Gener 17, 2022
Per Nord-Estl Libertari
1,776 vistes

La CUP-AMUNT rebutja el projecte de pedrera a Osor i insta a la Diputaci贸 de Girona a posicionar-s’hi en contra 

La formaci贸 cupaire presentar脿 al ple de la Diputaci贸 de Girona de dem脿 una moci贸, que pret茅n donar veu als ve茂ns d’Osor, en contra del projecte d’instal路lar una explotaci贸 pedrera en un paratge natural d’Osor qualificat d’especial protecci贸 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Osor (les Guilleries, la Selva, comtat d’Osona) 17/01/2022.- Llegim a Llibertat.Cat que Osor (les Guilleries, la Selva, comtat d’Osona) s’estan iniciant els tr脿mits per instal路lar-hi una explotaci贸 minera en la zona coneguda com el Bosc de la Fenosa, zona qualificada d’especial protecci贸 i que t茅 la funci贸 de corredor biol貌gic i de protecci贸 de l’Espai Natural de les Guilleries. Les ve茂nes i els ve茂ns s’han agrupat en la Plataforma No a la Pedrera per emprendre mobilitzacions per tal d’evitar que tiri endavant aquest projecte, i ja han aconseguit que s’aprovin mocions de rebuig en diferents municipis selvatans i al Consell Comarcal de la Selva. 

Els promotors de la futura explotaci贸 tenen previst negociar amb les administracions p煤bliques, entre les quals han destacat la Diputaci贸 de Girona, l’obertura de la pedrera. 脡s per aix貌 que el grup pol铆tic de la CUP-AMUNT a la Diputaci贸 presenten en el ple d’aquest mes de gener, que es dur脿 a terme dem脿 dimarts dia 18, una moci贸 per tal que l’ens sigui proactiu en la defensa del paratge de les Guilleries amena莽at i per aix貌 es mostri fermament en contra d’aquest projecte miner i extractivista. La diputada provincial cupaire Marta Guillaumes ha declarat: “esperem que s’aprovi per unanimitat i que la Diputaci贸 assumeixi un paper de lideratge de les administracions en la protecci贸 de les Guilleries i doni tot el suport als ajuntaments de la zona davant d’aquesta nova agressi贸 al territori“. 

MOCI脫 DEL GRUP POL脥TIC DE LA CUP-AMUNT EN DEFENSA DEL TERRITORI I REBUIG A LA INSTAL路LACI脫 D’UNA ACTIVITAT EXTRACTIVA AL MUNICIPI D’OSOR 

EXPOSICI脫 DE MOTIUS 

L’explotaci贸 dels recursos naturals per part del capitalisme i els sistemes basats en el productivisme i el creixement infinit, on es prioritzen els beneficis individuals davant dels col路lectius, ens han portat a l’actual crisi ecosocial. Els tocs d’alerta pel que fa al creixement econ貌mic il路limitat se succeeixen des de fa m茅s de cinc d猫cades, sense que els governs hagin pres decisions pol铆tiques contundents per revertir la situaci贸. El creixement exponencial de l’economia f貌ssil ha portat a un segle XXI ple d’incognites globals on gaireb茅 tots els llindars de seguretat ecol貌gics han entrat en estat d’emerg猫ncia planet脿ria. 

L’informe Meadows (1972) del Club de Roma, predeia que el creixement econ貌mic no podia continuar indefinidament a causa de la disponibilitat limitada dels recursos naturals. D猫cades despr茅s, per貌, la comunitat internacional no nom茅s ha estat incapa莽 d’establir objectius i mecanismes vinculants de reducci贸 de les emissions, com acaba de succeir a la recent COP26 de Glasgow, sin贸 que no ha canviat el model de desenvolupament basat en un creixement il路limitat a expenses de la Natura. Des que es va publicar l’Informe Meadows la crisi ecosocial ha adquirit proporcions dram脿tiques. Ens enfrontem, a nivell local i global, a una desestabilitzaci贸 dels ecosistemes amb conseq眉猫ncies desastroses per a la vida i el benestar de la poblaci贸. L’economia, sense cap l铆mit, explota vora莽ment tot tipus de recursos naturals i fruit d’aix貌 aboca residus que contaminen l’entorn. Una pr脿ctica d’explotaci贸 extractivista que, de moment, no t茅 aturador. 

L’extractivisme 茅s un paradigma molt est猫s actualment basat en la dominaci贸 per a la mercantilitzaci贸 dels recursos (petroli, gas, minerals, etc). Es tracta d’una pr脿ctica que es sustenta en la generaci贸 de lucre a partir d’aquests recursos i un afany mercantilitzador que atempta contra els territoris, la seva gent i la vida en general. L’escenari d’emerg猫ncia clim脿tica i ecol貌gica ens imposa canviar de rumb i protegir els recursos, la vida i el territori. 

