Abril 8, 2022
Per Nord-Estl Libertari
2,244 vistes

Necrològica de Joan Segalés Argullós apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 28 de maig de 1985

Necrològica de Joan Segalés Argullós apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 28 de maig de 1985

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 8 d’abril de 1908 neix a Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) l’anarquista i anarcosindicalista Joan Segalés Argullós 

Militant de la CNT-AIT, després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República Espanyola (l’antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d’honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d’Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Un cop jubilat, s’instal·là al Voló (Rosselló), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili 

Joan Segalés Argullós: El 8 d’abril de 1908 neix a Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) l’anarquista i anarcosindicalista Joan Segalés Argullós. El seu pare es deia Miquel Segalés i la seva mare, Maria Argullós.  

Des de molt jove milità en el moviment llibertari del Poblenou de Barcelona i en el Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Durant la Guerra Civil lluità voluntari en la «Columna Durruti». Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República Espanyola (l’antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d’honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d’Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, 

Exiliat, formà part de la Federació Local de París (Illa de França) de la CNT-AIT en l’Exili.  

En 1958 i 1959 participà econòmicament en la «Subscripció Pro-Cultura» engegada pel periòdic Solidaridad Obrera de París.  

Un cop jubilat, s’instal·là al Voló (Albera, Rosselló), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili. Després, Sindicat d’Oficis Diversos de la Regional Exterior de la CNT-AIT. La seva companya fou María Raja.  

Malalt, Joan Segalés Argullós va morir el 23 d’abril de 1985 a la Clínica Saint-Pierre de Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com