Desembre 10, 2020
Per Direta
247 vistes

Entre la comunitat senegalesa supervivent de l’incendi a la fàbrica abandonada al barri del Gorg de Badalona regna la indignació. Quan el foc encara no està del tot apagat i es desconeix encara el nombre de víctimes (per ara s’han confirmat dues morts i dues persones en estat crític d’entre la quinzena de ferides), algunes veus denuncien negligència en la manera d’actuar des que què es fa declarar el foc. Una d’aquestes veus és la de la Fatu, de 23 anys, que amb llàgrimes als ulls recorda com els seus companys saltaven al buit des de les finestres i des de la terrassa. “Que vinguin més policies que bombers quan crema una fàbrica com aquesta és indignant”, crida emocionada mentre davant seu circulen les autoritats de la Generalitat de Catalunya envoltades de guardaespatlles. La fan fora de la zona al·legant raons de seguretat i un equip de la Creu Roja li ofereixen un lloc on dormir. Un home que també era a l’edifici es lamenta “jo tinc un vídeo gravat des del pis de dalt, quan l’incendi només estava a la planta baixa. Són dos pisos, quan han arribat els bombers només estava cremant el pis de baix, no els ha donat la gana d’apagar-lo perquè havien d’esperar ordres de dalt”. Tots els testimonis han accedit a parlar amb la Directa amb por i des de l’anonimat.

A tot l’entorn de la nau sinistrada, a la confluència del carrer Tortosa i Guifré, hi ha gent deambulant que ho ha perdut tot; la roba, la documentació o la targeta sanitària. Entre els que va viure els moments més difícils asseguren que el foc podria tenir el seu origen en una espelma, però també recorden que el precari cablejat elèctric propagava el foc. Afegeixen, que una estona abans de l’incendi, va marxar la llum. “Els cables s’anaven encenent i anaven propagant el foc cap a la planta de dalt”, explica un noi que va poder escapar-ne in extremis. Els Bombers diuen que s’estan investigant els orígens del foc. De moment, a l’oficina municipal, serveis socials ofereixen roba i menjar a les persones afectades.

L’estigma i el racisme també planen a la zona. Un home de 35 anys del Senegal explica que tem per la vida de la seva cunyada, que ningú localitza des d’ahir, i assenyala l’alcalde Garcia Albiol com a instigador de l’exclusió social dels habitants de la fàbrica: “Mesos enrere, vam veure com Albiol venia amb policies a amenaçar-nos en fer-nos fora de la casa ens fa pensar que podria haver estat provocat”. Fatu també destaca aquest aspecte i reivindica que “tots nosaltres encara que tinguem aquest color som iguals que vosaltres”. Un altre home de 30 anys, també del Senegal, explica com la majoria de la gent de la fàbrica vivia de recollir ferralla o de la venda ambulant i que hi havia molta pressió de la Guàrdia Urbana i el Cos Nacional de Policia espanyola en el perímetre de la finca, amb controls de documentació per aplicar la llei d’estrangeria. El mateix alcalde Albiol ha reconegut que ahir, quinze minuts abans de l’incendi, s’estava efectuant un d’aquests operatius al voltant de la nau sinistrada.

De fet, l’exalcaldessa Dolors Sabater ha explicat que els “preocupa i indigna” la manera com s’ha tractat les persones supervivents, “d’una forma que no té res a veure amb els protocols d’incendis”: “Les van apartar, envoltades de molta policia -BRIMO i ARRO-, sense cap mena d’assistència social durant tres hores i deia molt fred. Un tracte policial en comptes d’humanitari”, lamenta Sabater. Des de Guanyem Badalona, que quan estava al Govern municipal va intervenir a la nau, contradient Albiol que ha assegurat que hi vivien “persones conflictives” que creaven “problemes”, recorden que hi havia molta diversitat i hi vivia “gent que no generava conflictivitat veïnal”. L’exalcaldessa ha confirmat que a la nau hi vivien persones que tenien l’estatus de refugiat i diversos menors d’edat.

Entre les persones que s’han apropat als voltants de la nau, hi ha Lamine Sarr, membre del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que ho considera un “crim d’estat”: “Hi ha negligència per part de les administracions. Hem vist que la ciutat està plena de llum, que s’inverteixen molts diners per fer lluir la ciutat durant Nadal, i mentrestant hi ha persones malvivint en una nau i ningú els ajuda. No és un accident, perquè s’hagués pogut solucionar. La gent que hi viu, no tenia cap altre sostre”.
Autor font: Directa.cat