Maig 27, 2021
Per El Pratl Libertari
2,206 vistes

«Coincidint que divendres 28 farà un any de l’anunci de tancament de la multinacional, els comitès de Nissan convoquen noves mobilitzacions per exigir la reindustrialització de les plantes catalanes».

x Diari del Treball

Demà fa un any que Nissan va anunciar el tancament dels centres de treball de la Zona Franca, Sant Andreu de la Barca i Montcada i Reixach, una decisió que suposa la pèrdua de milers de llocs de treball. Des d’aleshores hi ha hagut molts moviments, mobilitzacions i reunions. Els últims acords fixaven el 31 de desembre de 2021 com la data límit per mantenir l’activitat. Tot i estar en temps de descompte, no sembla que es sàpiga encara qui substituirà l’empresa i donarà feina als milers de treballadors d’aquesta. Entre plantilla directa i indirecta, hi ha 25.000 afectats.

Tot un gruix de persones que fa més d’un any estan en lluita contra aquesta decisió. “Una lluita que no s’acabarà fins que s’aconsegueixi una reindustrialització que doni resposta a la pèrdua de teixit industrial i d’ocupació que suposa la marxa de Nissan”, declaren des de CCOO.

Per aquesta raó, els comitès d’empresa de Nissan convoquen una nova mobilització aquest divendres, coincidint que fa un any de l’anunci de tancament i que el conflicte encara no s’ha resolt. Els comitès han convocat una aturada de la producció a tots els centres afectats, durant la qual la plantilla es concentrarà per exigir la reindustrialització.

A la fàbrica de la Zona Franca, l’aturada serà de les 10.30 a les 12.30 h i la plantilla es concentrarà a la porta principal. A la planta de Montcada, l’aturada serà de les 9.30 a les 11 h i la concentració es farà a les portes de l’empresa. A Sant Andreu de la Barca, la plantilla s’aturarà de les 10.30 a les 11.30 i es concentrarà a l’entrada de la fàbrica.

Aquestes aturades arriben després d’una gran manifestació que va fer tornar la plantilla als carrers el passat 13 de maig [Podeu accedir a la fotogaleria aquí]. Aleshores ja avisaven que donat que l’administració semblava inactiva, el deure dels treballadors era ser de nou al seu davant per recorda’ls-hi les responsabilitats que tenen amb la reindustrialització de Catalunya i els seus treballadors. En aquest reportatge titulat Treballadors interns i externs de la Nissan es manifesten per una reindustrialització que no arriba, parlàvem de com a finals d’abril els quatre sindicats presents al comitè d’empresa de la Nissan, CCOO, UGT, USOC i CGT, feien un cop a la taula i exigien a les administracions moviments per a la reindustrialització de la planta. L’acusaven de no fer prou per garantir el futur per a Nissan. El mateix que seguien pensant en convocar a una manifestació per reivindicar la reindustrialització de Nissan i per la defensa del teixit industrial a Catalunya i el mateix que pensen ara per convocar aturades a totes les plantes.

El comitè d’empresa de Nissan segueix insistint que es necessiten projectes que preservin el teixit industrial i l’ocupació que es perd amb la marxa de Nissan, i que alguns dels projectes que hi ha ara mateix sobre la taula no compleixen aquesta premissa, una premissa que els sindicats diuen que han assumit totes les parts de la mesa, encara que pugui no semblar-ho.

_________________________________________________

Per saber-ne més:

Nissan: el fracàs d’una estratègia local en el sector de l’automòbil

Les sis empreses subcontractes de Nissan reprenen la vaga indefinida

Acord a última hora evita el judici pel ERO d’Acciona a la seva plantilla de Nissan

La lluita de Nissan en l’horitzó col·lectiu
Autor font: Elpratllibertari.cat