Setembre 8, 2022
Per Nord-Estl Libertari
759 vistes

Exposició Robert Capa. 18 de març de 1939. L’exèrcit oblidat al camp d’Argelers, a partir del dissabte 10 de setembre a MUME de la Jonquera 

L’exposició fins al 4 de desembre  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 08/09/2022.- L’exposició Robert Capa. 18 de març de 1939. L’exèrcit oblidat al camp d’Argelers, s’inaugura el dissabte 10 de setembre a MUME de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada). Comissariada per Michel Lefebvre i Grégory Tuban. 

Robert Capa va realitzar el seu últim reportatge sobre la Guerra d’Espanya darrera els filferros dels camps de concentració francesos. El 18 de març de 1939, el fotoreporter d’origen hongarès Endre Ernő Friedmann (Robert Capa, 1913-1954) hi va tornar a trobar una part dels combatents republicans tancats als camps d’Argelers i al Barcarès. L’endemà, Capa continua el seu recorregut a Bram i a Montolieu, a l’encontre dels refugiats arrestats mentre que el conflicte bèl·lic continuava a l’altre costat del Pirineu. Va realitzar en dos dies a prop de 300 fotografies. 

La prestigiosa revista anglesa Picture Post va publicar el 15 d’abril de 1939, sota el títol de The Forgotten Army (l’exèrcit oblidat), vint-i-quatre fotografies que Robert Capa va prendre en els camps de concentració del departament dels Pirineus Orientals i de l’Aude, dels quals a prop de la meitat en el d’Argelers de la Marenda. La resta dels negatius d’aquest reportatge serà també oblidat molt de temps.  

Poc abans la seva sortida cap a Nova York al setembre de 1939, Robert Capa va confiar la totalitat de les seves fotografies sobre l’Espanya republicana a un amic que va marxar al seu torn d’Europa en guerra. 

L’any 2007 es va trobar, a Mèxic, aquest fons fotogràfic, conegut sota el nom de Maleta Mexicana. El Centre Internacional de la Fotografia (ICP) de Nova York va recuperar així tres capses contenint 4500 negatius de la Guerra d’Espanya. Al mig d’aquest tresor figuren els deu rodets de negatius sobre els camps francesos de concentració.  

En col·laboració amb l’ICP i el Memorial del camp d’Argelers de la Marenda, el MUME presenta aquesta exposició sobre aquests tiratges fotogràfics, majoritàriament inèdits, seguint els passos de Robert Capa i d’aquest exèrcit oblidat als camps francesos de concentració. 

L’exposició dura fins al 4 de desembre.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com