Març 27, 2023
Per Nord-Estl Libertari
2,244 vistes

Inauguren la Ruta de la Guerra Civil al Maresme per preservar la memòria democràtica de la comarca 

Consta de tres itineraris que recorren una vuitantena d’elements patrimonials rellevants durant el conflicte 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Baix Maresme, Maresme) 24/03/2023.- Llegim a La República.Cat que la consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat, Gemma Ubasart, han inaugurat aquest divendres la Ruta de la Guerra Civil al Maresme. La iniciativa, que consta de tres itineraris, té com a objectiu preservar la memòria democràtica de la comarca recuperant una vuitantena d’elements arquitectònics i espais que van tenir un paper destacat durant la guerra (1936-1939).  

Durant el circuit s’han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics. 

La ruta, que s’emmarca a la Xarxa d’Espais de Memòria Democràtica, té tres itineraris: Rereguarda i Front, Defensa de la Costa i Ambaixades. Els dos primers recorren més d’una vuitantena d’elements patrimonials que van tenir un pes específic durant el conflicte. El tercer tram permet descobrir espais que van acollir els consolats i ambaixades ubicats a Barcelona per evitar els saquejos dels escamots franquistes. 

La consellera Serret, que ha recorregut el tercer tram, ha explicat que aquest itinerari demostra que Catalunya “sempre ha estat connectada al món” i ha encoratjat la comarca del Maresme a “seguir teixint relacions basades en la confiança i els valors compartits“. 

La consellera Ubasart ha assenyalat que cal promoure una memòria democràtica que contribueixi “a posar fre al nou feixisme que creix“. “Es tracta d’explicar més i millor els episodis del passat per construir un futur més democràtic, pluralista i convivencial” ha afegit. 

Durant el transcurs de la ruta, els cònsols acreditats a Barcelona de França, Suïssa, Suècia, Costa Rica, Dinamarca, els Països Baixos i el Regne Unit de Gran Bretanya i d’Irlanda del Nord han descobert plaques commemoratives en cada espai on estaven ubicats els cossos diplomàtics estrangers durant la Guerra Civil. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com