Juny 9, 2021
Per Nord-Estl Libertari
151 vistes


Necrol貌gica de Josep Mi帽ana Torregrossa apareguda en el peri貌dic tolos脿 "Cenit" del 21 de maig de 1991

Necrol貌gica de Josep Mi帽ana Torregrossa apareguda en el peri貌dic tolos脿 Cenit del 21 de maig de 1991

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 9 de juny de 1900 neix a Manuel (Ribera Alta) l’anarquista i anarcosindicalista Josep Mi帽ana Torregrossa 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier 

Josep Mi帽ana Torregrossa: El 9 de juny de 1900 neix a Manuel (Ribera Alta, Pa铆s Valenci脿) –algunes fonts citen err貌niament X脿tiva (La Costera, Pa铆s Valenci脿)– l’anarquista i anarcosindicalista Josep Mi帽ana Torregrossa. El seu pare es deia Francesc Mi帽ana i la seva mare, Francesca Torregrossa.  

Quan era un infant es trasllad脿 amb la seva fam铆lia a Catalunya.  

Ebenista de professi贸, des de molt jove milit脿 en el Sindicat de la Fusta de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT) de Barcelona.  

De manera autodidacta aconsegu铆 una bona cultura i coneixements profunds del pensament anarquista.  

Durant la Guerra Civil ocup脿 c脿rrecs org脿nics de responsabilitat en la col路lectivitat del ram de la fusta. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier.  

Amb l’Alliberament s’instal路l脿 a Aubi猫re (Pu猫i Domat, Auv猫rnhe, Occit脿nia), on fou un dels organitzadors de la Federaci贸 Local de la CNT-AIT en l’Exili de Clarmont e Montferrand (Pu猫i Domat, Auv猫rnhe, Occit脿nia) i secretari de la Federaci贸 Comarcal de la CNT-AIT en l’Exili.  

Assist铆 com a delegat de la CNT-AIT en l’Exili de Clarmont e Montferrand a diversos plens i congressos. La seva companya fou Pilar Garc铆a.  

Els darrers anys milit脿 en el Sindicat d’Oficis Varis local de la Regional Exterior de la CNT-AIT.

Josep Mi帽ana Torregrossa va morir el 17 d’abril de 1991 a l’Hospital de Saint-Jacques de Clarmont e Montferrand i fou inhumat a Aubi猫re
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com