Juny 26, 2022
Per Direta
27 vistes

El 2 de juny es va celebrar un any m茅s la festa de la Rep煤blica Italiana, que es caracteritza per la desfilada militar pel centre de Roma a la qual assisteixen les autoritats pol铆tiques i militars. Per貌 enguany, coincidint amb l鈥檈fem猫ride, unes deu mil persones es concentraven a uns centenars de quil貌metres de la capital per un motiu oposat: al petit poble de Coltano, dins del municipi tosc脿 de Pisa, les concentrades protestaven contra el projecte del govern itali脿 de construir una base militar a la localitat. El macroprojecte contempla la creaci贸 d鈥櫭爎ees residencials i d鈥檈ntrenament per als militars i les seves fam铆lies. La construcci贸 afectaria greument Coltano, que es troba enmig d鈥檜na 脿rea agr铆cola i forma part del parc natural de Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli.

Tot i formar part del municipi de Pisa, Coltano est脿 situat a onze kil貌metres del centre de la ciutat i no compta amb moltes l铆nies de transport p煤blic per arribar-hi. 鈥淧recisament per aix貌, quan es van fer a Coltano les primeres assemblees sobre el tema de la base, una part de la poblaci贸 no veia de mal ull la idea, ja que pensaven que seria una bona ocasi贸 per a obtenir els serveis que es demanen des de fa temps鈥, explica a la Directa un dels activistes. Ens apropem a Coltano en bicicleta, passant entre camps, rierols, masies i edificis abandonats i mig destru茂ts, com una antiga estaci贸 de radiotel猫graf des d鈥檕n Gugliemo Marconi va enviar fa m茅s de cent anys el primer missatge intercontinental d鈥檕na llarga.

Una altra part de la ciutadania s鈥檋a oposat al projecte i ara est脿 impulsant les mobilitzacions amb suport d鈥檃ctivistes dels moviments socials de Pisa i amb la participaci贸 d鈥檃ltres comunitats organitzades de la regi贸, com les obreres de la f脿brica Gkn, al municipi de Campi Bisenzio, a prop de Flor猫ncia. A m茅s d鈥檈videnciar la barbaritat que suposa construir una base dins d鈥檜n parc natural, les opositores denuncien l鈥檕pacitat amb la qual el govern i les institucions locals pretenien tirar endavant l鈥檕bra: el projecte va sortir a la llum fa poques setmanes gr脿cies a la feina d鈥檜na llista pol铆tica d鈥檈squerres amb representaci贸 a l鈥檃juntament de la ciutat, que es va adonar de l鈥檈xist猫ncia d鈥檜n acte administratiu que contemplava les instal路lacions militars.

A causa de les protestes, el govern itali脿 s鈥檈staria plantejant la possibilitat de construir la nova base fora dels l铆mits del parc natural

A causa de les protestes, el govern itali脿 s鈥檈staria plantejant la possibilitat de construir la nova base fora dels l铆mits del parc, reaprofitant edificis en des煤s dins del poble de Coltano o fins i tot en localitats properes: 鈥淎ix貌 va molestar encara m茅s les habitants perqu猫 els edificis estan all脿, despr茅s d鈥檋aver-se reformat amb diners p煤blics. Fins ara no s鈥檋an fet servir. A m茅s, no tenim cap garantia que es respecti la integritat del parc鈥, afirma una altra activista. Per aix貌, la reacci贸 del moviment cr铆tic davant la nova proposta del govern ha sigut taxativa: no es vol cap base, ni a Coltano ni enlloc. Segon les activistes, les noves instal路lacions militars no garanteixen que es generin nous llocs de treball, com sovint ha esgrimit l鈥檃dministraci贸 per a justificar obres d鈥檃quest tipus i, al contrari, acabaria per destruir l鈥檈cosistema i l鈥檈conomia d鈥檜na zona que ara est脿 centrada en l鈥檃gricultura. A m茅s, consideren que empla莽ar la base en una altra localitat nom茅s serviria per a traspassar la mateixa l貌gica destructiva a un altre territori. Per contra, les activistes reclamen major inversi贸 en habitatge social, en serveis a la ciutadania i en la protecci贸 del medi ambient com a vies per a fomentar una seguretat humana.

