Març 27, 2023
Per Nord-Estl Libertari
2,249 vistes

Joan Antoni Cuadrado Diago

Joan Antoni Cuadrado Diago

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 27 de març de 1922 neix a Barcelona l’anarquista, i després del PSUC, i resistent antifranquista, Joan Antoni Cuadrado Diago 

A començaments de febrer de 1945, quan feia el servei militar a la caserna de La Remonta, a l’Hospitalet de Llobregat, desertà emportant-se dues pistoles. Fugí clandestinament cap a l’Hexàgon francès, passant clandestinament la frontera del Pirineu Oriental, i s’incorporà al XIV Cos de Guerrillers Espanyols 

Joan Antoni Cuadrado Diago: El 27 de març de 1922 neix a Barcelona l’anarquista, i després del PSUC, i resistent antifranquista, Joan Antoni Cuadrado Diago. El seu pare es deia Antonio Cuadrado i la seva mare, María Diago. Visqué a les «Cases Barates» de Can Tunis del barri barceloní d’Horta.  

Fuster de professió, milità en les Joventuts Llibertàries durant la República fins que després dels primers temps del procés col·lectivista revolucionari en 1938 va formar part de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC) i va ser nomenat comissari de la «Columna Jaume Graells», la primera brigada organitzada l’octubre de 1938 a Barcelona per les JSUC.  

El 2 de febrer –altres fonts citen el 24 d’abril– de 1939 va ser detingut per les tropes franquistes. Jutjat el 24 de novembre de 1941, va ser condemnat a sis anys i un dia de presó major.  

Un cop va ser posat en llibertat atenuada, es va integrat en els grups de la guerrilla urbana organitzats pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).  

A començaments de febrer de 1945, quan feia el servei militar a la caserna de La Remonta, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès Sud), desertà emportant-se dues pistoles. Fugí clandestinament cap a l’Hexàgon francès, passant clandestinament la frontera del Pirineu Oriental, i s’incorporà al XIV Cos de Guerrillers Espanyols.  

Membre de la I Brigada Guerrillera («Agrupació Guerrillera de Catalunya»), el febrer de 1945 retornà a l’interior de Catalunya.  

A finals de març va ser reconegut pel carrer per un sergent i quan aquest el volgué detenir li va disparar diversos trets.  

Fou un dels responsables dels grups de xoc i el 24 de març de 1945 participà en l’atracament d’una apotecaria al carrer Progrés del barri de la Torrassa de l’Hospitalet de Llobregat, propietat de l’excap de Falange Antonio Aparicio, on s’emportà 8.500 pessetes.  

El 4 d’abril de 1945, al cantó entre el carrer del Parlament i l’avinguda del Paral·lel, des d’un cotxe de la Brigada Politicosocial, agents obriren foc contra ell; ferit per 12 bales, va ser donat per mort i enviat al dipòsit de cadàvers on descobriren que encara respirava. Ingressat a l’Hospital Clínic de Barcelona, va ser intervingut quirúrgicament durant sis hores i pogué salvar la vida. Traslladat a la Prefectura de Policia, va ser brutalment interrogat. Durant la batuda posterior al seu interrogatori, va ser detinguts 29 homes i quatre dones, a més de nombroses armes i municions; posteriorment interrogades totes aquestes persones, van ser detingudes unes dues-centes persones, gairebé tota l’estructura del PSUC, fet que passà a la història com el «Cop d’Abril».  

El 29 d’abril de 1945 va ser ingressat a la Presó Model de Barcelona i el 22 de maig de 1946 va ser jutjat en consell de guerra sumaríssim i condemnat a mort amb altres militants del PSUC, com ara Rafael Fernández Luis, Bonifacio García Menéndez, Antonio Hidalgo Yáñez i José Tamborero Villanueva. Tots van veure la pena commutada per llargues condemnes d’empresonament. La commutació de la seva pena vingué el 16 de juliol de 1946 quan es trobava davant l’escamot d’afusellament al camp de la Bota de Barcelona, pena que va ser establerta en 20 anys de reclusió.  

Internat a la presó de Burgos (Alfoz de Burgos, Castella la Vella), va ser alliberat en 1965.  

En 1974 va ser detingut amb 25 militants del PSUC al Baix Llobregat a resultes d’una convocatòria de vaga general i va ser empresonat durant 15 dies.  

El juliol de 1975 demanà públicament, amb altres militants als quals se’ls havia commutat la pena de mort, l’abolició d’aquesta.  

En aquests anys visqué fent de comerciant.  

Després de la mort del dictador Francisco Franco, fou un dels que intentà legalitzar l’AssociacióCatalana d’Expresos Polítics (ACEP).   

Joan Antoni Cuadrado Diago va morir el 3 de novembre de 1992 a la Clínica Residencial Geriàtrica Coroleu de Barcelona i va ser inhumat al cementiri del Prat de Llobregat (Baix Llobregat). 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com