Març 13, 2023
Per Nord-Estl Libertari
2,136 vistes

Gabriel Aspas Argilés

Gabriel Aspas Argilés

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 13 de març de 1912 neix a Orea (Señorío de Molina-Alto Tajo) l’anarcosindicalista i resistent antifranquista Gabriel Aspas Argilés 

Militant de la CNT-AIT, empresonat a València un cop lliure marxà a l’exili, passant la frontera del Pirineu Oriental i en 1950 s’instal·là a Besièrs 

Gabriel Aspas Argilés: El 13 de març de 1912 neix a Orea (Señorío de Molina-Alto Tajo, Guadalajara, Castella la Nova) l’anarcosindicalista i resistent antifranquista Gabriel Aspas Argilés. El seu pare es deia Florencio Aspas i la seva mare, Valeriana Argilés.  

Metal·lúrgic de professió, treballà als Alts Forns de Sagunt (Camp de Morvedre, País Valencià) i estava afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Quan esclatà la Guerra Civil lluità al front de Teruel, a l’Aragó. Ferit greument, fou hospitalitzat a Cuenca (Castella la Nova) i a Utiel (Plana d’Utiel-Requena, Viquipèdia). En aquesta última localitat conegué Gabriela Lahuerta, que esdevindrà la seva companya en 1938.  

Després s’enquadrà en la «Columna de Ferro» fins el final de la guerra.  

Amb el triomf militar franquista, fou detingut a Alacant (Alacantí, País Valencià) i acabà internat al camp de concentració d’Albatera (Baix Segura, País Valencià). Després de diverses presons, fou tancat a la de València (L’Horta de València, País Valencià).  

Fou amollat en llibertat condicional per treballar al pantà de Benaixeve (Serrans, País Valencià), on creà la CNT clandestina, de la qual fou secretari, i establí contactes amb la guerrilla. Denunciat, fou torturat i empresonat a València.  

Un cop lliure, marxà a l’exili, passant la frontera del Pirineu Oriental i en 1950 s’instal·là a Besièrs (Erau, Occiitània), on milità d’antuvi en la CNT-AIT en l’Exili i després en els Grups d’Afinitat Confederal (GAC).  

En 1972 fou membre de la Comissió de Relacions de les Agrupacions Confederalsde la CNT a França (que editava a París el mensual «Frente Libertario»), amb, Ángel Moreno Martín, Sara Berenguer Laosa, Jesús Guillén Bertolín, Juan Higueras Pérez, José Molina Ortega (Acracio Ruiz Gutiérrez) i José Sánchez Conca. 

Participà activament en les activitats de la colònia d’exiliats de nacionalitat espanyola de Besièrs.  

Gabriel Aspas Argilés va morir el 12 d’octubre de 1997 a Besièrs. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com