Abril 28, 2022
Per Ateneu Enciclopedic Popular
211 vistes

Intervenci贸n de Noam Chomsky en el seminario, passi documental i posterior debat a l鈥橝EP/CDHS

Avui, organitzat per 鈥渆l col路lectiu hist貌ries del raval鈥 com aquell que diu hem tingut l鈥檕portunitat de tenir segut al nostre costat a Noam Chomsky amb els noranta i pic贸 d鈥檃ny i encara que continua situat el seu pensament molt a prop de nosaltres.
No fa gaires dies, per tal d鈥檃clarir ide茅s, parl脿vem a l鈥檃teneu en una taula rodona sobre l鈥檃ctual situaci贸 del m贸n de la nova guerra d鈥橴cra茂na que en realitat ja va comen莽ar el 2014, per貌 tamb茅 de totes les guerres que hem tingut sobretot des de la Segona Guerra Mundial i uns altres de les noves etapes, a Irak, les guerres del Golf, i Afganistan, sense deixar enrere de la caiguda de les torres bessones de Nova York.
En Chomsky ja d鈥檈ntrada en el discurs que ens presenta ens parla dels presidents d鈥橴nitet States i de la seva burla sistem脿tica de la Constituci贸 Americana, ja forma part d鈥檜na tradici贸, no respectar-la, de fet els 煤ltims sis presidentes dels Estats Units s鈥檋an saltat la Constituci贸 en un moment o altre.

Ens comenta l鈥檃portaci贸 d鈥橴nits States com T脿cit l鈥檌nventor d鈥檋ist貌ria horribles, i ens comenta les 煤ltimes malifetes dels militar Americans i l鈥橭tan, Afganistan un exemple aterridor, ens comenta la mala sort de les fam铆lies Afganes que a sobre de tenir pocs recursos econ貌mics han estat castigats en aquests 煤ltims vint anys veient morir als seus fills, en l鈥檃bsoluta mis猫ria, i ells, el poble Afg脿, no era responsable de res de referent al 11 -S com les fam铆lies del Yemen, amb la responsabilitat de l鈥橝r脿bia Saud铆, La CIA, que ha de sembrar el caos en aquell punt d鈥櫭frica.
De vegades per controlar els cada cop m茅s escasses mat猫ries primeres. No s贸n m茅s que avar铆cies, tamb茅 t茅 un moment de record pels palestins i les continuades injust铆cies que es viuen a GAZA i als territoris ocupats per Israel amb els continus assentament Jueus. i per acabar d鈥檃dobar apareix tamb茅 en la seva agenda l鈥檃ssajament del poble Sahrau铆 , amb els nous acord entre Marroc i el regno d鈥橢spanya. En fi, abans de parlar-nos d鈥橴cra茂na i de la invasi贸 de Putin sobre territori Ucra茂n猫s.
Per貌, aquesta invasi贸 茅s la mateixa que per exemple els Estats Units va fer a l鈥橧rak o Hitler i Stalin a Pol貌nia.
Tamb茅 en Chomsky fa una refer猫ncia al fet que si els Estats Units estan tan preocupats per la poblaci贸 Ucra茂nesa, i el seu patiment d鈥檃questa invasi贸 de mort, el millor que podria fer un Estat com Estats Units seria buscar l鈥檈ntesa , la neutralitat i les maneres de trobar un di脿leg adient i trobar el pacte .

Un altre de les coses que diu i que a penes queda sobre la taula, 茅s l鈥檃dvertiment que els Estats Units li fa al govern Mexica, perqu猫 aquest , no se li acudir脿, firmar qualsevol conveni amb els Xinesos.

Tamb茅 posa sobre la taula un tractat amb Ucra茂na /USA signat el primer de desembre del 2021, el menyspreu Am猫rica per les preocupacions de R煤ssia, i la nefasta pol铆tica de Putin, ja que, amb la seva actitud ha fet un regal a USA amb una Europa completament venuda als interessos dels americans .
驴Per貌, podem fer alguna cosa per evitar la massacre?

Reduir els combustibles f貌ssils, est脿 en perill, el futur de la vida organitzada a la terra.
Les cont铆nues amenaces de la guerra nuclear que no 茅s prenent seriosament
Putin per frenar la guerra necessita una sortida digna, sin贸, aix貌 probablement anir脿 en augment.

