Juliol 2, 2022
Per Nord-Estl Libertari
171 vistes

Just Par茅s Salvans

Just Par茅s Salvans

L’11 de juliol de 2018 es public脿 que “l’11 de juliol de 1939 l’anarquista i anarcosindicalista ve铆 de Roda de Ter Just Par茅s i Salvans, de 39 anys, fou afusellat al Camp de la Bota, a Barcelona” [https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Just+Par%C3%A9s+Salvans]. Ara tenim m茅s dades:

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

Era mec脿nic a Roda de Ter i militava en la FAI i en la CNT-AIT   

Just Par茅s Salvans: El 2 de juliol de 1900 neix a Folgueroles (Plana de Vic, Osona) l’anarquista i anarcosindicalista Just Francesc Joan Par茅s Salvans. El seu pare es deia Francesc Par茅s Llus脿, pedraire, i la seva mare, Teresa Salvans Bugues.  

Mec脿nic i pedraire de professi贸, vivia a Roda de Ter (Osona) i milit脿 en la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT) i en la Federaci贸 Anarquista Ib猫rica (FAI).  

Acusat pels franquistes de pert脿nyer a les Patrulles de Control, va ser jutjat en consell de guerra sumar铆ssim d’un procediment d’urg猫ncia a la pla莽a militar de Barcelona i condemnat a mort.  

Just Par茅s Salvans va ser afusellat a les 6 del mat铆, juntament amb el pag猫s anarquista de Roda de Ter Josep Teixid贸 Pous l’11 de juliol de 1939 al Camp de Tir de la Bota al Poblenou de Barcelona i va ser inhumat al Fossar de la Pedrera de Montju茂c. 

Entre les desenes de ve茂ns de Roda de Ter perseguits per les autoritats franquistes pels seus antecedents politicosocials, un total de vuit van acabar afusellats al Camp de la Bota. El seu llarg cam铆 els havia portat per les presons de Vic (Plana de Vic, Osona) i la Model de Barcelona. Foren jutjats per consells de guerra sumar铆ssims sense cap garantia de defensa possible, acusats a priori i de forma massiva, basant-se en rumors i en informes tergiversats de les autoritats. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com