Juny 25, 2021
Per Nord-Estl Libertari
346 vistes


ERC torna a demanar l’obertura dels passos transfronterers que França manté tancats 

Jordi Solé lamenta que la Comissió Europea no hagi respost la pregunta que va formular fa tres mesos 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Rosselló, comtat de Peralada) 25/06/2021.- Llegim al portal Gerió Digital que Esquerra Republicana de Catalunya ha tornat a reclamar l’obertura dels passos transfronterers pirinencs secundaris que es mantenen tancats a la Catalunya Nord per ordre del Govern francès. Aquest divendres ha estat l’eurodiputat per ERC Jordi Solé qui ha reclamat que es retorni a la normalitat de pas que hi havia abans de la pandèmia de covid-19. 

Solé, que va traslladar la problemàtica a la Comissió Europea en forma de pregunta, lamenta que l’ens encara no hagi respost “onze setmanes després d’haver-la plantejat“, tot i que inicialment hi hauria d’haver fet amb sis. Això sí, l’eurodiputat confia que en les properes setmanes hi haurà novetats en aquest sentit i carrega contra el Govern francès per mantenir el tancament d’aquests passos. 

Solé s’ha interessat pel problema i aquest divendres ha visitat el Coll de Banyuls (Banyuls de la Marenda, Albera marítima, Rosselló, comtat de Peralada) on fa poques setmanes alcaldes i ciutadans dels dos costats de la frontera es van manifestar en contra de la col·locació de pedres que impedeixen el pas. “Volem garanties que aquest tancament dels passos fronterers realment són fets en conformitat amb el codi de fronteres de la Unió Europea i de l’espai Schengen, perquè s’està limitant la lliure circulació, que és una llibertat essencial de la UE“, ha remarcat l’eurodiputat. 

Solé ha criticat que les autoritats locals no hagin rebut més informació sobre els motius del tancament i sobre quan s’hi pensa posar fi. “Entenem que certes situacions excepcionals, com va ser la pandèmia, puguin justificar el restabliment de controls a les fronteres; però, en cap cas, una mesura tan dràstica com un tall de fronteres“, ha reblat. 

Cal tenir en compte que el Govern francès va decretar el tancament dels passos fronteres secundaris del departament dels Pirineus Orientals i, malgrat que en alguns llocs s’ha reobert com a Costoja (Alta Garrotxa, Vallespir, comtat de Vallespir), d’altres es mantenen tancats. El motiu, diu el Govern francès, és el control de tràfic de persones, drogues i la lluita antiterrorista, uns arguments que no comparteixen els alcaldes de la zona transfronterera. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com