Setembre 29, 2021
Per Direta
20 vistes

El jutjat d鈥檌nstrucci贸 n煤mero 2 de Montcada (Horta Nord) ha donat per finalitzada la fase d鈥檌nvestigaci贸 i ha publicat l鈥檃uto d鈥檕bertura del judici oral per a quatre activistes que van protestar contra l鈥檈nderrocament del Forn de Barraca, una alqueria centen脿ria que el 27 de setembre de 2019, les excavadores redu茂ren a runes a causa de les obres d鈥檃mpliaci贸 de l鈥檃utovia V-21. La construcci贸 d鈥檜n tercer carril ha suposat la destrucci贸 de 62.000 metres quadrats d鈥檋orta productiva entre Alboraia i Val猫ncia i de dues alqueries: la Bayarri i el mateix forn. La Fiscalia demana penes que ascendeixen fins a 29 mesos de pres贸 per a les encausades, aix铆 com el pagament del cost que va suposar 鈥渆l despla莽ament i actuaci贸 dels serveis especialitzats que van haver d鈥檌ntervenir en la parcel路la per al seu desallotjament en condicions de seguretat鈥, segons es llegeix en l鈥檌nforme del Ministeri Fiscal espanyol presentat al jutjat i al qual ha tingut acc茅s aquest mitj脿.

Desenes de persones, organitzades de manera totalment espont脿nia i sota el principi de l鈥檃cci贸 directa no violenta, acamparen en l鈥檃lqueria per retardar el m脿xim possible l鈥檈ntrada de les m脿quines de la constructora Obrasc贸n Huarte La铆n SA (OHL); solidaritzar-se amb les llauradores afectades per les expropiacions, aix铆 com denunciar les pol铆tiques de destrucci贸 del territori. Despr茅s de deu dies de resist猫ncia, la matinada del 27 de setembre 鈥攃oincidint amb la primera vaga mundial pel clima鈥 un desproporcionat dispositiu policial, format per m茅s d鈥檜n centenar d鈥檃gents, una dotzena de furgonetes, gossos de detecci贸 d鈥檈xplosius, un helic貌pter i un cami贸 de bombers, despertava una vintena d鈥檃ctivistes i procedia a desallotjar-les. Segons ha denunciat el col路lectiu Forn de Barraca a trav茅s d鈥檜n comunicat, la brutalitat amb qu猫 actuaren els agents va provocar 鈥渓esions musculars, trencaments articulars i problemes psicol貌gics que, hui dia, encara persisteixen en la majoria de companyes que resistiren en l鈥檌nterior鈥. L鈥檕peraci贸 policial es va saldar amb desenes de persones ferides i identificades i quatre detencions.

La Fiscalia ha demanat al jutjat que instara el Ministeri de Foment espanyol, en mans de Jos茅 Luis 脌balos (PSOE), a quantificar el cost del despla莽ament i intervenci贸 que va suposar l鈥檃ctuaci贸 dels Grups de Rescat Especial d鈥橧ntervenci贸 en Muntanya (GREIM) dependents de la Gu脿rdia Civil i el cos de bombers, una petici贸 a la qual l鈥檃dministraci贸 ha fet cas om铆s

Just dos anys despr茅s que el Forn de Barraca i la seua carxofa dibuixada 鈥攗na de les hortalisses m茅s cultivades en l鈥檋orta de Val猫ncia鈥 esdevingueren un s铆mbol de les lluites pel territori, les encausades hauran de declarar davant del jutjat. La Fiscalia va demanar el sobrese茂ment provisional del delicte d鈥檕cupaci贸, en considerar que no tenien intenci贸 鈥渄鈥檕cupar o habitar鈥 l鈥檃lqueria, per貌 mant茅 les acusacions d鈥檜n presumpte delicte de desobedi猫ncia greu, pel qual demana a les tres activistes que es van encadenar huit mesos de pres贸 per a cadascuna, la 鈥渋nhabilitaci贸 per a l鈥檈xercici del dret de sufragi passiu durant el temps que dure la condemna鈥 i el pagament del cost de l鈥檕peraci贸 policial. Per a la quarta, acusada d鈥檜n presumpte delicte de resist猫ncia a l鈥檃utoritat per 鈥渓lan莽ar-se al s貌l i propinar puntades a l鈥檃gent鈥, demana cinc mesos de pres贸 i la privaci贸 del dret a votar.


