Gener 30, 2021
Per Nord-Estl Libertari
250 vistes

Giuseppe Raffaelli

Giuseppe Raffaelli

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 30 de gener de 1892 neix a La Soggetta di Cerreto (Montignoso, Massa i Carrara) l’anarquista Giuseppe Raffaelli 

El 17 d’agost de 1936, arran de l’aixecament militar feixista a la Rep煤blica Espanyola, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental cap a Barcelona i s’enrol脿 en la 芦Columna Italiana禄, de majoria anarquista, en la mateixa brigada de Libero Battistelli, comandada pel republic脿 itali脿 Mario Angeloni 

Giuseppe Raffaelli: El 30 de gener de 1892 neix a La Soggetta di Cerreto (Montignoso, Massa i Carrara, Toscana) l’anarquista Giuseppe Raffaelli. El seu pare es deia Romualdo Raffaelli i la seva mare, Maria Chioni.  

Pedrapiquer a les pedreres de Carrara (Massa i Carrara, Toscana), quan encara era adolescent s’adher铆 al moviment llibertari, esdevenint un fervent propagandista de les idees anarquistes.  

Va fer el servei militar obligatori durant la Gran Guerra.  

En 1921 fou un dels organitzadors dels 芦Arditi del Popolo禄 de Montignoso, on s’adheriren una seixantena de militants antifeixistes (anarquistes, socialistes i comunistes), que poc despr茅s hagueren de fugir a les muntanyes.  

El juliol de 1921 va ser greument ferit a Cerreto durant una topada amb un escamot feixista i els carrabiners.  

Fou, amb l’anarquista Giuseppe De Freo, en 1921 l’autor, amb m煤sica d’un cant militar d’artilleria, de l’himne dels 芦Arditi del PopoloFigli dell’Officina, encara molt popular. La pe莽a va ser composta a Viareggio (Lucca, Toscana), al domicili de De Freo, amic de la inf脿ncia, on s’havia refugiat escapant dels grups feixistes.  

El maig de 1923, fugint de la persecuci贸 dels escamots feixistes, pass脿 a territori franc猫s.  

A les poblacions de Ni莽a (Pa铆s Ni莽ard, Aups Maritims, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia), on va romandre entre 1923 i 1928, i d’Ant铆bol (Aups Maritims, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia), on visqu茅 entre 1928 i agost de 1936, treball脿 en diverses professions (paleta, pedrapiquer, pag猫s, electricista i alguna altra).  

El 12 de gener de 1927 va ser detingut per la policia per possessi贸 d’una pistola i condemnat a una multa.  

Es va veure implicat en una expropiaci贸 a una joieria i va ser detingut a Tolon (Var, Proven莽a-Aups-C貌sta d’Azur, Occit脿nia) per una expropiaci贸 econ貌mica en una oficina notarial.  

El 26 de mar莽 de 1927 va ser fitxat per la Prefectura de la regi贸 de Massa Carrara (Toscana), posant de relleu la seva 芦p猫ssima conducta moral i pol铆tica禄, la seva 芦intensa activitat antinacional i antifexista禄 i les seves relacions amb l’anarquista Alberto Meschi.  

Inscrit en la llista de persones a detenir de la policia i en el registre de la policia ferrovi脿ria de fronteres, en 1933 va ser afegit al registre de 芦terroristes amb capacitat de cometre atemptats amb explosius禄.  

El 17 d’agost de 1936, arran de l’aixecament militar feixista a la Rep煤blica Espanyola, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental cap a Barcelona i s’enrol脿 en la 芦Columna Italiana禄, de majoria anarquista, en la mateixa brigada de Libero Battistelli, comandada pel republic脿 itali脿 Mario Angeloni.  

El 24 d’octubre de 1936 va ser ferit per l’esclat d’una granada al front de Tardienta (Monegros, Osca, Arag贸) i va ser hospitalitzat quatre mesos a Barcelona i, segons algunes fonts, enviat el 24 de febrer de 1937 a Par铆s (Illa de Fran莽a) per continuar les cures.  

El 26 de febrer de 1937 retorn脿 a Ni莽a, sense documentaci贸 i ferit, i despr茅s s’establ铆 oficialment a Ant铆bol.  

Despr茅s de la rendici贸 del Govern franc猫s a les tropes alemanyes, el 17 de gener de 1942 va ser detingut a Ant铆bol pel govern col路laboracionista del mariscal Henri Philippe P茅tain i l’endem脿 internat al camp de vigil脿ncia especial de Vernet d’Ari猫ja (Ari猫ja, Occit脿nia). L’octubre de 1942 el cap del camp li va semblar favorable el seu alliberament en considerar-lo 芦simpatitzant comunista禄.  

El 14 de gener de 1943 va ser extradit a It脿lia i interrogat per la Prefectura de la Policia de Massa (Massa i Carrara, Toscana).  

El 15 de febrer de 1943 se li va assignar confinament per cinc anys per 芦combatent antifranquista a Espanya禄 i deportat a l’illa de Ventotene (Latina, Laci).  

L’agost de 1943, arran de la caiguda de Benito Mussolin, recobr脿 la llibertat i particip脿 en la Resist猫ncia.  

Durant la postguerra cre脿 el Grup AnarquistaN茅 Dio, n茅 padrone禄 de Montignoso i prengu茅 part en el congr茅s constitutiu de la Federaci贸 Anarquista Italiana (FAI), que se celebr脿 el setembre de 1945 a Carrara.  

Particip脿 activament en la FAI i represent脿 el Grup AnarquistaN茅 Dio, n茅 padrone禄 de Montignoso en els congressos de Ligorna (Ligorna,Toscana), d’abril de 1949; d’Ancona (Ancona, Marques) de desembre de 1950, i en les confer猫ncies nacionals de Pisa (Pisa, Toscana), de desembre de 1959, i de Senigallia (Ancona, Marques), de desembre de 1962.  

Arran del Congr茅s de la FAI de Carrara de novembre de 1965 sembla que s’acost脿 a les posicions dels Gruppi d’Iniziativa Anarchica (GIA, Grups d’Iniciativa Anarquista), en desacord amb la tend猫ncia organitzativa.  

El 19 de desembre de 1965 assist铆 al Congr茅s celebrat a Pisa, convocat pels faistes dissidents i on van ser invitats els companys i els grups que havien rebutjat les decisions del Congr茅s de la FAI celebrat a Carrara de 1965 i el nou 芦pacte associatiu禄 de la Federaci贸 Anarquista Italiana.  

Giuseppe Raffaelli va morir el 2 de febrer de 1984 a Montignoso
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com