Novembre 28, 2021
Per Nord-Estl Libertari
314 vistes


Gent d’Espolla i Perpinyà reobren la frontera al coll de Banyuls que havia tancat l’Estat francès 

L’acció reivindicativa vol posar de manifest el “despropòsit” del tancament  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Rabós d’Empordà (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 28/11/2021.- Llegim al portal El Gerió Digital que un grup de força gent s’ha aplegat aquest diumenge al migdia al coll de Banyuls (entre els termes de Rabós i de Banyuls, a l’Albera) per reobrir-lo al trànsit després de portar des del gener d’aquest any tancat per ordre de la Prefectura dels Pirineus Orientals del Govern francès. 

L’acció estava conformada per gent d’Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) i de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) que els darrers mesos s’han manifestat en contra de la decisió de l’Estat francès que havia prohibit el pas excusant-se amb la lluita antiterrorista i contra la immigració. Un veí d’Espolla, dels que ha participat en la retirada de les pedres, Josep Maria Tegido-Mallart, ha explicat a El Gerió Digital que l’acció reivindicativa d’avui “és per posar en evidència un despropòsit” però que, tanmateix “segurament aviat tornaran a tancar la frontera” amb aquests rocs. 

Habitualment agents de la Gendarmeria francesa patrullen la zona per evitar actes reivindicatius com el d’avui però s’ha donat la casualitat que aquest migdia el pas del coll de Banyuls es trobava sense vigilància. La retirada de les roques arriba després de mesos d’accions reivindicatives en aquest punt per part de l’entitat Esborrem la Frontera i també en d’altres indrets com al Riu Major a Albanyà (Alt Empordà, comtat de Besalú) el passat mes de març. 

Les queixes veïnals també han tingut visibilitat política, arribant al Senat espanyol a través d’una pregunta del senador d’ERC Miquel Caminal al ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el qual va assegurar que el tancament d’aquests passos fronterers secundaris del Pirineu Oriental, que afecten diversos municipis de l’Alt Empordà i la Baixa Cerdanya, ha estat una decisió “unilateral” del Govern francès i que estan treballant per intentar que causin “el menor perjudici” possible per als treballadors transfronterers. Aleshores es va assenyalar que la data límit seria el 30 d’abril i més tard es va assenyalar a l’octubre; “ara sembla que es podria allargar indefinidament i no estem per esperar més“, apunta Tegido-Mallart. 

Amb tot, les veïnes i els veïns no comprenen com és possible creuar la frontera lliurement per la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), “la majoria de dies sense cap mena de vigilància“, mentre que “aquí està blocat el pas“, assenyala. En aquest sentit es reclama que es posi fi a una situació que és lesiva per l’economia del territori i que obliga a les seves veïnes i als seus veïns a fer desplaçaments de llarga distància per tal de poder creuar la frontera del Pirineu Oriental.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com