Juliol 2, 2022
Per Nord-Estl Libertari
171 vistes

Just Parés Salvans

Just Parés Salvans

L’11 de juliol de 2018 es publicà que “l’11 de juliol de 1939 l’anarquista i anarcosindicalista veí de Roda de Ter Just Parés i Salvans, de 39 anys, fou afusellat al Camp de la Bota, a Barcelona” [https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Just+Par%C3%A9s+Salvans]. Ara tenim més dades:

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

Era mecànic a Roda de Ter i militava en la FAI i en la CNT-AIT   

Just Parés Salvans: El 2 de juliol de 1900 neix a Folgueroles (Plana de Vic, Osona) l’anarquista i anarcosindicalista Just Francesc Joan Parés Salvans. El seu pare es deia Francesc Parés Llusà, pedraire, i la seva mare, Teresa Salvans Bugues.  

Mecànic i pedraire de professió, vivia a Roda de Ter (Osona) i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).  

Acusat pels franquistes de pertànyer a les Patrulles de Control, va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Barcelona i condemnat a mort.  

Just Parés Salvans va ser afusellat a les 6 del matí, juntament amb el pagès anarquista de Roda de Ter Josep Teixidó Pous l’11 de juliol de 1939 al Camp de Tir de la Bota al Poblenou de Barcelona i va ser inhumat al Fossar de la Pedrera de Montjuïc. 

Entre les desenes de veïns de Roda de Ter perseguits per les autoritats franquistes pels seus antecedents politicosocials, un total de vuit van acabar afusellats al Camp de la Bota. El seu llarg camí els havia portat per les presons de Vic (Plana de Vic, Osona) i la Model de Barcelona. Foren jutjats per consells de guerra sumaríssims sense cap garantia de defensa possible, acusats a priori i de forma massiva, basant-se en rumors i en informes tergiversats de les autoritats. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com