El municipi d’Osor i per extensi贸 les Guilleries no queden al marge d’aquest model, i s贸n moltes les agressions que al llarg dels anys ha patit aquest territori a trav茅s de diferents infraestructures com el pant脿 de Susqueda, la l铆nia de Molt Alta Tensi贸 o l’activitat derivada de les ind煤stries extractives. 

脡s en aquest context, que davant la presentaci贸 d’un Pla Especial Urban铆stic per desenvolupar activitat extractiva a cel obert al municipi d’Osor, considerem que la implantaci贸 d’aquest tipus d’activitats durant d猫cades suposar脿 una nova agressi贸 al territori sense cap tipus de contribuci贸 al desenvolupament sostenible d’aquest tal i com marca l’Agenda 2030. Al contrari, projectes d’aquest tipus suposen greus conseq眉猫ncies a curt i mig termini sobre: 

– L’entorn natural: afectant directament sobre la biodiversitat de les Guilleries, modificant h脿bitats, obligant al despla莽aments d’animals i contribuint al deteriorament de la riera que ja va patir amb una altra explotaci贸 minera i que encara arrosseguem. 

– El paisatge: les pedreres tenen un temps de vida 煤til, i un cop esgotat, l’abandonament de l’activitat acostuma a originar seriosos problemes principalment relacionats amb la destrucci贸 del paisatge i les ensulsiades. 

– Els ve茂ns i les ve茂nes: afectant directament la vida quotidiana degut al risc que suposar脿 a nivell de mobilitat per la pres猫ncia de camions de gran tonatge, l’increment de soroll i generaci贸 de pols derivat de la pr貌pia activitat que tindr脿 un impacte directe sobre les persones i activitats del nucli de les mines d’Osor. 

– El desenvolupament local, doncs 茅s un model contrari a un desenvolupament basat en el turisme sostenible consumidor de patrimoni natural i cultural, doncs aquesta activitat afectar脿 directament a aquest model, a cases i allotjaments rurals, empreses d’activitats a la natura, comer莽os, visitants. 

– El despoblament que pot provocar, amb els riscos que aix貌 suposaria per a un micro-poble com a Osor per a la seva superviv猫ncia. 

– Les poblacions dels municipis lim铆trofes i els visitants amb afectacions derivades a l’augment del tr脿nsit de camions per aquestes poblacions, perillositat de la carretera per a la pr脿ctica d’esports com el ciclisme, p猫rdua d’atractius que generin visitants… 

ACORDS 

脡s per tot aix貌 que des de la CUP-AMUNT a la Diputaci贸 de Girona demanem l’aprovaci贸 dels seg眉ents ACORDS: 

PRIMER- Mostrar el rebuig i total oposici贸 a la instal路laci贸 d’una activitat extractiva al municipi d’Osor per les greus conseq眉猫ncies que tindr脿 a nivell ambiental, paisatg铆stic, social i econ貌mic durant d猫cades, hipotecant el futur del territori i de les persones que hi viuen. 

SEGON- Instar a la Diputaci贸 de Girona a mostrar el seu rebuig a la instal路laci贸 d’una activitat extractiva al municipi d’Osor per tots els motius exposats anteriorment, tal i com ja han fet els plenaris de l’Ajuntament d’Osor i del Consell Comarcal de la Selva. 

TERCER- Instar al Govern de la Generalitat de Catalunya a que apliqui el principi de precauci贸 i a que facin un gir en les actuals pol铆tiques que nom茅s perpetuen el model socioecon貌mic destructiu i apostin per posar de forma real els interessos de la majoria al centre, assumint que ja estem immersos en situaci贸 d’emerg猫ncia clim脿tica i actuant, aix铆, en conseq眉猫ncia i no basant-se en una Llei com la de Mines de l’any 1975. 

QUART- Iniciar una campanya de sensibilitzaci贸 de defensa del territori i de debat, on es tingui en compte informaci贸 sobre la petjada clim脿tica dels projectes, sobre les alternatives possibles a l’entorn proper al municipi amb la poblaci贸 i implicant a diferents actors per conscienciar de la import脿ncia de canvi de model que sigui capa莽 de defensar el medi ambient i els interessos de la gent del territori i en aquest cas del m贸n rural. 

CINQU脠- Comunicar aquests acords a la plataforma ve茂nal “No a la Pedrera”, al municipi d’Osor, al Consell Comarcal de la Selva, a les conselleries afectades de la Generalitat de Catalunya i als 26 municipis de la comarca de la Selva. 

A Girona, 10 de gener de gener de 2022.
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com