Febrer 3, 2021
Per Nord-Estl Libertari
1,095 vistes

El Govern francès imposa les primeres sancions a la seva conciutadania que entren en territori francès sense una prova de PCR negativa de menys de 72 hores 

La ciutadania de l’Estat espanyol també l’han de presentar o fer mitja volta a la frontera 

La multa és de 135 euros per la ciutadania francesa 

No afecta treballadors fronterers, sanitaris i transportistes 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL El Portús (Albera, Baix Vallespir, comtat de Vallespir) 03/02/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que s’havien imposat les primeres multes de 135 euros als ciutadans francesos que volen entrar en territori francès sense presentar una prova negativa de PCR de covid-19.  

A la frontera de la Jonquera els vehicles de matrícula francesa que arriben als controls policials francesos sense aquest document no han de fer mitja volta (la policia francesa no els pot impedir tornar a casa seva), però no s’escapaven de la sanció.  

En canvi, per als viatgers de nacionalitat espanyola la prova negativa de PCR també és un requisit, però en aquest cas sí que els agents francesos fan fer marxa enrere i demanen als viatgers que tornin quan puguin acreditar que han fet el test. Només poden esquivar aquesta exigència els treballadors fronterers, el personal sanitari i els transportistes.  

Per als catalans del Nord, més concretament els que viuen en una franja de fins a 30 km de la frontera del Pirineu Oriental, la mesura no es preveu que sigui tan estricta. Els controls només són en sentit nord i a càrrec de la policia francesa. En sentit sud els cotxes dels Mossos d’Esquadra i del Cos Nacional de Policia del Regne d’Espanya fan rondes i controls aleatoris en tota aquesta àrea fronterera, però sense cap referència a l’exigència de presentar la prova PCR. 

Segons publicava el diari rossellonès L’Indépendant l’entrada en vigor d’aquest requisit es va traduir en una desena de multes el primer dia d’aplicació i només un cotxe amb matrícula de l’Estat espanyol va haver de fer mitja volta. Ni cues ni embussos. En certa manera les restriccions a la mobilitat a banda i banda de la frontera ja havien limitat el nombre de visitants i l’anunci d’aquest nou requisit ha dissuadit una mica els pocs consumidors francesos que s’atrevien encara a passar la ratlla. 

Ahir dimarts, al punt fronterer del Portús i a la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), el que quedava clar, però, és que encara hi havia molt de desconeixement sobre aquesta nova exigència. A les deu del matí, Samuel, un perpinyanès, ja carrega al cotxe amb les compres que acabava de fer en un supermercat de la Jonquera. “Controls? No n’he vist cap. Vinc un cop cada quinze dies i no he tingut mai cap problema“, diu carregant el maleter. A la pregunta de si té la prova PCR que li demanaran quan voldrà passar la frontera en l’altre sentit, respon amb molta tranquil·litat que sí, que la té, perquè se la va fer fa quinze dies, ignorant que el requisit és que ha d’haver estat feta en les últimes 72 hores. “Crec que ni ells saben exactament què es pot fer i no fer, és una mena de joc“, diu amb un somriure referint-se als controls de la policia abans d’emprendre el camí de tornada. 

D’altres no ho tenen tan clar. És el cas dels ocupants de dos vehicles amb matrícula del departament de l’Alta Garona, tornen a casa seva desprès d’un sojorn d’uns dies. Ells sí que estan al cas que hauran de presentar la prova, la tenen però la van fer fa quatre dies, en sentit estricte tampoc valdria. “De totes maneres no ens poden pas impedir de tornar a casa, ja ho veurem“, conclouen. 

A El Portús, però, la presència de la policia francesa i els controls als vehicles que entren en territori francès fan canviar els plans a més d’un cotxe. Una altra rossellonesa s’atura a la part nord de la frontera i s’apropa als policies a peu per informar-se. Quan torna ho té clar: “No tinc la PCR i m’han dit que tornant tindria problemes. M’ho deixo córrer, faré la prova i vindré un altre dia“, explica abans de fer mitja volta. 

Al nucli fronterer del Portús, veïnat dels Límits de la Jonquera, ja fa mesos que no hi ha l’afluència de vehicles amb matrícula francesa i els seus consumidors. Però la clientela francesa de proximitat hi continua venint. La peculiaritat d’aquest nucli urbà és que aquí no cal passar la frontera per comprar tabac, alcohol i productes alimentaris amb tarifes de l’Estat espanyol, molt més econòmiques que les franceses. En sentit sud, la part esquerra del carrer pertany al municipi de la Jonquera i els comerços (entre els quals hi ha tres estancs) són comerços a l’Estat espanyol. La part dreta del carrer pertany al municipi del Portús, en territori francès. Només cal travessar el carrer per fer les compres, anar a fer mitja volta davant de les guinguetes on els policies francesos fan els controls i tornar cap a casa sense haver de presentar cap salconduit. 

Poc trànsit i sobretot clientela de proximitat 

Les restriccions a la mobilitat a banda i banda de la frontera ja havien limitat dràsticament el nombre de visitants als comerços del Portús i la Jonquera. La nova exigència, per als conductors que entren a territori francès, d’haver de presentar una PCR dissuadeix uns quants visitants més, però no canvia fonamental la situació. La clientela nord-catalana sap que pot fer algunes compres al barris dels Límits de la Jonquera, al núcli urbà del coll del Portús, sense haver de creuar amb automòbil la frontera. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com