L鈥檃dministraci贸 no quantifica el cost de l鈥檕peraci贸

Des del comen莽ament del procediment judicial, la Fiscalia ha demanat al jutjat que instara el Ministeri de Foment espanyol, en mans de Jos茅 Luis 脌balos (PSOE), a quantificar el cost del despla莽ament i intervenci贸 que va suposar l鈥檃ctuaci贸 dels Grups de Rescat Especial d鈥橧ntervenci贸 en Muntanya (GREIM) dependents de la Gu脿rdia Civil i el cos de bombers, una petici贸 a la qual l鈥檃dministraci贸 ha fet cas om铆s. Segons consta en l鈥檈scrit d鈥檃cusaci贸, del 15 d鈥檃bril de 2021, la Demarcaci贸 de Carreteres del Ministeri de Transports va respondre que l鈥檈mpresa OHL 鈥渃om que no va sofrir danys de consideraci贸, no desitjava presentar cap reclamaci贸鈥. No obstant aix貌, en l鈥檈scrit la Fiscalia tornava a insistir en el fet que Foment presentara les despeses per imputar-les-hi a les encausades: 鈥淣o se sol路licitava la quantificaci贸 dels danys soferts per l鈥檈mpresa, sin贸 la determinaci贸 aproximada del cost que va suposar l鈥檃ctuaci贸 de les unitats especialitzades鈥, etzibava.

Segons assegura l鈥檃dvocada de la defensa, Adelina Cabrera, membre de la cooperativa El Rogle, fins al moment, l鈥檃dministraci贸 鈥渘o ha dit res鈥. 鈥淰a respondre al requeriment sense quantificar l鈥檃ctuaci贸, per tant, la demanda de responsabilitat civil nom茅s la sost茅 el Ministeri Fiscal鈥, explica. Malgrat aix貌, el jutjat d鈥檌nstrucci贸 s铆 que ha considerat la sol路licitud de la Fiscalia i ha imposat una fian莽a de 450 euros per a les acusades d鈥檜n presumpte delicte de desobedi猫ncia greu, amb l鈥檕bjectiu d鈥檃ssegurar-se 鈥渓es responsabilitats pecuni脿ries que pogueren declarar-se procedents鈥, segons es llegeix en l鈥檃uto d鈥檕bertura del judici oral.

Una trentena d鈥檃ctivistes acamparen per evitar l鈥檈nderrocament del Forn de Barraca, a Alboraia (Horta Nord) |Noa Tendero

Per a l鈥檃dvocada, tot i que matisa que no es tracta d鈥檜na situaci贸 ins貌lita, la demanda del pagament del cost de l鈥檃ctuaci贸 policial est脿 鈥渢otalment injustificada鈥. 鈥溍塻 molt estrany, perqu猫 no es pot carregar el cost dels serveis p煤blics, que estan per complir amb la seua funci贸鈥, defensa Cabrera, qui afegeix que 鈥渆s perverteix la seua finalitat鈥. Des del col路lectiu Forn de Barraca, exigeixen que l鈥檃dministraci贸 鈥渆s fa莽a c脿rrec de les absolucions de les companyes encausades鈥, i entenen que l鈥檃cusaci贸 de la Fiscalia 茅s un 鈥渋ntent d鈥檌ntimidaci贸 i desmobilitzaci贸 d鈥檃quells que com nosaltres lluitem per fer front a la viol猫ncia mediambiental exercida per l鈥橢stat i les seues pol铆tiques ecocides鈥.

Les activistes i persones que se solidaritzaren van construir un teixit de resist猫ncia per protegir l鈥檋orta de Val猫ncia enfront del projecte d鈥檃mpliaci贸 a tres carrils de l鈥檃utovia V-21, impulsat pel Ministeri de Foment espanyol en l鈥檃ny 2014, amb l鈥檈xcusa d鈥檃dequar el tram al volum de tr脿fic que suporta, argument desmuntat per un informe de 2017 de l鈥檈nginyera civil Nel路la Saborit, qui assegurava que el tram en q眉esti贸 鈥渘o t茅 un nivell alt de congesti贸 alt o no acceptable鈥. El projecte tamb茅 respon als interessos de l鈥橝utoritat Portu脿ria de Val猫ncia, ja que un dels objectius 茅s adequar el tram a la redistribuci贸 del tr脿fic quan s鈥檈xecute la connexi贸 amb el nou acc茅s nord al port de Val猫ncia. A m茅s a m茅s, tamb茅 contempla la l铆nia d鈥檃lta velocitat (AVE) Val猫ncia-Barcelona, planejada al costat de la infraestructura ferrovi脿ria existent.
Autor font: Directa.cat