En fi, en Chomsky ens va donar elements per la discussi贸, i naturalment, entre la com goja, i les ganes de con猫ixer el que est脿 passant , incl煤s amb el neguit, i les incerteses d鈥檜n futur, negre, molt negre, a on la mort plana per tota Europa, com mai hav铆em viscut, tant 茅s aix铆, que les dubtes, les tenim a sobre, i el voltant , aquella gent que tenim m茅s pr貌xima la veiem molt , sense criteri propi, i mentrestant mai hav铆em vist una predisposici贸 al desastre, la gent s鈥檋a cregut que sols hi ha un dolent, i aix貌 potser terrible perqu猫, ens estan arrosseguen a una sense ra贸 impressionant.
B茅, en el debat van sortir moltes coses, una reflexi贸 del capitalisme pensa i com actua ,necessita la destrucci贸 d鈥檜na guerra per despr茅s tornar a construir, la prova m茅s descarada la tenim en les dues guerres mundials del segle passat, el crack del 29, 茅s un prova d鈥檃questa actitud d鈥檈l capitalisme, el fet que avui dia s鈥檈st脿 movem el pols i equilibri del m贸n amb la Xina que dintre de poc ja tindr脿 el PIB m茅s alt que la mateixa Europa i Estat Units, els americans estan a punt de perdre la seva condici贸 de gendarmes del m贸n, la sort que tenim perqu猫 la Xina calla, en aquest conflicte, per貌 evidentment potser est脿 m茅s a prop de Putin que dels Americans i L鈥 Otan que per al moment, 茅s l鈥檕rganitzaci贸 m茅s mort铆fera d鈥檃quest 煤ltim seixanta anys, quan en realitat a la caiguda del mur de Berl铆n a penes tenia motiu de continuar. Es van inventar un enemic , i aqu铆 tenim l鈥檕rganitzaci贸 m茅s maligna que ara mateix hi ha a la capa de la terra.
Despr茅s en el debat tamb茅 va aver铆 moments per parlar del Canvi clim脿tic, el necessari decreixement, i el col路lapse que ja estem comen莽a a patir ,
M茅s tard, parla sobre Ucra茂na, Volod铆mir Zelenski que aviat ser脿 proposat com a premi Nobel de la Pau, un home que es passa tot el dia demanant armes de g envergadura, en fi, inclou la seva comparaci贸 amb el bombardeig de Guernica, i la Legi贸 Condor a Espanya.

Despr茅s el que podem fer nosaltres, amb la derrota, nosaltres pel moment solament podem continuar insistint en consigni no-bel路ligerants, en actitud pacifista, en actituds de vida, en definitiva el debat fou molt 脿gil, a on pr脿cticament tothom que hi era, va participar i va poder dir la seva, 茅rem unes 25 persones, aquells que v脿rem escoltar en Chomsky a l鈥橝teneu Enciclop猫dic tot un plaer de tenir aquest visita a la nostra llar.
Al final despr茅s d鈥檜na mirada que ens apropa a la realitat contundent de la vida i les angoixes que provoca el capitalisme.
Un xut d鈥檈speran莽a a les eines que encara ens queden i despr茅s de recordar aquelles dones que per les seves associacions i del seu cooperativisme, donant a menjar a mig m贸n cada dia.
Construir una nova manera de fer en espai com aquest a on despr茅s del debat , creixin les iniciatives de vida.

Tot i que les fotos no s贸n gaire bones ja donant fe, de qu猫 Chomsky va passar-hi per l鈥AEP i hav铆em uns quants ateneistes que el v脿rem rebre.
Salut i resist猫ncia

i recorda recolzar l鈥橝TENEU ENCICLOP脠DIC
aquest any celebrem el 120 aniversari de l鈥橝teneu Enciclop猫dic i el 45 del Centre de Documentaci贸 Hist貌ric Social.
si us plau,
col路labora amb l鈥橝teneu Enciclop猫dic /Centre de Documentaci贸 Hist貌ric Social
Necessitem la teva col路laboraci贸 per fer ateneisme.
Participa ens els debats que s贸n cursos de formaci贸, apr猫n a escoltar i quan sigui l鈥檋ora dona la teva versi贸.
Ateneu Enciclop猫dic 茅s una entitat culturalment i socialment amb car脿cter per donar contingut a totes les iniciatives amb determinaci贸.
col路labora tant econ貌micament com aportant els teus projectes.
Fes-te鈥檔s soci de l鈥檃teneu enciclop猫dic pots fer un ingr茅s al n煤mero de compte corrent de l鈥檃teneu enciclop猫dic, Centre de Documentaci贸 Hist貌ric Social (pregunta per el num. compte)
Manel Aisa P脿mpolsAutor font: Ateneuenciclopedicpopular.org