Febrer 18, 2023
Per Nord-Estl Libertari
1,950 vistes

Josep Puig Serrau

Josep Puig Serrau

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 18 de febrer –algunes fonts citen erròniament el 9 de febrer– de 1909 neix a Fraga (Baix Cinca) l’anarcosindicalista Josep Puig Serrau 

Militant de la CNT-AIT,  l’abril de 1939 va ser detingut a Alacant (i fou tancat al camp de concentració d’Albatera. Finalment pogué fugir del camp i, després d’un any amagat per les muntanyes, el març de 1940 creuà el Pirineu Oriental, camí de l’exili 

Josep Puig Serrau: El 18 de febrer –algunes fonts citen erròniament el 9 de febrer– de 1909 neix a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent) l’anarcosindicalista Josep Puig Serrau. El seu pare es deien Gregori Puig Puyuelo, jornaler, i la seva mare, Maria Serrau Vidal.  

Nascut en una família llibertària, quan tenia tres anys aquesta s’instal·là en una petita vila a prop de Lleida (Segrià, Terres de Ponent), on hi visqué fins als 11 anys llevat d’una temporada a Fraga.  

Quan tenia 10 anys començà a treballar i cap al 1920 s’establí a Terrassa (Vallès Occidental).  

Amb 14 anys treballà en la construcció com a paleta i s’afilià a l’aleshores clandestina Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Amb la instauració de la República milità activament en el Sindicat de la Construcció de la CNT-AIT –carnet confederal número 4 (el seu germà Gregori en tenia el número 1).  

El 16 de febrer de 1932 participà activament en l’aixecament revolucionari proletari i en la presa de l’ajuntament de Terrassa, fets pels quals va ser detingut i empresonat a Barcelona. Jutjat amb altres companys en consell de guerra, va ser condemnat a 12 anys de presó.  

En 1936 col·laborà en el periòdic Vida Nueva, de Terrassa.  

El juliol de 1936, amb l’aixecament militar feixista, s’integrà en els Grups de Defensa de Costes a Cambrils (Baix Camp) i poc després en una unitat confederal amb la qual lluità al front d’Aragó fins el final de la guerra.  

L’abril de 1939 va ser detingut a Alacant (Alacantí, País Valencià) i fou tancat al camp de concentració d’Albatera (Baix Segura, País Valencià). Finalment pogué fugir del camp i, després d’un any amagat per les muntanyes, el març de 1940 creuà el Pirineu Oriental.  

Fins al final de la Segona Guerra Mundial interimperialista visqué com pogué i després s’instal·là a Autariba (Alta Garona, Occitània), on formà part de la CNT-AIT en l’Exili local i finalment Sindicat d’Oficis Varis de la Regional Exterior. La seva companya fou Filomena Romà.  

Josep Puig Serrau va morir el 15 d’abril de 2008 a la Policlínica Mèdica de La Lèze de La Gardèla de Lesa (Alta Garona,, Occitània). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com