤mero usat per als missatges enviats en nom de la portaveu de la Forja i altres accions de la trama no s鈥檋a tornat a connectar ni a Telegram ni a Whatsapp i el m貌bil es troba inactiu

El mateix n煤mero, que pertany a l鈥檕peradora Lycamobile, ha estat facilitat en altres casos de la trama: fent-se passar per una militant La Forja per entaular converses per WhatsApp amb el militant de la CUP Girona, i actualment portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas; accedint sense autoritzaci贸 a un correu en des煤s d鈥橝rran, quan es presentava al Sindicat de Llogateres; falsejant el correu del Sindicat, perqu猫 Alerta Solid脿ria l鈥檃feg铆s als seus grups de difusi贸; infiltrant-se en el grup de Telegram de la Federaci贸 d鈥橢studiantil Llibert脿ria (FEL) de la UAB.

La Directa va trucar al n煤mero de tel猫fon el dia abans de publicar la investigaci贸 i l鈥檌nterlocutor el va despenjar sense pronunciar cap paraula, mantenint-se a l鈥檈scolta durant 45 segons i finalitzant la trucada. Al cap de sis minuts el tel猫fon m貌bil del mitj脿 des d鈥檕n s鈥檋avia efectuat la trucada va rebre un missatge de Telegram amb n煤mero ocult: 鈥淗ola鈥. A partir d鈥檃qu铆 es va establir el seg眉ent di脿leg: 鈥溾換ui ets? 鈥揌as trucat. 鈥揂h, ok. No pots parlar ara? 鈥換u猫 volies? Si ets el Pep, aquest cop no caure amb el mateix. 鈥揘o. Soc periodista. Et volia fer unes preguntes. 鈥揚eriodista? Ostres desconec en qu猫 et puc ajudar. Per貌 la meva vida privada no 茅s p煤blica ni d鈥檌nter猫s. Que vagi molt b茅鈥. Des del 28 d鈥檕ctubre no s鈥檋a tornat a connectar ni a Telegram ni a Whatsapp i el m貌bil es troba inactiu.


La 鈥淢arta鈥 a Sanitaris per la Rep煤blica

Sanitaris per la Rep煤blica se suma a la llarga llista d鈥檕rganitzacions i col路lectius suplantats, en aquest cas, via WhatsApp. El 21 d鈥檕ctubre, un membre de la CNT Manresa va rebre un missatge d鈥檜na suposada 鈥淢arta鈥 de 鈥淪anit脿ries per la Rep煤blica鈥. Es presentava com 鈥渦n dels enlla莽os amb altres organitzacions de la plataforma鈥 per crear 鈥渦n canal de comunicaci贸鈥 amb el sindicat, que donava suport a la vaga d鈥檃mbul脿ncies.

De nou, darrere de Marta hi ha el mateix n煤mero de tel猫fon. De nou, el col路lectiu ha confirmat que no existeix cap Marta que hagu茅s contactat amb la CNT Manresa. Quan l鈥檃filiat va preguntar-li si li havien passat el seu n煤mero o l鈥檋avia trobat per internet, el suplantador va respondre que 鈥渆l vam veure en un correu reenviat d鈥檜n company鈥. Tres dies despr茅s de la protesta del 23 d鈥檕ctubre davant del CatSalut, la suposada Marta va escriure-li de nou per saber com havia anat i s鈥檕feria per fer difusi贸 o 鈥渁judar en algun aspecte鈥. Aquell dia, 26 d鈥檕ctubre, es va produir la darrera comunicaci贸.
Autor font: Directa.cat