Un context militaritzat

La zona de Pisa t茅 una rellev脿ncia estrat猫gica no menor: a m茅s d鈥檃ltres bases militars italianes, a prop de Coltano es troba ja la base militar Camp Darby, activa en el sector log铆stic, que acull tropes dels Estats Units. Aix铆, la nova base acabaria per encaixar dins d鈥檜n context ja militaritzat.

A la vegada, el cas de Pisa no 茅s excepcional, at猫s que tamb茅 en altres regions d鈥橧t脿lia com Sardenya, Sic铆lia o Friuli Venezia Giulia, la pres猫ncia militar 鈥搄a sigui pr貌pia, dels Estats Units o de l鈥橭TAN鈥 comporta l鈥檕cupaci贸 de grans extensions de territori, el que ha motivat protestes als diferents territoris. De fet, a la manifestaci贸 de Pisa d鈥檌nicis de juny, hi van participar representants d鈥檕rganitzacions d鈥檃ltres regions com A Foras (Sardenya), No Muos (Sic铆lia) i NoTav (el Piemont), actives des de fa temps en la lluita antimilitarista i contra la construcci贸 de grans infraestructures.

Tot aix貌 passa en un moment en qu猫 la guerra entre Ucra茂na i R煤ssia ha servit al govern de Mario Draghi 鈥揳mb el suport de bona part del Parlament i de molts dels principals mitjans escrits del pa铆s鈥 per a reafirmar la pertin猫ncia d鈥橧t脿lia a l鈥橝lian莽a atl脿ntica. Malgrat que a l鈥檌nici del conflicte una part de l鈥檕pini贸 p煤blica va posar sobre la taula el tema del posicionament internacional del pa铆s i el debat sobre la pertinen莽a d鈥檈nviar armes a Ucra茂na, de seguida la discussi贸, aix铆 com les manifestacions, van polaritzar-se. A partir de llavors, va ser complicat defensar una posici贸 articulada que no contempl茅s un suport militar, directe o indirecte, a Ucra茂na.

En altres regions com Sardenya, Sic铆lia o Friuli Venezia Giulia, la presencia militar italiana, dels EUA o de l鈥橭TAN comporta l鈥檕cupaci贸 de grans extensions de territori

A m茅s, els costos creixents de l鈥檈nergia han servit com a pretext per a posposar el tancament de quatre centrals de carb贸 situades en diferents punts d鈥橧t脿lia i per alentir els projectes de limitaci贸 de l鈥櫭簊 de combustibles f貌ssils. A la vegada, s鈥檋a prioritzat de nou les relacions amb alguns pa茂sos d鈥櫭frica com Alg猫ria, que amb les seves reserves podrien substituir almenys una part del gas i del petroli que fins ara arribava de R煤ssia. Fins i tot s鈥檈st脿 contemplant la possibilitat de tornar a potenciar l鈥檈xtracci贸 de les poques fonts de combustibles f貌ssils que es troben en territori itali脿. Tot aix貌, en un context on la idea de l鈥檈stalvi energ猫tic i la reducci贸 dels consums no acaba de calar, de manera que la soluci贸 m茅s obvia sempre acaba sent l鈥檈xtraccionista: la recerca de noves reserves d鈥檈nergia.

Justament, en el projecte de construcci贸 de la base de Coltano, hi conflueixen diverses d鈥檃questes problem脿tiques que en les darreres setmanes s鈥檈stan fent cada cop m茅s evidents, com l鈥檕rigen i l鈥櫭簊 de les diferents energies, la q眉esti贸 social, les finalitats de la inversi贸 p煤blica o el respecte envers les persones que viuen en els territoris afectats per les obres projectades. Si despr茅s d鈥檜na forta reacci贸 durant els primers dies de guerra, el moviment pacifista itali脿 semblava haver perdut almenys una part de l鈥櫭璵petu inicial, q眉estions com la nova base militar poden fornir noves raons per a q眉estionar la idone茂tat d鈥檌nversions d鈥檃questa mena, sobretot en un context on la crisi ecol貌gica s鈥檃greuja, sense que s鈥檌ntenti canviar de direcci贸. La manifestaci贸 va portar milers de persones a un indret que moltes d鈥檈lles no havien trepitjat mai, per貌 que ara es percep com una de les causes per les quals val la pena lluitar.
Autor font: Directa.cat