Novembre 3, 2021
Per Direta
180 vistes


El Sindicat de Barri de Poble-sec va rebre una alerta de desnonament la tarda del 16 de novembre de 2018. Diversos activistes es van apropar al número 29 de Radas de Barcelona per evitar que una família en situació de vulnerabilitat amb una criatura menor d’edat quedés al carrer. Avui a dos quarts de dotze, tres anys després, dos membres del Sindicat i una veïna del barri, que també s’hi va atansar, s’enfronten a un judici per “resistència o desobediència greu” als agents de l’autoritat, un delicte recollit l’article 556.1 del Codi Penal.

Els membres del Sindicat expliquen que van intentar mediar per evitar el desnonament. De fet, relaten que “el desnonament no es va executar i posteriorment es va retornar” a la propietat. Així i tot, malgrat els intents de mediació dels membres del Sindicat, els Mossos d’Esquadra van encapsular i identificar tothom. Com a resultat, els demanen una pena multa de vuit mesos, amb dotze euros de quota diària, que en total sumen 8.640 euros.

Segons l’escrit d’acusació, quan els agents van intentar identificar la família ocupant, les persones processades van “intentar impedir-ho, increpant-los, dient-los que no entrarien de cap manera i incitant els vianants a què s’unissin a la protesta”. Davant d’això, relaten que els agents van requerir la presència de dues patrulles més.


Judicis i sancions

Des del Sindicat denuncien una “onada de repressió contra el moviment pel dret a l’habitatge”, a partir “d’identificacions i “amenaces de sancions cap a totes les activistes que exerceixen la desobediència civil i fan resistència pacífica a la porta”. Xoan, un dels encausats, subratlla que hi ha “un repunt de la repressió judicial i policial contra el moviment pel dret a l’habitatge”, malgrat el context de pandèmia i la crisi social, però assegura que no s’arronsaran i continuaran defensant el dret a l’habitatge.

El passat 28 d’octubre, en un desnonament al carrer Nou de la Rambla 141, un agent de Mossos ja va advertir les persones que estaven assegudes davant el portal que acabarien totes denunciades. I vint dies abans, el 8 d’octubre, les identificacions es van produir al carrer Concòrdia, on van aconseguir aturar el desnonament d’una família amb un menor d’edat i informe de vulnerabilitat.

Només en un any i set mesos, els Mossos d’Esquadra han imposat, almenys, 351 multes per llei mordassa contra persones que participaven en accions per aturar desnonaments (364, si s’hi sumen els procediments oberts en casos d’okupacions). Els procediments sancionadors sumen un total de 206.141 euros i estan repartits per les localitats de Manresa, Barcelona, Mataró, Sant Cugat i Salou, i afecten diferents plataformes, grups i sindicats d’habitatge. Unes dades recopilades a través d’un grup de treball del moviment pel dret a l’habitatge i amb el suport de l’organització antirepressiva de l’esquerra independentista Alerta Solidària, que s’encarrega de l’assessorament i els tràmits per recórrer les multes.
Autor font: Directa.cat