Octubre 13, 2021
Per Nord-Estl Libertari
273 vistes


Investiguen el buidatge intencionat del pantà de Masgrau de Taradell L’Ajuntament demana a l’ACA que prengui mesures urgents perquè el nivell de l’aigua és molt baix 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Taradell (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona) 13/10/2021.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha obert una investigació per aclarir qui hi ha darrere del buidatge intencionat del pantà de Masgrau de Taradell (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona). Un fet que ha provocat que estigui a un nivell molt baix d’aigua. Es va construir a finals dels anys 70 per evitar inundacions a la zona del Vapor. L’Ajuntament va donar l’alerta ara fa un mes i demanen a l’ACA, que és propietària del pantà, que prengui mesures urgents i bloquegi el sistema per evitar que segueixi desembassant. “Ens preocupa que no hi ha una decisió tècnica al darrere sinó que és algú que, de forma unilateral, ho ha decidit fer“, explica a l’Agència Catalana de Notícies el regidor de Sostenibilitat de Taradell, Joan Canó. Subratlla que és un embassament “necessari” i amb valor ecològic. 

Aquest estiu, malgrat les poques pluges, el nivell de l’aigua havia baixat més del normal i, per les indagacions fetes, hem vist que el cabal s’ha obert al màxim i que està sortint tota l’aigua“, detalla Canó. Actualment el pantà està sota mínims fins al punt que el consistori tem que quedi sec. “Hem passat de tenir un pantà gran a quedar-nos gairebé sense“, lamenta. 

Des de l’ACA confirmen que aquest desembassament no estava previst i que han obert una investigació per trobar l’autor. També s’està en converses amb el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que és el titular de la presa. 

L’Ajuntament té clar que darrere hi ha un particular que no vol que hi hagi un pantà a la zona, però no saben ni tenen proves de qui és. El que més els preocupa, segons explica el regidor, és que algú pugui obrir el sortidor de forma unilateral i sense cap permís, posant en risc un espai d'”interès” social, ecològic i també amb una clara utilitat. 

El regidor remarca que aquest pantà es va fer construir a finals dels anys 70 per evitar inundacions a la zona del Vapor en cas de fortes pluges. Amb una presa d’uns 9,5 metres. recull les aigües de diferents torrents i el més important és el de Mansa. Des dels anys noranta que no s’utilitza per abastir el consum d’aigua al municipi. Tampoc se’n fa aprofitament elèctric i a dia d’avui continua essent “necessari” en episodis de grans pluges com el Gloria. “Va ser la demostració clara que la zona no es va inundar gràcies al pantà i és una prova més que fa una funció de control de cabals”, assenyala. Els estudis tècnics del POUM del 2010 també ho avalen. 

És per això que demanen a l’ACA que aclareixi qui hi ha darrere del buidatge intencionat. També reclamen que es bloquegi el sistema perquè no es pugui desembassar de forma unilateral. 

L’Ajuntament també explica que el propietari dels terrenys adjacents del pantà els ha transmès alguna vegada que per la zona hi passa molta gent, que hi ha actituds incíviques amb el medi i que s’estan alliberant espècies al·lòctones per fer-hi activitats com la pesca. “Creiem que s’ha de parlar amb l’ACA sobre els seus usos” i estudiar si es podria fer alguna restricció, però en cap cas fer-lo desaparèixer. Fa un temps, també s’havia parlat d’un possible pla d’usos i de projectes de recuperació d’espècies autòctones. “Sempre d’acord amb la propietat, l’ACA, que és qui ha decidir però no hem tingut temps de parlar-ne i ara ens trobem amb aquesta situació“, afegeix. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com