Desembre 2, 2020
Per Nord-Estl Libertari
200 vistes


Necrol貌gica de Florencio Moragrega Adell apareguda en el peri貌dic tolos脿 "Cenit" del 25 de novembre de 1984

Necrol貌gica de Florencio Moragrega Adell apareguda en el peri貌dic tolos脿 Cenit del 25 de novembre de 1984

El 30 de setembre de 2018 es va publicar que “el 30 de setembre de 1984 mor a Perpiny脿 (Rossell贸) l’anarcosindicalista Florencio Moragrera Adell. Havia nascut a Beseit (Matarranya)“. Ara tenim m茅s dades: el 2 de desembre de 1907 havia nascut a Beseit 

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentraci贸 Argelers de la Marenda (Rossell贸), dels establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Va ser enviat a fer feina a Orador de Glana (Llemos铆), enquadrat en el Grup de Treballadors Estrangers N煤m. 643 

Cap al 1952 s’establ铆 a Perpiny脿, on regent脿 una confiteria i milit脿 en la CNT-AIT en l’Exili local i despr茅s SOV 

Florencio Moragrega Adell va morir el 30 de setembre de 1984 al seu domicili de Perpiny脿 

Florencio Moragrega Adell: El 2 de desembre de 1907 neix Beseit (Matarranya, Franja de Ponent) l’anarcosindicalista Florencio Moragrega Adell –el primer llinatge citat err貌niament de diferents maneres (Moragrera, Moragoaga i alguna altra)–. El seu pare es deia Manuel Moragrega i la seva mare, Joaquina Adell. 

Militant de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT-AIT), quan la insurrecci贸 prolet脿ria de 1933 va ser detingut i empresonat a Beseit i a Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent), on l’abril de 1934 encara hi romania. 

Durant la Guerra Civil fou un dels organitzadors de les col路lectivitats agr铆coles de Beseit i el febrer de 1937 va ser nomenat regidor municipal. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentraci贸 Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rossell贸), dels establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. Va ser enviat a fer feina a Orador de Glana (Llemos铆, Alta Viena, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia), enquadrat en el Grup de Treballadors Estrangers N煤m. 643 (GTE) on tamb茅 es trobava el seu cos铆 Manuel Tejedor Della. Apressat pels alemanys, va ser enviat a un camp de concentraci贸, per貌 aconsegu铆 fugir-ne i sumar-s’hi a la Resist猫ncia. S’establ铆 a Llemotges (Llemos铆, Alta Viena, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia), on serv铆 d’agent d’enlla莽 entre la zona 芦lliure禄 i la zona ocupada. 

Despr茅s de la Segona Guerra Mundial interimperialista acoll铆 la fam铆lia del seu cos铆 Manuel Tejedor Della, que havia mort durant en una acci贸 del maquis, al seu domicili d’Aissa (Llemos铆, Alta Viena, Nova Aquit脿nia, Occit脿nia) i treball脿 de gelater. 

Cap al 1952 s’establ铆 a Perpiny脿 (Plana de Rossell贸, Rossell贸), on regent脿 una confiteria al n煤mero 41 del carrer Quinze Degr茅s i milit脿 en la Federaci贸 Local de la CNT-AIT en l’Exili i despr茅s Sindicat d’Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT d’aquesta ciutat. La seva companya fou Encarnaci贸 Agut.  

Florencio Moragrega Adell va morir el 30 de setembre de 1984 al seu domicili de Perpiny脿.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com