395 vistes


Des de la IAC manifestem el nostre total suport a la VAGA MIR i a totes les seves, m茅s que justes i necess脿ries, reivindicacions. 

Ha de finalitzar la utilitzaci贸 que el sistema sanitari fa d鈥檃questes treballadores. S贸n usades com a m脿 d鈥檕bra barata per a aconseguir donar resposta a les necessitats dels diferents serveis amb una reducci贸 important de costos. Cal no oblidar que estan en fase de formaci贸, no obstant aix貌, 茅s habitual la falta de seguiment, supervisi贸 i de tutoritzaci贸, havent de prendre en moltes ocasions, decisions molt importants, que no els hi corresponen. Elles s贸n els futurs metges adjunts, i sense una s貌lida formaci贸 durant la seva resid猫ncia, sempre ser脿 m茅s complicat adquirir de manera efica莽 els coneixements i t猫cniques per a desenvolupar de manera aut貌noma i efica莽 la seva professi贸. Cal incrementar les hores de formaci贸 dins de la jornada laboral i millorar la supervisi贸.

脡s inadmissible que  persones que estan a c脿rrec de la salut de persones malaltes, sofreixin maratonianes jornades laborals de m茅s de 24 hores. Entenem que aix貌 茅s contraproduent per la seva salut i pot arribar a ser-ho per les usu脿ries. 脡s necessari garantir que les seves jornades setmanals siguin de 35 hores com a la resta de CCAA i que no superin les 48 hores, comptabilitzant les gu脿rdies. Lliuran莽a post gu脿rdia i respectar el descans setmanal de 36 hores ininterrompudes.

El tercer bloc de les seves reivindicacions va dirigit a les retribucions. Sis anys de carrera m茅s un d鈥檕posici贸, per a iniciar la seva marxa per un sou basi mileurista. Per molt que estiguin en fase de formaci贸, entenem que no 茅s de rebut. Increment del sou base, retribuci贸 en cas de baixa mitjan莽ant el prorrateig dels 煤ltims 6 mesos treballats i cobrament de les hores reals de gu脿rdia.

I no oblidem la vulneraci贸 de dret a vaga que est脿 patint aquest col路lectiu propiciat, tant pel Departament de Treball, com pel Departament de Salut. Vulneraci贸 a la qual el sector sanitari, est脿 ja tan acostumat. Per貌 茅s que en el cas dels residents, el Tribunal Suprem a l鈥檃ny 1993, ja va deixar clar, que la vaga dels MIR no requereix l鈥檈stabliment de serveis m铆nims, al no tenir altres conseq眉猫ncies que les merament docents i formatives鈥 la realitat i les seves reivindicacions posen de manifest que aix貌 no 茅s aix铆, tot i que aix铆 hauria de ser.

Ja han anunciat 5 dies m茅s de VAGA per la setmana vinent. Molta For莽a!
Autor font: Iac.cat