Setembre 29, 2021
Per Nord-Estl Libertari
210 vistes


Jaume Padr贸s Pujadas

Jaume Padr贸s Pujadas

El 7 d’octubre de 2015 es public脿 que “el 7 d’octubre de 1890 neix al barri del Poblenou de Barcelona l’anarcosindicalista Jaume Vilajuana Padr贸s, m茅s conegut com Jaume Padr贸s“. Quan realment va n茅ixer fou el 29 de setembre de 1895 –algunes fonts citen err貌niament el 7 d’octubre de 1890– neix a Granollers (Vall猫s Oriental) –algunes fonts citen err貌niament al barri del Poblenou de Barcelona– l’anarcosindicalista i lliurepensador Jaume Padr贸s Pujadas, m茅s conegut com Jaume Vilajuana Padr贸s  

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 29 de setembre de 1895 –algunes fonts citen err貌niament el 7 d’octubre de 1890– neix a Granollers –algunes fonts citen err貌niament al barri del Poblenou de Barcelona– l’anarcosindicalista Jaume Padr贸s Pujadas, m茅s conegut com Jaume Vilajuana Padr贸s 

L’any 1924, amb Form贸s Plaja i Acracio Vidal, va ser membre del Comit猫 per l’Alliberament de Shum, dibuixant anarquista empresonat. 

Va morir el 16 d’octubre de 1982 a l’Hospital de Prada de Conflent 

Jaume Padr贸s Pujadas: El 29 de setembre de 1895 –algunes fonts citen err貌niament el 7 d’octubre de 1890– neix a Granollers (Vall猫s Oriental) –algunes fonts citen err貌niament al barri del Poblenou de Barcelona– l’anarcosindicalista i lliurepensador Jaume Padr贸s Pujadas, m茅s conegut com Jaume Vilajuana Padr贸s. Fill d’una fam铆lia obrera catalana establerta al Poblenou de Barcelona, el seu pare, Ramon Padr贸s, feia de boter i la seva mare, Maria Pujadas, tenia una patent per a vendre carn de xai. Quan tenia vuit anys qued脿 orfe de pare i la seva mare comen莽脿 a endeutar-se i a manllevar els b茅ns familiars al mont de pietat. Quan gaireb茅 feia dos anys que estava escolaritzat, hagu茅 de deixar l’escola i comen莽ar a treballar en una f脿brica de blanqueig, tints i aprests de teixits del Poblenou, on s’adher铆 ben aviat a l’associaci贸 obrera de resist猫ncia de l’indret.  

En 1901, arran d’una vaga del sector metal路l煤rgic, particip脿 activament en la vaga general que immediatament s’engeg脿. 

Durant la seva vida col路labor脿 en diferents publicacions llibert脿ries (Atalaya, Le Combat Syndicaliste, Espoir, Frente Libertario, Solidaridad Obrera i altres) i acumul脿 una important documentaci贸 sobre el moviment llibertari.  

Els seus 煤ltims anys visqu茅 retirat a Prada de Conflent (Conflent). Jaume Padr贸s Pujadas va morir el 16 d’octubre de 1982 a l’Hospital de Prada de Conflent i fou incinerat al columbari de La Guilloti猫re de Liyon (Liyon茅s, 脭v猫rgne-R么no-Arpes, Arpit脿niaen pres猫ncia de nombrosos companys anarquistes i de La Libre Pens茅e, organitzaci贸 a la qual va pert脿nyer des dels anys vint del segle XX.  

Deix脿 in猫dit tres volums de mem貌ries escrits en catal脿: De una a altra banda dels Pirineus.  

Per llegir la seva biografia:  

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Jaume+Padr%C3%B3s+Pujadas]. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com