Desembre 11, 2020
Per Nord-Estl Libertari
444 vistes
Enrique Martínez, José Luis Facerias i Celedonio García als Pirineus en una foto del gener de 1948
        Enrique Martínez, José Luis Facerias i Celedonio García als Pirineus en una foto del gener de 1948

Justícia instal·la una placa a la tomba de dos maquis anarquistes morts per la Guàrdia Civil al terme d’Espolla 

Celes i Quique van ser abatuts en una emboscada prop de la frontera en el decurs de l’estiu de 1949 

La placa s’instal·larà demà dissabte a la tarda, 12 de desembre, sense públic, a causa de la pandèmia de covid-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Espolla (Albera, Alt Empordà) 11/12/2020.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, instal·larà al cementiri d’Espolla (Albera, Alt Empordà) una placa a la tomba on estan enterrats els maquis anarquistes Celes i Quique, que van ser morts per una emboscada a prop de la frontera per part de la Guàrdia Civil en el decurs de l’estiu 1949. 

Es tracta d’un plafó de la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya, que té com a objectiu la dignificació de fosses i tombes en cementiris on hi ha cossos de víctimes i lluitadors antifranquistes. La intervenció s’ha fet en coordinació amb el Memorial Democràtic i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Espolla i de l’Associació Cultural la Fraternal Espollenca.  

La placa s’instal·larà demà dissabte a la tarda, 12 de desembre, sense públic, a causa de la pandèmia de covid-19.  

La Direcció General de Memòria Democràtica preveu fer un acte de descoberta de la placa més endavant, quan les restriccions sanitàries ho permetin. 

Segons informa Memòria Democràtica, en acabar la Guerra Civil i, sobretot, des de la fi de la Segona Guerra Mundial, diversos grups de guerrillers anarquistes, que tenien les bases a l’Exili o a les zones urbanes de l’Interior, van continuar lluitant contra el franquisme. Les seves accions tenien com a objectiu desestabilitzar el franquisme i esperonar una mobilització popular que fes caure la Dictadura. Coneguts popularment com a maquis, van formar una autèntica resistència armada a la Dictadura. 

Josep Lluís Facerias (1920-1957), conegut com a Face, va formar un dels grups de maquis més actius, i va organitzar diverses accions armades, de propaganda llibertària i de recuperació econòmica. 

El 26 d’agost de 1949, el grup de Facerias va patir una emboscada de la Guàrdia Civil al Pla de Collans, a Espolla, prop de la frontera. Hi va haver un intercanvi de trets i van morir-hi dos dels maquis anarquistes, Celedonio García Casino, Celes, de 27 anys, i Enrique Martínez Marín, Quique, de 22 anys. Tots dos eren membres de les Joventuts Llibertàries dels barris de Gràcia i del Carmel de Barcelona. 

L’any 1952, el germà de Quique va gravar les inicials dels dos maquis a la seva tomba, coberta de rajoles. Des de llavors, han tingut lloc diverses accions commemoratives que han convertit el cementiri d’Espolla en un espai de memòria històrica. 

La Xarxa d’Espais de Memòria 

La Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica de Catalunya agrupa un conjunt d’indrets que constitueixen el patrimoni memorial, tangible i intangible, representatiu de la lluita i els conflictes per aconseguir els drets i les llibertats democràtiques, des de la proclamació de la  República del 14 d’Abril de 1931 fins a la Transició, amb l’objectiu que es recuperin, es conservin i difonguin. 

Inclou centres expositius de referència, patrimoni recuperat in situ (trinxeres, búnquers, espais de dol o fosses comunes), camins de memòria (rutes de l’exili, camí de la llibertat), llocs i espais de resistència, arxius i centres de documentació i monuments memorials. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com