Juliol 26, 2022
Per Nord-Estl Libertari
239 vistes

La PAAC i el Centre d’Ecologia de Catalunya celebra que el TSJC deixi clar que Vacamorta s’ha de buidar ”del tot” 

El Tribunal ha avalat el termini de buidatge de 20 anys plantejat per la Generalitat 

Per貌 l’explotaci贸 Elena que cita la interlocut貌ria per dur els residus no est脿 a 25 quil貌metres de l’actual abocador sin贸 a nom茅s 100 metres 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona) 26/07/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, la Plataforma Alternativa a l’Abocador de Cru茂lles (PAAC) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius de Catalunya (CEPA-EdC) celebren que el Tribunal Superior de Just铆cia de Catalunya (TSJC) hagi “recalcat” en la seva interlocut貌ria que l’abocador s’ha de buidar de “tots els residus abocats del 2000 al 2014“. “脡s a dir, que s’ha de buidar del tot“, remarquen en un comunicat. Ambdues entitats diuen, per貌, que l’explotaci贸 Elena que cita la interlocut貌ria per dur els residus no est脿 a 25 quil貌metres de l’actual abocador sin贸 a nom茅s 100 metres. 

Tamb茅 que l’actual direcci贸 de l’Ag猫ncia de Residus de Catalunya (ARC) no ha proposat “mai” aquest empla莽ament, com s铆 que proposava l’anterior. “Seria una barbaritat estar 20 anys buidant un abocador per traslladar-lo al costat“, afegeixen al comunicat. 

La interlocut貌ria del TSJC resol l’escrit d’incident d’execuci贸 de sent猫ncia que va presentar l’Ajuntament de Cru茂lles, Monells i Sant Sadurn铆 de l’Heura (Gavarres, Baix Empord脿, comtat de Girona) juntament amb la PAAC. L’alt tribunal considera “raonable” el termini de 20 anys que fixa la Generalitat, accepta l’empla莽ament del nou abocador –que situa a 25 quil貌metres de l’actual– i especifica que el buidatge i la gesti贸 de residus “comprenen i han de comprendre tots els abocaments fets des del setembre del 2000“. 

Sota el paratge de Vacamorta s’hi acumulen fins a 3.539.629 tones de residus, tots els abocats des que es va obrir, comptant tamb茅 mitja tona de terres amb qu猫 es van segellar les escombraries el 2014.Gaireb茅 la meitat de tot aquest volum (el 49%) s贸n fangs procedents de plantes de tractament de residus i d’aigua. A aquests, els segueixen un 27% de residus d’ind煤stries; un 13% de construcci贸 (terra i pedres); un 5% de processos qu铆mics org脿nics, i en menor mesura, residus d’ind煤stries t猫xtils i pelleteres o de fusta i paper (un 2% cadascun). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com