Març 8, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,632 vistes

Jornada reivindicativa al Pont del Riu Major per la reobertura dels passos fronterers secundaris del Pirineu Oriental, convocada el diumenge 14 de març pel Col·lectiu per a l’obertura dels passos fronterers 

Asseguren que genera un “greuge” per a les activitats econòmiques de la zona fronterera 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST Maçanet de Cabrenys (Massís de les Salines/Alta Garrotxa, Alt Empordà) 08/03/2021.- Llegim al portal Gerió Digital que Col·lectiu per a l’obertura dels passos fronterers ha programat pel proper 14 de març a les 11 del matí una jornada reivindicativa al Pont del Riu Major que uneix els municipis de Maçanet de Cabrenys (Massís de les Salines/Alta Garrotxa, Alt Empordà) i Costoja (Alta Garrotxa, Vallespir) a través de la carretera GI-503, tallada en aquests moments per ordre de la Prefectura dels Pirineus Orientals de la República Francesa. 

La concentració posarà de relleu el “greuge per les activitats econòmiques i els serveis de la zona” mitjançant la lectura d’un manifest que s’ha redactat i del qual esperen aconseguir el nombre màxim d’adhesions amb l’objectiu de pressionar la Prefectura dels Pirineus Orientals i aconseguir la reobertura de les carreteres.  

L’actuació prohibitiva –amb l’argument de lluitar contra el terrorisme i la immigració considerada il·legal– del Govern francès es va iniciar la setmana de l’11 de gener quan es van tancar a la circulació amb blocs de formigó o cadenes cinc passos fronterers entre la Catalunya Nord (entre el Vallespir, el Rosselló i l’Alta Cerdanya) i les comarques de l’Alt Empordà, la Garrotxa, el Ripollès i la Baixa Cerdanya. 

Aquesta mesura, que va ser anunciada per la Prefectura dels Pirineus Orientals el divendres 8 de gener, va entrar en vigor a partir del dilluns 11 de gener. Prèviament, l’escrit detalla que el dimecres 6 de gener ja es va procedir a blocar el pas al coll d’Eth Portilhon, entre les viles de Banhèras de Luishon (Nauta Garona) i Bossòst (Val d’Aran). 

Els passos afectats són el coll de Banyuls, el coll de Costoja i el coll de la Manrella, a la comarca de l’Alt Empordà, i el camí d’Aja entre Palau de Cerdanya i Puigcerdà i la carretera de la Vinyola entre Puigcerdà i Enveig a la Cerdanya. 

El Govern espanyol se’n renta les mans 

La ministra d’Exteriors del Govern espanyol, Arancha González Laya, va demanar el passat 25 de febrer als pobles de l’Alt Empordà “aguantar una mica més” abans de poder obrir aquests passos  fronterers secundaris amb l’Estat francès. A preguntes del senador per ERC Jordi Martí, la ministra espanyola va assenyalar que la precaució a què els obliga la pandèmia de covid-19 “s’imposa sobre qualsevol altra consideració“. Quan en l’argument governamental francès no parla de la pandèmia de covid-19, com diu la ministre espanyola, solament de “terrorisme” i “immigració il·legal“. 

La titular espanyola d’Exteriors va lamentar la situació i assegurava que estaven al corrent de les dificultats que suposa el tancament “en els diferents llocs transfronterers” no només a l’Alt Empordà sinó a altres zones. “Primer guanyem la covid i després obrim una discussió seriosa de com articulem aquests passos fronteres“, va concloure González Laya, sense entrar en els arguments del Govern francès
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com