Febrer 18, 2022
Per Direta
325 vistes

Per sis猫 any consecutiu s鈥檋a organitzat la Llarga Marxa Internacionalista a Alemanya per exigir l鈥檃lliberament d鈥橝bdullah 脰calan, fundador del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK per les sigles en kurd), empresonat des de fa 23 anys, en situaci贸 d鈥檃茂llament i amb un contacte amb l鈥檈xterior molt restringit. L鈥櫭簂tima conversa entre el l铆der kurd i el seu germ脿 va ser el mes de mar莽 de 2021, fet que genera inc貌gnites sobre el seu estat de salut. La marxa ha agrupat altres demandes com un estatus pol铆tic per al Kurdistan, la fi de la col路laboraci贸 de les pot猫ncies europees amb les agressions contra el poble kurd, la investigaci贸 de presumptes atacs qu铆mics contra la guerrilla i la retirada del PKK de la llista d鈥檕rganitzacions terroristes de la Uni贸 Europea.

脡s justament aquest darrer punt el que ha causat m茅s problemes al moviment de solidaritat amb el poble kurd a Europa. Pel fet de ser considerat un grup terrorista, els serveis d鈥檌ntel路lig猫ncia de diferents estats europeus sovint han qualificat el PKK i els internacionalistes retornats de Rojava com a amenaces per a la seguretat interna. Alemanya 茅s on l鈥檃cusaci贸 de terrorisme s鈥檜tilitza m茅s 脿mpliament. Sense anar m茅s lluny, el passat desembre, l鈥檈spanyola Maria V. fou deportada amb la prohibici贸 de retornar al pa铆s durant vint anys, sota l鈥檃cusaci贸 de fer d鈥檈nlla莽 entre l鈥檈squerra radical i el PKK. Uns mesos abans, Alemanya tamb茅 va ordenar l鈥檈xclusi贸 de l鈥檈spai Schengen al periodista angl猫s Matt Broomfield, que va estar detingut durant dos mesos a Gr猫cia despr茅s de la seva estada a Rojava.

El passat desembre, l鈥檈spanyola Maria V. fou deportada amb la prohibici贸 de retornar al pa铆s durant vint anys, sota l鈥檃cusaci贸 de fer d鈥檈nlla莽 entre l鈥檈squerra radical i el PKK

La repressi贸 per part de les autoritats alemanyes tamb茅 es va evidenciar al llarg de la marxa: la policia va posar traves al desenvolupament del programa i va seguir la mobilitzaci贸 amb quinze furgonetes d鈥檃ntiavalots, mentre dues unitats l鈥檈ncapsulaven a peu pels laterals. D鈥檃ltra banda, en quatre de les cinc etapes es va prohibir mostrar la imatge d鈥櫭朿alan, adduint que suposava una alteraci贸 de l鈥檕rdre p煤blic, a m茅s de les prohibicions ja habituals d鈥檃lguns lemes i banderes vinculades no nom茅s al PKK, sin贸 tamb茅 a la ideologia del confederalisme democr脿tic i a les forces d鈥檃utodefensa de Rojava, les YPJ i les YPG. Paradoxalment, Alemanya i una vuitantena de pa茂sos, com l鈥橢stat franc猫s o el Regne Unit, formen part de la coalici贸 internacional que des de 2014 lluita bra莽 a bra莽 amb les forces kurdo-脿rabs contra Estat Isl脿mic a S铆ria i Iraq.

En altres pa茂sos europeus la situaci贸 de repressi贸 que viu el moviment per l鈥檃lliberament del Kurdistan 茅s similar. Al Regne Unit, els serveis d鈥檌ntel路lig猫ncia han dut a terme registres en centres culturals i tamb茅 han prohibit les banderes d鈥櫭朿alan. El 2019, cinc persones van ser acusades de viatjar o ajudar persones a viatjar cap a Rojava, de les quals tan sols Aidan James va ser condemnat a dotze mesos de pres贸, acusat d鈥檋aver anat al camp de refugiats de Maxmur (Iraq). El tribunal brit脿nic el qualifica de 鈥渃amp d鈥檈ntrenament terrorista鈥. Tamb茅 van arrestar i acusar de 鈥渇inan莽ament de grup terrorista鈥 els familiars de Daniel Newey, un membre de YPG internacional, a qui el seu pare havia enviat 150 lliures. A It脿lia, el 2020, quatre persones van ser jutjades per haver-se unit a YPG/YPJ. Maria Edgarda Marcucci va ser condemnada a dos anys de 鈥渧igil脿ncia especial鈥.

Pel que fa als pa茂sos franc貌fons, on tamb茅 viu una gran di脿spora kurda, la situaci贸 no 茅s molt millor. A Su茂ssa, el novembre de 2021, Andrea Stauffacher, secret脿ria de l鈥檕rganitzaci贸 Ajuda Roja Internacional, va ser condemnada a catorze mesos de pres贸 per una acci贸 davant el consolat turc, mentre que a l鈥橢stat franc猫s, deu kurds van ser arrestats el mar莽 del 2021 per 鈥渁ssociaci贸 terrorista criminal i finan莽ament de grup terrorista鈥. Activistes francesos i membres de delegacions oficials que han viatjat a Rojava tamb茅 han sigut assetjades pels serveis d鈥檌ntel路lig猫ncia francesos.

El 2019, cinc persones van ser acusades de viatjar o ajudar persones a viatjar cap a Rojava, de les quals tan sols Aidan James va ser condemnat a dotze mesos de pres贸

Tanmateix, la creixent repressi贸 vers el moviment de solidaritat amb el poble kurd no ha evitat que 150 internacionalistes de diferents pa茂sos europeus participessin en la marxa per la llibertat d鈥橝bdullah 脰calan, juntament amb membres del poble Nasa de Col貌mbia i de pa茂sos com M猫xic, l鈥橢quador, Bol铆via, Brasil o els Estats Units. Les persones kurdes residents a Alemanya tamb茅 hi van participar i van oferir suport log铆stic i allotjament.

La repressi贸 policial es va notar especialment durant la tercera etapa de la marxa, quan les forces de seguretat van detenir dues persones nord-americanes que, segons la versi贸 policial, haurien cridat consignes contra la policia. Tamb茅 van identificar les que estaven duent a terme el rol de seguretat, una figura que preveu intervenir en casos d鈥檈scalada de viol猫ncia per part de la policia o grups feixistes turcs, com ja va passar el dilluns 7 de febrer a la marxa de la joventut kurda provinent de l鈥橢stat franc猫s.

Portaveus del moviment kurd expliquen que no entenen aquesta repressi贸 鈥渃om quelcom a茂llat, sin贸 com una expressi贸 m茅s dels m煤ltiples lligams de col路laboraci贸 entre Alemanya i altres pa茂sos europeus amb Turquia en els 脿mbits econ貌mic, militar o acad猫mic鈥. En total, la marxa va rec贸rrer m茅s de 130 quil貌metres, culminant el dissabte 12 de febrer a Estrasburg, amb una gran manifestaci贸 que va congregar 5.000 persones. L鈥檃cci贸 ha servit un any m茅s per enfortir els vincles i els intercanvis entre lluites i pobles, i mostrar que, malgrat que els estats europeus segueixin posicionats al costat de l鈥橢stat turc, la solidaritat amb la lluita del poble kurd i els altres pobles que estan construint la seva autonomia en el marc del confederalisme democr脿tic segueix igual de viva que sempre.
Autor font: Directa.cat