Setembre 27, 2021
Per Nord-Estl Libertari
238 vistes

La CUP exigeix a ERC i Junts que retirin el projecte de construcci贸 d’una variant de Vilafant 

La formaci贸 reclama que els dos partits que governen a la Diputaci贸 de Girona tirin enrere el projecte de la construcci贸 d’una nova variant entre Vilafant i Borrass脿, tal i com reclamen els seus propis regidors de Junts i ERC a l’Ajuntament, ve茂nes i ve茂ns i entitats 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Vilafant (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 27/09/2021.- Llegim a Llibertat.Cat que La CUP exigeix a ERC i Junts que retirin el projecte de construcci贸 d’una variant de Vilafant (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤). La formaci贸 de l’esquerra independentista reclama que els dos partits que governen a la Diputaci贸 de Girona tirin enrere el projecte de la construcci贸 d’una nova variant entre Vilafant i Borrass脿 (Alt Empord脿, comtat de Besal煤), tal i com reclamen els seus propis regidors de Junts i ERC a l’Ajuntament, ve茂nes i ve茂ns i entitats.  

Al ple de juny de la Diputaci贸 de Girona es va aprovar definitivament el projecte a la carretera GIP-5129 de Vilafant a Borrass脿, tirant endavant la construcci贸 d’una variant i un nou pont de 120 metres sobre el riu Manol amb els vots favorables de Junts, ERC, PSC, Independents de la Selva i Tots per l’Empord脿 (tots els partits del plenari menys la CUP). En el ple d’aquest mes de setembre es van aprovar definitivament les expropiacions, l’煤ltim pas administratiu necessari. 

Des que Consol Cantenys, alcaldessa de Vilafant i molts anys diputada a la Diputaci贸 pel PSC va decidir fer aquest projecte de nova variant, s贸n molts els actors que s’hi han mostrat en contra per molts motius: el dany que es produir脿 en un espai natural amb pres猫ncia d’animals amb protecci贸, per la p猫rdua de terrenys de conreu, per la mida desmesurada del projecte en un municipi que ja est脿 comunicat passant-li per dins el terme municipal l’AP-7 i la N-II, perqu猫 obre la porta a un “pelotazo urban铆stic” innecessari en terrenys fins ara no edificats i que queden a tocar de la nova variant, pel mal que far脿 al riu Manol, i altres efectes nocius. 

A les veus opositores de les ve茂nes i dels ve茂ns que s’agrupen en la Plataforma No a la Variant de Vilafant i d’entitats com IADEN, Naturalistes de Girona i Amics del Manol s’hi han sumat en les 煤ltimes setmanes els dels mateixos regidors de Junts i ERC a l’Ajuntament de Vilafant (els partits que governen a la Diputaci贸 de Girona i hi capitanegen el projecte). En el darrer ple d’aquest municipi, el passat 23 de setembre, tota l’oposici贸 al govern municipal en minoria del PSC va aprovar una moci贸 en contra el projecte. 

Tot i aix貌, el govern de la Diputaci贸 de Girona segueix entossudida a fer cas om铆s a la majorit脿ria oposici贸 al projecte i es nega a retirar el projecte i a estudiar alternatives t猫cnicament menys agressives i que comptarien amb el vistiplau de totes les parts implicades. 

La CUP, que s’ha mostrat en contra des del principi, recentment ha visitat el municipi amb el diputat per la CUP-Guanyem al Parlament Dani Cornell脿 i la diputada provincial per la CUP Marta Guillaumes, on s’han reunit amb la Plataforma No a la Variant de Vilafant per tal de treballar propostes conjuntes de pressi贸 a la Diputaci贸 amb l’objectiu de la retirada del projecte. En aquesta visita, els c脿rrecs electes cupaires han pogut comprovar com Vilafant, igual que Siurana (Baix Fluvi脿, Alt Empord脿, comtat d’Emp煤ries) i tants d’altres casos aprovats recentment formen part d’una l铆nia general d’actuaci贸 de la Diputaci贸 en xarxa vi脿ria que el partit ha criticat fortament els darrers mesos. Consideren que 茅s un model que busca desenvolupar noves carreteres i ampliacions sense prioritzar la defensa del territori i fomentant el transport privat, mentre que la llei del canvi clim脿tic de Catalunya marca tot el contrari. En aquest sentit es manifesta la diputada Marta Guillaumes: “no s’ent茅n com la Diputaci贸 va fent discursos en relaci贸 a la consecuci贸 dels objectius de l’agenda 2030 i per la preservaci贸 del medi ambient i, alhora, se segueix apostant per projectes fara貌nics de carreteres que trinxen el territori, com 茅s aquest cas. Han d’escoltar a la gent del territori, a les entitats ecologistes i als regidors dels seus propis partits a Vilafant que s’hi han mostrat decididament en contra i han demanat la retirada immediata del projecte“.   
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com