Octubre 21, 2021
Per Direta
223 vistes


Felip Puig torna a l鈥檈scena p煤blica, per貌 ara ho fa des del sector privat. L鈥檃ny 2012 es veia for莽at a abandonar el departament d鈥橧nterior despr茅s de mentir en seu parlament脿ria en relaci贸 amb les greus lesions d鈥橢ster Quintana, provocades per un projectil disparat pels Mossos d鈥橢squadra, tal com se certificaria via sent猫ncia judicial tres anys m茅s tard. Ara reapareix com a 鈥facilitador鈥 de l鈥檈mpresa Forestalia, que pret茅n construir quatre l铆nies el猫ctriques de molt alta tensi贸 que creuran Arag贸, Catalunya i el Pa铆s Valenci脿.

Durant els mesos de setembre i octubre d鈥檈nguany Puig s鈥檋a incorporat a l鈥檈quip de Josep Grau, exconseller d鈥橝gricultura del govern de Jordi Pujol i qui des de principis d鈥檃ny ja treballava a sou del president de Forestalia, el magnat aragon猫s Fernando Samper Rivas. Grau, a m茅s, tamb茅 ha fitxat per aquesta missi贸 a l鈥檈xdirector general d鈥橢nergia Pere Palac铆n, un ex-alt c脿rrec incombustible que havia sobreviscut a l鈥檃plicaci贸 del 155 i que va ser destitu茂t el 6 de maig de 2020 pel president Quim Torra. Palac铆n anteriorment havia estat a les direccions d鈥橢nher i de Red El茅ctrica de Espa帽a.

La triada d鈥檈xpol铆tics t茅 com a missi贸 conv猫ncer de les bondats de la MAT els ajuntaments m茅s contraris, i ho fan amb 鈥渢emptadores鈥 ofertes econ貌miques per a les arques municipals i pels particulars afectats. En el reportatge d鈥檕bertura de la Directa 533 us expliquem els detalls de les negociacions als consistoris de Tremp i Gavet de la Conca (Pallars Juss脿), la Fatarella i Corbera d鈥橢bre (la Terra Alta), Vallmoll (l鈥橝lt Camp), La Mata (els Ports). Les ofertes s鈥檋an adaptat al grau d鈥檕posici贸 que els 鈥榝acilitadors鈥 han copsat a cadascun dels municipis.

Tamb茅 hem parlat amb Joan Pons, consultor de l鈥檈mpresa Insta que ha analitzat a inst脿ncies de Xarxa Sud 鈥搊n s鈥檃pleguen entitats ecologistes del Camp de Tarragona i les Terres de l鈥橢bre鈥 els possibles impactes mediambientals de la MAT de Tarragona, i amb Maria Cervera i Quim Guasch, t猫cnics de defensa ambiental de Gepec-Ecologistes de Catalunya. Us avancem alguns dels continguts en aquesta pe莽a audiovisual.

L鈥檕ligopoli i l鈥檃utoconsum

El reportatge en profunditat es complementa amb les entrevistes que Vicent Almela ha fet al ge貌graf Sergi Saladi茅, l鈥檌nvestigador de l鈥橭bservatori del Deute en la Globalitzaci贸 Alfons P茅rez i una de les fundadores de Som Energia Nuri Palmada. Adverteixen que l鈥檃ctual marc normatiu afavoreix les grans empreses de l鈥檕ligopoli energ猫tic. Per contra, tanquem les vuit p脿gines de la secci贸 鈥楢 Fons鈥 amb una mirada en positiu de l鈥檃utoconsum fotovoltaic, un fenomen a l鈥檃l莽a arreu del territori. Miquel Andreu ens porta exemples de zones rurals i urbanes, liderats per empreses, associacions, administracions p煤bliques, cooperatives o particulars.
Autor font: Directa.cat