Octubre 8, 2021
Per Nord-Estl Libertari
160 vistes


La Segona República centra el cicle Fem Memòria d’enguany a Roses 

Entre el 12 d’octubre i el 12 de desembre, Roses programa una nova edició de les Jornades de memòria històrica local Fem Memòria, dedicades en aquesta ocasió a la Segona República amb motiu del seu 90è aniversari 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 08/10/2021.- Llegim a la Revista del Baix Empordà que entre el proper 12 d’octubre i el 12 de desembre, Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) programa una nova edició de les Jornades de memòria històrica local Fem Memòria, dedicades en aquesta ocasió a la Segona República amb motiu del seu 90è aniversari. 

L’alcalde de Roses, Joan Plana (ERC), i el regidor de Cultura, Èric Ibáñez, han presentat la programació des del rentador municipal, obra de l’Ajuntament republicà del 1931-1932. 

Les jornades Fem Memòria van néixer l’any 2019, impulsades conjuntament per les àrees de Cultura i de Govern Obert del consistori rosinc. El cicle aprofundeix en cada edició en moments històrics recents i en la seva influència per a la configuració de la Roses actual. L’edició de 2019 coincidí amb el 40è aniversari dels ajuntaments democràtics i es va centrar en el pas de les institucions franquistes a les primeres eleccions democràtiques,mentre que l’edició 2020 repassà la història del cooperativisme rosinc. 

Enguany, iniciarà el cicle la conferència de l’historiador Xavier Carmaniu, que girarà entorn a la figura de Carles Rahola. Periodista, historiador, activista cultural i considerat un dels intel·lectuals gironins de referència tant per la seva obra com per la seva vida, i assassinat pel règim franquista l’any 1939. Donant continuat a aquesta xerrada, a partir del proper 15 d’octubre i fins al 12 de desembre, la sala d’exposicions de la Ciutadella acollirà l’exposició Carles Rahola, una vida republicana, comissariada pel propi Carmaniu. 

El 26 d’octubre, Joan B. Culla, historiador i professor d’història contemporània de la UAB, oferirà la conferència Una interpretació de la Segona República: expectatives, frustracions i catàstrofe, mentre que el 23 de novembre, la també historiadora Ariadna Morente, presentarà el llibre La Segona República a Roses

El cicle inclou la proposta teatral Els darrers dies de la Catalunya republicana, una narració verídica dels dramàtics dies viscuts per l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, quan l’ofensiva de Franco contra Catalunya entrà en fase final.  

Les conferències i presentació del llibre tindran lloc al Teatre Municipal a les 19 hores, mentre que la representació teatral s’iniciarà a les 20 hores.  

Cal fer reserva a totes les activitats a través del web de rosescultura
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com