Maig 20, 2022
Per Nord-Estl Libertari
2,528 vistes

La Creu Roja reubica refugiades ucraïneses pels compromisos dels hotels on foren allotjades 

L’entitat intensifica els trasllats d’ucraïneses, que en algun cas han d’anar a altres territoris de l’Estat espanyol 

Incertesa en les refugiades ucraïneses per la manca d’informació de les administracions 

Aquest col•lectiu de dones que han fugit de la guerra denuncien assistència mèdica insuficient 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Calella (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 20/05/2022.- Els recursos que el Govern central i les diverses comunitats autònomes de l’Estat espanyol han posat en marxa per garantir una acollida digna a les refugiades ucraïneses no estan complint les expectatives. La Creu Roja és la principal organització encarregada de gestionar i oferir l’atenció bàsica a aquest col·lectiu, però les i els professionals que la formen i els serveis socials estan desbordats, fet que repercuteix de ple en les refugiades. Segons diverses dones ucraïneses que fa tres mesos que van arribar a Catalunya, avui dia encara no han obtingut el NIE ni la targeta sanitària, sinó que tenen les dades apuntades en papers. No disposen de traductors, de manera que les mateixes refugiades s’han d’ajudar entre elles per fer-se entendre. I la Creu Roja no les dona respostes ni explicacions. Refugiades ucraïneses afirmen que la Creu Roja ha passat d’anar diàriament a presentar-se a alguns dies a la setmana, i asseguren que la majoria de la informació sobre els llocs on adreçar-se l’han obtingut a través de grups que la mateixa comunitat d’ucraïnesos ha creat a les xarxes socials. “Som refugiades, no sabem quins drets tenim ni ens expliquen res, només signem papers“, lamenta una refugiada. També expliquen que la Creu Roja no sempre els dona targetes gratuïtes per al transport públic, i que mai els porten tot el que demanen. Afirmen que els falten compreses, crema solar, pasta de dents… I que han de comprar-ho elles mateixes, malgrat que encara es troben en la primera fase d’acollida, en la qual les administracions s’han de fer càrrec de les seves necessitats bàsiques. En relació amb l’atenció sanitària, les refugiades asseguren que, a més de no comptar amb traductors, no les atenen correctament. Una explica que, dies després de dur la seva filla al CAP i que li receptessin paracetamol, una ambulància hi va haver d’endur-se la menor; mentre que la mare d’una nena de 12 anys operada dos cops a Ucraïna i amb problemes de salut s’ha vist obligada a recórrer a entitats religioses perquè al CAP no feien res per la seva filla. Altres refugiades asseguren que fa setmanes que esperen que els facin proves mèdiques.  

Ni psicòlegs ni escolarització 

Les refugiades expliquen que el psicòleg de la Creu Roja va aparèixer per primer cop dos mesos després d’arribar al Principat de Catalunya, i que en lloc de realitzar un seguiment individual per atendre les necessitats de cada persona, fan teràpia grup al de tant en tant. Pel que fa a l’assistència jurídica, l’especialista en la matèria de la Creu Roja va presentar-se per primer cop la setmana passada, expliquen les refugiades, i no va poder respondre pràcticament a cap dels dubtes que tenien. “Només volem que ens diguin alguna cosa, encara que sigui que no tenen informació“.  

Les refugiades no saben quan obtindran la documentació oficial, quins drets tenen ni on es poden dirigir per aconseguir feina o seguir cursant els seus estudis, i lamenten que els membres de la Creu Roja no tinguin respostes.  

Assenyalen que no estan rebent classes de català ni de castellà, només per part de persones voluntàries que s’ofereixen. L’escolarització de les criatures refugiades tampoc està arribant a tota la mainada, i les seves mares es queixen que n’hi ha molts que fa mesos que no van a l’escola. Les refugiades expliquen que, mentre que algunes criatures sí que tenen classes online amb els seus professors d’Ucraïna, altres encara no han aconseguit plaça a cap escola, malgrat que fa diversos mesos que van arribar al Principat de Catalunya. Només queda un mes perquè s’acabi el curs escolar, i les refugiades tampoc saben si tindran la possibilitat de dur la seva mainada a casals d’estiu. 

La Creu Roja intensifica els trasllats de refugiades ucraïneses al Maresme i altres zones turístiques, que en algun cas han d’anar a altres territoris de l’Estat espanyol 

Segons un despatx de l’agència EFE, la Creu Roja ha intensificat les reubicacions de refugiades ucraïneses de molts hotels catalans a d’altres equipaments o fins i tot a d’altres territoris de l’Estat espanyol pels compromisos turístics previs que ja tenien aquests allotjaments per a la temporada alta que s’engega ara. 

Fonts de la Creu Roja han manifestat que aquests trasllats s’han anat fent des del principi però que ara n’han hagut “d’intensificar” el ritme per la proximitat de la temporada turística. Els compromisos, expliquen, eren previs a la guerra i la situació humanitària i la Creu Roja ha anat intentant fer-ho “amb la major planificació possible“. 

A l’hora de traslladar les refugiats, la Creu Roja afirma que intenten afectar el mínim possible les persones més vulnerables i les que tenen arrelament a la zona en la qual es troben. Diuen que procuren no desplaçar famílies que ja han escolaritzat els nens, si bé es té abans en compte l’estat de salut de la persona o si està en situació de pobresa. 

De les 30.000 persones que la Creu Roja ha atès a la seva arribada al Principat de Catalunya, unes 5.000 hi reben també solució per a l’habitatge i 4.000 més han estat derivades a altres comunitats autònomes. Tal com ha explicat el Govern, al Principat de Catalunya la majoria de refugiades ucraïneses són en cases de la diàspora del mateix país que havia arribat abans de la guerra. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com