Juliol 28, 2022
Per Nord-Estl Libertari
26 vistes
Roses Pancarta contra el parc e貌lic mar铆, a les muralles de la Ciutadella

Ecologistes demanen una morat貌ria que protegeixi les Reserves de la Biosfera dels macroprojectes d’aerogeneradors 

La reivindicaci贸 social contra el macro parc e貌lic mar铆 al Golf arriba a les muralles de la Ciutadella de Roses 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empord脿, comtat de Peralada) 28/07/2022.- Llegim al portal Territorirural.cat que Alianza Energ铆a y Territorio (ALIENTE), formada per 200 organitzacions i col路lectius en l’脿mbit estatal entre els quals hi ha el Grup d’Estudi i Protecci贸 dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), reclamen una morat貌ria que protegeixi les Reserves de la Biosfera d’arreu de l’Estat espanyol. ALIENTE ha enviat una carta, subscrita per 447 entitats, per recordar a la ministra de Transici贸 Ecol貌gica del Govern espanyol, Teresa Ribera, la preocupaci贸 de la UNESCO davant l’amena莽a de les reserves i assenyalar la “incongru猫ncia” que suposa no adoptar mesures preventives. Tot i que les Terres de l’Ebre no 茅s on es concentren els nous projectes, des de GEPEC, recorden, que apleguen m茅s d’un 35% dels aerogeneradors instal路lats al Principat de Catalunya. 

ALIENTE promou una transici贸 energ猫tica justa, basada en la generaci贸 renovable distribu茂da, l’estalvi energ猫tic i l’autoconsum. Arran de l’estudi del Consell Cient铆fic i donat que les entitats integrades a ALIENTE comparteixen objectius amb el programa MaB (Home i Biosfera) de la UNESCO, es va formar un grup de treball amb m茅s d’una desena d’entitats afectades amb reserves de la biosfera, entre les quals el GEPEC – EdC. Aquest grup va iniciar una campanya per reclamar una morat貌ria cient铆fica per les Reserves de la Biosfera. “El principal objectiu d’una reserva de la biosfera 茅s que es converteixi en un instrument per exemplificar un nou model de relaci贸 de l’茅sser hum脿 amb la naturalesa“, apunten en un comunicat. 

Per aix貌, ALIENTE sostenen que 茅s necessari implantar un altre model energ猫tic que no estigui basat en grans centrals d’energia renovable a les reserves de la biosfera. Aquesta campanya va culminar el 6 de juliol, on gestors de reserves, Ajuntaments, col路lectius ciutadans, propietaris de negocis, organitzacions ecologistes i altres moviments associatius de tot l’Estat van enviar una carta al MITERD per reclamar que es decreti una morat貌ria que protegeixi les reserves. “La massificaci贸 de macro projectes energ猫tics t茅 greus impactes sobre la biodiversitat i pot acabar agreujant la despoblaci贸 i l’envelliment del m贸n rural“, argumenta ALIENTE

Apel路lant a la Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat i a la l貌gica qu猫 els estudis de viabilitat han de ser anteriors a qualsevol desenvolupament industrial, se sol路licita a la ministra, com a m脿xima responsable, que el Comit猫 Espanyol del Programa MaB de la UNESCO i els representants del mateix a cadascuna de les comunitats aut貌nomes, comuniquin per procediment oficial, com m茅s aviat millor, la conveni猫ncia del principi de no regressi贸 (Llei 7/2021 de 20 de maig de canvi clim脿tic i transici贸 energ猫tica) i aix铆 decretin una morat貌ria cient铆fica“, han exigit. Aix铆, es considera que si no s’atura la tramitaci贸 dels projectes fins que no hi hagi els resultats del comit猫 cient铆fic, es podria inc贸rrer a una culpa in vigilando

M茅s d’un 35% d’aerogeneradors de l’Ebre 

Des de GEPEC – EdC apunten que des de la modificaci贸 del Decret Llei 16/2019, de mesures urgents per a l’emerg猫ncia clim脿tica i l’impuls a les energies renovables, les Terres de l’Ebre no s贸n “de moment on es concentren els nous projectes“. Tot i aix貌, assenyalen que cal tenir en compte que m茅s d’un 35% dels aerogeneradors instal路lats al Principat de Catalunya estan a la reserva de les Terres de l’Ebre –que no s贸n totes les Terres de l’Ebre–. Segons dades del Departament d’Acci贸 Clim脿tica, Alimentaci贸 i Agenda Rural de la Generalitat, el 35% de la pot猫ncia e貌lica instal路lada al Principat de Catalunya prov茅 dels parcs e貌lics ebrencs. 

A m茅s, indiquen, que la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre pateix altres problem脿tiques de car脿cter ambiental. A tall d’exemple, destaquen la regressi贸 que pateix el delta de l’Ebre; la proliferaci贸 d’instal路lacions de tractament de residus o b茅 ampliaci贸 dels existents al Montsi脿, que poden acabar convertint la comarca en una zona receptora de residus de dins i fora del Principat de Catalunya. A la vegada, l’entitat remarca que hi ha el projecte de construcci贸 d’una planta de biog脿s a Godall, una planta de compostatge a Santa B脿rbara i de l’ampliaci贸 del centre de tractament de residus a Mas de Barberans. Finalment, lamenten que al Baix Ebre i Montsi脿 s’ha fragmentat un dels espais m茅s ben conservats d’oliverars del Principat de Catalunya. 

La reivindicaci贸 social contra el macro parc e貌lic mar铆 al Golf arriba a les muralles de la Ciutadella de Roses 

Segons EMPORDA.INFO, membres de l’entitat Roses Zero Pl脿stics han penjat una gran pancarta de la plataforma Stop Macro Parc E貌lic a la cara exterior d’una de les muralles de la Ciutadella de Roses. En la pancarta, es poden llegir dues consignes, una marcada per un gran no i una altra per un gran s铆: 芦No, al macroparc e貌lic mar铆 de la Costa Brava Nord禄 i 芦S铆 a les energies renovables, per貌 no aix铆禄. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com