Juliol 25, 2021
Per Nord-Estl Libertari
341 vistes


MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 25 de juliol de 1890 neix a Igualada (Anoia) l’anarcosindicalista Jaume Tom脿s i Turull 

Destacat militant de la CNT-AIT, l’estiu de 1937 va haver de fugir a Occit脿nia, despr茅s de passar la frontera del Pirineu Oriental, a causa de la repressi贸 republicana burgesa i stalinista despr茅s de les 芦Jornades de Maig禄 

Jaume Tom脿s Turull: El 25 de juliol de 1890 neix a Igualada (Anoia) l’anarcosindicalista Jaume Tom脿s i Turull, conegut com Magret. El seu pare es deia Jaime Ramon Llu铆s Tom脿s Palou i la seva mare, Teresa Turull Torrelles.  

Treball脿 de blanquer a Igualada.  

Membre de l’芦Ateneu Pervenir禄 d’Igualada, fou un dels promotors de l’芦Agrupaci贸 Lliurepensadora禄 d’aquesta poblaci贸.  

Abans de 1936 form脿 part en diferents ocasions dels Comit猫s Organitzadors de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT) i dels Comit猫s de Vaga, tants en els per铆odes legals com clandestins.  

Represent脿 diversos sindicats confederals d’Igualada (Art Fabril, Construcci贸, Fusta, Metal路l煤rgica, Molers, Transport i Oficis Diversos) en el Ple Regional de Catalunya de mar莽 de 1933 a Barcelona.  

Quan esclat脿 la revoluci贸 col路lectivista autogestion脿ria, l’estiu de 1936, va ser membre de les Patrulles de Control per a les tasques de vigil脿ncia antifeixista.  

L’estiu de 1937 va haver de fugir a Occit脿nia, despr茅s de passar la frontera del Pirineu Oriental, a causa de la repressi贸 republicana burgesa i stalinista despr茅s de les 芦Jornades de Maig禄.  

Despr茅s de la Segona Guerra Mundial interimperialista, fou un dels organitzadors de la Federaci贸 Local de Clarmont e Montferrand (Pu猫i Domat, Alv猫rnia, Occit脿nia) de la CNT-AIT en l’Exili. La seva companya fou Jacinta Franquet, amb qui tingu茅 una filla.  

Malalt, Jaume Tom脿s Turull va morir el 5 de desembre –algunes fonts citen err貌niament el 6 de desembre– de 1957 al seu domicili de Clarmont e Montferrand.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com