Octubre 15, 2021
Per Nord-Estl Libertari
225 vistes


Josep Caixal Llaurad贸

Josep Caixal Llaurad贸

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 15 d’octubre de 1962 mor a Rosario (Santa Fe, Argentina) l’anarcosindicalista Josep Caixal Llaurad贸. Havia nascut en 1892 a Reus (Baix Camp) 

En el marc del proc茅s revolucionari, el 22 d’octubre de 1936 va ser nomenat regidor per la CNT-AIT del Consell Municipal de Tarragona 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 diversos camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Per sortir-ne s’hagu茅 d’enrolar en les Companyies de Treballadors Estrangers 

Josep Caixal Llaurad贸: El 15 d’octubre de 1962 mor a Rosario (Santa Fe, Argentina) l’anarcosindicalista Josep Caixal Llaurad贸. Havia nascut en 1892 a Reus (Baix Camp).  

Cambrer de professi贸, en 1921 s’afili脿 al Sindicat de Gastronomia de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT) de Tarragona (Tarragon猫s, Catalunya).  

Durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera realitz脿 gestions amb l’advocat Ca帽ellas per aconseguir l’alliberament de Joan Garc铆a Oliver, amb qui mantingu茅 relacions durant un temps.  

El mar莽 de 1923, amb J. Roig, va ser nominat tresorer del Comit猫 Pro-Presos de Tarragona.  

Durant la revoluci贸 col路lectivista autogestion脿ria va ser membre del Comit猫 de Propaganda i Cultura de la Federaci贸 Local de la CNT-AIT de Tarragona.  

El 22 d’octubre de 1936 va ser nomenat regidor del Consell Municipal de Tarragona.  

Delegat del Consell Comarcal de la CNT-AIT, el maig de 1937 fou un dels fundadors de la cooperativa de consum 芦La Reguladora de Vendes. CNT禄.  

En aquests anys col路labor脿 en Solidaridad Obrera.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental i pat铆 diversos camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Per sortir-ne s’hagu茅 d’enrolar en les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Despr茅s de la Segona Guerra Mundial interimperialista milit脿 en la Federaci贸 Local de la CNT-AIT en l’Exii de Montpelhi猫r (Erau, Occit脿nia) i en Solidaritat Internacional Antifeixista.  

En 1955 es reun铆 amb la seva filla Natalia a l’Argentina, integrant-se en el nucli confederal de la CNT de Rosario. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com