Gener 18, 2022
Per Nord-Estl Libertari
162 vistes

La Diputaci贸 tamb茅 rebutja la pedrera d’Osor 

Tots els grups han donat suport a una moci贸 de la CUP en contra de l’activitat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Osor (les Guilleries, la Selva, comtat d’Osona) 18/01/2022.- Llegim al Diari de Girona que la Diputaci贸 de Girona ha mostrat de forma un脿nime el seu rebuig al projecte d’una nova pedrera a Osor (les Guilleries, la Selva, comtat d’Osona), sumant-s’hi aix铆 a l’oposici贸 formada per una plataforma ve茂nal, diversos ajuntaments i el Consell Comarcal de la Selva. Tots els partits de la corporaci贸 (Junts, ERC, PSC i Independents de la Selva i el Baix Empord脿) han donat suport a la moci贸 presentada per la CUP, que alertava de les greus conseq眉猫ncies que aquesta activitat extractiva tindria per al medi ambient i el desenvolupament socioecon貌mic del municipi. Aix貌 s铆, la majoria de grups han matisat que es tracta d’un “s铆 cr铆tic“, perqu猫 volen donar suport al territori en contra de la pedrera per貌 no comparteixen algunes de les cr铆tiques generals de la CUP a l’actual model econ貌mic. 

L’encarregada de defensar la moci贸 ha estat la diputada de la CUP, Marta Guillaumes. Segons ha indicat, estem “en una situaci贸 d’emerg猫ncia clim脿tica que ens obliga a canviar de rumb i de pantalla“. En aquest sentit, ha criticat que una activitat extractiva com una pedrera “茅s un paradigma molt est猫s actualment, molt lligat al capitalisme i a la mercantilitzaci贸 dels territoris“. “脡s una pr脿ctica que se sustenta en el lucre a partir del consum de recursos, que atempta contra els territoris i la seva gent“, ha assenyalat. En el cas concret d’Osor, ha recordat que la instal路laci贸 d’una pedrera “no 茅s inn貌cua“, sin贸 que pot causar alteracions en el paisatge, omplir la carretera de camions i posar en risc el desenvolupament local de la zona, ja que 茅s una activitat incompatible amb el turisme rural i esportiu, que 茅s una de les activitats econ貌miques que m茅s import脿ncia est脿 prenent a la zona. 

La representant d’Independents de la Selva, Gisela Saladich, ha explicat que tant ells com els Independents del Baix Empord脿 votaven a favor “per coher猫ncia” amb els seus hom貌legs del Consell Comarcal de la Selva, que tamb茅 s’han mostrat en contra el projecte. Tot i aix貌, ha criticat que algunes explicacions expressades per la CUPs贸n d’una duresa extrema“. 

En una l铆nia similar ha anat el representant del PSC, Pere Casellas. El PSC ha donat suport al text “amb matisos“, tot retraient que algunes parts “s贸n la repetici贸 del posicionament ideol貌gic habitual de la CUP, que acaba essent una esmena a la totalitat a la nostra manera de pensar“. Tot i aix貌, Casellas ha explicat que comparteixen la preocupaci贸 dels ve茂ns pels possibles efectes de la pedrera, i per aix貌 han votat a favor de la moci贸. 

Pel que fa al govern de la Diputaci贸 de Girona (Junts i ERC), Albert Pi帽eira tamb茅 ha coincidit que haurien fet “canvis” en la moci贸, per貌 que han preferit afavorir el consens i per tant votar-hi a favor “com a mostra de suport al territori, a la ciutadania i als diferents plenaris d’Osor i el Consell Comarcal de la Selva“. Tamb茅 ha remarcat que la Diputaci贸 “sempre” ha estat al costat de la defensa del territori i que la corporaci贸 茅s “pionera” amb l’aplicaci贸 de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible, i ha advertit a la CUP que aix貌 no vol dir que a partir d’ara votin a favor de totes les seves mocions. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com