Gener 6, 2021
Per Nord-Estl Libertari
191 vistes

Giuseppe Mezzano

Giuseppe Mezzano

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 de gener de 1896 neix a Asigliano Vercellese (Piemont) l’anarquista Giuseppe Mezzano 

A la tardor de 1936 marxà cap a Catalunya travessant la frontera del Pirineu Oriental i s’enrolà en el «Batalló Garibaldi» de Legión Italiana, lluità al front de Madrid. De Boadilla del Monte, de Mirabueno, de Majadahonda, d’Arganda i de Guadalajara 

Giuseppe Mezzano: El 6 de gener de 1896 neix a Asigliano Vercellese (Piemont) l’anarquista Giuseppe Mezzano. El seu pare es deien Antonio Mezzano i la seva mare, Carolina Brusa.  

Es guanyava la vida com a pintor i emigrà a Ginebra (Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa).  

Fitxat per la policia com a militant antifeixista, el 12 de setembre de 1935, quan retornà a Itàlia, va ser detingut per la policia a Vercelli (Piemont) i empresonat. Com que no hi havia cap càrrec contra ell, va ser alliberat als pocs dies, però va ser posat sota vigilància i amb l’obligació de presentar-se en determinats dies al Registre Polític Central.  

El 6 d’agost de 1936 retornà clandestinament a Ginebra i durant la tardor d’aquell any marxà cap a Catalunya travessant la frontera del Pirineu Oriental i s’enrolà en el «Batalló Garibaldi» de Legión Italiana, lluità al front de Madrid. De Boadilla del Monte, de Mirabueno, de Majadahonda, d’Arganda i de Guadalajara.  

Al front de  Guadalajara va ser ferit en una mà i a la cama dreta.  

El març de 1938 va ser donat d’alta de l’hospital i destinat a serveis auxiliars a Albacete (la Maxa), on romangué fins el maig d’aquell any quan retornà a Suïssa.  

L’11 d’octubre de 1939 va ser detingut a Ginebra per la policia helvètica i internat al camp de treball de Gordola (Ticino, Suïssa).  

Després de la caiguda del feixisme italià realitzà gestions al Consolat de Ginebra per a ser expatriat.  

El 3 d’agost de 1943, com que estava fitxat al Registre de Fronteres com «ex milicià roig», va ser detingut a Domodossola (Piemont) i portat a Vercelli (Piemont), on fou interrogat i posat en llibertat sota vigilància.  

Aleshores participà en la Resistència, enquadrat en la V Divisió «Garibaldi» de la 182 Brigada.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s’instal·là a Biella (Piemont).  

Giuseppe Mezzano va morir el 29 de novembre de 1950 a Biella.  

En 2003 el seu fill Luciano Mezzano donà documentació del seu pare a l’Istituto per la Storia della Resistenza e della Società Contemporanea nelle Province di Biella e Vercelli «Cino Moscatelli».
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com