Febrer 18, 2021
Per CGT SAPB
92 vistes

El sindicat considera indigna la gesti贸 del regidor de Transici贸 Ecol貌gica de l鈥橝juntament de Barcelona i President de Parcs i Jardins, aix铆 com del seu gerent.

鈥淓m va preguntar si sabia fer un franc猫s, que li enseny茅s les calces鈥, havia de conviure amb frases com 鈥減ara pegarte un polvo, normal que haya cola鈥, 鈥渢贸came, t贸came que no te estoy diciendo que me folles鈥. Despr茅s d鈥檜na visita al ginec貌leg 鈥淥ye, pues la pr贸xima vez que necesiten meterte algo por all铆 adentro, que me avisen鈥. Tot aix貌 vaig haver de soportar i quan em vaig atrevir a plantar cara va comen莽ar amb l鈥檃ssetjament laboral, posant fins i tot en risc la meva salut. L鈥檃ltra dona assetjada va haver de negar-se expl铆citament a tenir cap mena de relaci贸 amb ell en dues vegades, quan li va dir un cop m茅s que no volia saber res d鈥檈ll, va comen莽ar el c脿stig i l鈥檃ssetjament laboral, provocant l鈥檃茂llament de la resta de companys, enviant-la a segar gespa quan plovia, obligant-les a netejar els lavabos dels homes. A m茅s, entrava al vestuari de dones sense perm铆s.

Les dues companyes van acabar amb ansietat, diverses patologies i baixa m猫dica de mesos per culpa de l鈥檃ssetjador J.P.P., encarregat d鈥檜na brigada de Parcs i Jardins i condemnat judicialment per assetjament per ra贸 de sexe i laboral. Feia 煤s del seu c脿rrec per establir un entorn de misog铆nia, domini i terror especialment a les dones.

Les dones agredides van demanar suport a una delegada de la CGT, que va estar acompanyant-les en tot el proc茅s i lluitant contra tots els intents de minimitzaci贸 que es feien des de la ger猫ncia de Parcs i Jardins i la Regidoria d鈥橢merg猫ncia Clim脿tica i Transici贸 Ecol貌gica, de qui dep茅n Parcs.

Som davant d鈥檜na empresa on els trasllats entre brigades es fan servir com a arma de c脿stig habitual.

  • No es va obrir protocol d鈥檃ssetjament sexual malgrat en l鈥檌nforme de la psic貌loga t猫cnica es feia menci贸 expl铆cita a que hi havia elements suficients.
  • No es va obrir expedient per infracci贸 molt greu a l鈥檃gressor, com recull el conveni. Es va conmutar la infracci贸 rebaixada greu per un curset de formaci贸 sobre masclisme.
  • Passats uns mesos, l鈥檃gressor ha estat ascendit.
  • El testimoni en actiu que va declarar a favor de les companyes ha estat traslladat de brigada. Els que van declarar a favor de l鈥檃gressor es queden amb les agredides.
  • La delegada de la CGT ha estat traslladada, en un acte que qualifiquem com de repressi贸 sindical. El seu dest铆, una brigada on hauria de fer tasques per les que no est脿 apta segons l鈥檌nforme de prevenci贸 de riscos laborals.

Aquests comportaments comprensius amb conductes realitzades per persones amb autoritat i c脿stig pels denunciants ens poden recordar a m猫todes del nostre sistema penitenciari o policial. I no anir铆em gaire errats atesa la traject貌ria profesional del Gerent de Parcs i Jardins a serveis penitenciaris.

Vista l鈥檈xtrema gravetat de tot aix貌, que Eloi Badia (el regidor de Transici贸 Ecol貌gica responsable de Parcs i Jardins) ignorava les peticions de reuni贸 que es feien des de la secci贸 sindical CGT, la repressi贸 sobre el nostre sindicat i el dur precedent per no ser taxatius amb les agressions, des del Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya vam fer una entrada per registre oficial al regidor Eloi Badia requerint una reuni贸. Petici贸 que tamb茅 vam remetre al seu email personal.

Passades dues setmanes sense resposta, es va establir comunicaci贸 directa amb el regidor. Aquest va assegurar no tenir cap not铆cia de la petici贸 de reuni贸.

L鈥檈ndem脿, el seu secretari es va posar en contacte amb la delegada de la CGT indicant que no es reuniria amb el nostre sindicat i que, en tot cas, ho faria amb el comit猫 d鈥檈mpresa de Parcs i Jardins (que t茅 una composici贸 m茅s amistosa amb l鈥橝juntament).

La CGT de Catalunya no tracta els seus casos de repressi贸 sindical amb tercers, no posem sobre la taula informaci贸 confidencial per respecte a les agredides, m茅s encara quan l鈥檃gressor est脿 afiliat a un altre sindicat.

  • Francesc Jim茅nez Gusi, com a gerent de Parcs i Jardins, 茅s responsable de mitigar els expedients disciplinaris de l鈥檃gressor, del trasllat de l鈥檈ntorn que va testificar a favor de les agredides i de la repressi贸 sindical realitzada sobre la nostra delegada d鈥橧gualtat. EXIGIM la seva dimissi贸 o cessament.
  • Eloi Badia Casas, regidor d鈥檈merg猫ncia clim脿tica i transici贸 ecol貌gica, President de Parcs i Jardins. Ha intentat des del primer minut sortir de focus i fer abandonament de les seves responsabilitats de supervisi贸 i gesti贸. M茅s preocupat per la seva carrera pol铆tica i de les repercusions que pugu茅s tenir aquest i altres casos sobre la seva persona. Ha rebutjat diferents peticions de reuni贸 al respecte. No 茅s digne del seu c脿rrec i EXIGIM la seva dimissi贸 o cessament.

La CGT respondr脿 a aquests comportaments. Tamb茅 passarem tota la documentaci贸 i testimonis al conjunt del moviment feminista per a que es pugui fer entendre que l鈥檃ssetjament no es pot minimitzar i la repressi贸 sindical de cacics o pol铆tics no es tolerar脿 mai.

Sindicat d鈥橝dministracions P煤bliques de Barcelona
Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya
Autor font: Cgt-sapb.cat