Febrer 2, 2022
Per Direta
2 vistes

El 8 de juliol de 2019 el jutjat d’instrucció 9 de Barcelona dictava auto de procediment abreujat contra el mosso d’esquadra 6252 de l’ARRO Ponent i l’enviava a judici, pel presumpte delicte de lesions amb agreujant d’abús de superioritat. El pròxim 7 de febrer serà jutjat a la secció cinquena de l’Audiència de Barcelona, amb una petició de cinc anys de presó i inhabilitació per part de l’acusació particular. Paradoxalment, l’1 de setembre de 2020, la Direcció General de la Policia –amb la rúbrica del conseller Miquel Buch– li atorgava una medalla de bronze al mèrit policial per “contribuir a mantenir davant la ciutadania el prestigi i la bona imatge d’aquest cos policial”, sense detallar-ne els mèrits concrets.

Es dóna la circumstància que la Direcció General és l’òrgan de l’administració que atorga les condecoracions i alhora és des d’on es controla la Divisió d’Afers Interns encarregada d’investigar les actuacions antireglamentàries

En opinió d’Anaïs Franquesa, codirectora d’Irídia, estem davant d’un cas “gravíssim”, ja que “havent-hi una petició de cinc anys de presó per uns presumptes fets delictius, això no arriba a coneixement de la Direcció General de la Policia o bé hi arriba i així i tot es condecora l’agent”. Es dóna la circumstància que la Direcció General és l’òrgan de l’administració que atorga les condecoracions i alhora és des d’on es controla la Divisió d’Afers Interns encarregada d’investigar les actuacions antireglamentàries dels agents, especialment aquelles que s’arriben a judicialitzar.

L’home ferit va sagnar abundantment abans de ser traslladat a l’Hospital Dos de Maig de Barcelona |Jordi Borràs

Els fets que es jutjaran la setmana vinent es remunten al 25 de febrer de 2018, quan el rei Felip VI va visitar la ciutat de Barcelona per assistir al sopar inaugural del Mobile World Congress al Palau de la Música Catalana. Els CDR, Òmnium i l’ANC van cridar la societat catalana a rebre el monarca amb una gran cassolada. Tots els carrers que conflueixen a la Via Laietana es van omplir de manifestants. Els cordons d’antiavalots arribats d’arreu de Catalunya van provar d’impedir la protesta, en alguns casos amb càrregues contundents i nombroses persones ferides. A la cantonada del carrer d’Ortigosa amb el carrer de Trafalgar és on es va produir l’agressió al cap d’en Francesc R., de 58 anys, presumptament per un cop de porra “amb una trajectòria vertical” i “amb la clara intenció de lesionar-lo” propinat per l’antiavalot 6252, segons s’afirma a l’escrit d’acusació. L’advocada de la víctima, Sònia Olivella, afegeix que l’home “va desequilibrar-se cap endarrere i va començar a veure-hi borrós”. El van traslladar a l’Hospital Dos de Maig, on li van diagnosticar una ferida contuso-tallant i li van col·locar set grapes de sutura amb anestèsia local.

Des d’Irídia, conclouen que es tracta d’un “cas flagrant de fallida dels mecanismes de fiscalització i control dels Mossos d’Esquadra. No hi ha hagut cap investigació interna de la qual tinguem constància i el superior jeràrquic no va activar cap mecanisme tot i saber que un agent va causar unes lesions al cap fent un ús no reglamentari de la defensa”. La fiscalia, tot i reconèixer els fets, demana l’absolució del policia en aplicació de l’eximent per tractar-se d’un funcionari públic en exercici de les seves funcions.
Autor font: Directa.cat