Juliol 2, 2022
Per Nord-Estl Libertari
173 vistes

Entitats socials de l’Alt Empord脿 es manifesten a Figueres contra la vulneraci贸 de drets humans a Melilla 

Representants de les associacions van exercir de portaveus del “dolor i la r脿bia” pels fets ocorreguts a la frontera sud  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤) 02/07/2022.- Segons EMPORDA.INFO, hi havia emocions a flor de pell a la pla莽a Josep Pla de Figueres (la Garriga, Alt Empord脿, comtat de Besal煤), l’espai escollit ahir divendres 1 de juliol per un grup d’entitats socials de l’Alt Empord脿 per expressar el rebuig “a les pol铆tiques de mort” per la massacre a la frontera de Melilla, on el 24 de juny es van registrar almenys unes 37 v铆ctimes mortals de migrants africans. Representants de les associacions van exercir de portaveus del “dolor i la r脿bia” pels fets ocorreguts a la frontera sud, per on milers de persones han intentat entrar a Melilla. Amb el lema Les vides negres importen. Contra la mort a les fronteres, la protesta a Figueres va reunir desenes de persones, algunes de les quals van intervenir per denunciar p煤blicament una “clara vulneraci贸 dels drets humans“. 

Diferents entitats socials de l’Alt Empord脿, conjuntament amb la Coordinadora d’ONG Solid脿ries de les comarques gironines i l’Alt Maresme, s’han adherit al comunicat en qu猫 volen denunciar “l’actuaci贸 policial marroquina i espanyola, que ha deixat, novament, un rastre vergonyant de mort i dolor“. 

En el manifest, es relaten els fets en aquests termes: “El passat 24 de juny es va produir un intent de creuar la tanca fronterera a Melilla per part de centenars de persones, la majoria d’elles del Sudan i Mali, de les quals nom茅s 133 van arribar a la ciutat aut貌noma i que posteriorment van ser deportades a la comissaria de la Policia Nacional espanyola. La resta de persones, van ser brutalment atacades per la policia marroquina, fet que va provocar el trasllat a l’hospital de desenes d’elles, ferides, i la mort d’almenys 37. En aquest episodi, la Gu脿rdia Civil tamb茅 va participat de manera acarnissada, agredint els que van aconseguit passar, deixant entrar a territori espanyol a gendarmes marroquins per seguir atacant i duent a terme “devolucions en calent”, pr脿ctiques totes elles enregistrades i per tant demostrables. Parlem, doncs, d’una nova massacre racista a les portes d’una Europa indigna i vergonyant, que aquest cop s’ha cobrat, de moment, 37 vides“. 

Les entitats socials lamenten que “aquests fets s贸n conseq眉猫ncia directa de les pol铆tiques migrat貌ries i d’asil de la Uni贸 Europea. Unes pol铆tiques criminals que impedeixen les vies legals i segures i obliguen les persones a saltar les tanques o a llan莽ar-se al mar prec脿riament com a 煤niques alternatives per tal d’assolir un futur millor, i que alhora no es responsabilitzen de provocar des d’Europa les causes que porten a la migraci贸. Aquestes pol铆tiques externalitzen a tercers pa茂sos, com Marroc, Turquia i L铆bia, la feina bruta dels estats europeus, com s’ha demostrat un cop m茅s“. 

Les entitats socials de l’Alt Empord脿 coincideixen a dir que s’han vulnerat els drets humans i en el seu comunicat fan una s猫rie d’exig猫ncies: que es garanteixi la protecci贸 i la integritat f铆sica de les m茅s de 1.000 persones que no han pogut creuar la frontera; la no devoluci贸 a territori marroqu铆 de les persones que han aconseguit arribar a l’Estat espanyol. Cal garantir-ne l’atenci贸 adequada complint el procediment legal vigent, i facilitar-ne l’acc茅s a la sol路licitud de protecci贸 internacional; el reconeixement i la solidaritat cap a les v铆ctimes. Cal posar nom a les, a hores d’ara, 37 persones assassinades com exercici de reparaci贸 (les ONG a territori asseguren que poden ser moltes m茅s; una repulsa ferma del Govern espanyol i voluntat pol铆tica per canviar les pol铆tiques migrat貌ries, que garanteixin els Drets Humans de totes les persones i la seva vida en comptes de la mort. Cal una pressi贸 des d’Espanya per tal que la Uni贸 Europea modifiqui les pol铆tiques de fronteres i les col路laboracions en mat猫ria de “seguretat” d’aquesta amb tercers pa茂sos, com Marroc, Turquia i L铆bia, aix铆 com un gir cap a una pol铆tica internacional basada en els Drets humans i no els interessos comercials i geopol铆tics. I cal que l’Estat espanyol deixi de ser un aliat del r猫gim autoritari del Marroc, i l’establiment de vies legals i segures que garanteixin el dret a la lliure circulaci贸 de totes aquelles persones que nom茅s busquen assolir un futur millor per a elles i per a les seves fam铆lies. 

“Des del dolor per les v铆ctimes i l’energia de la indignaci贸, mostrem el nostre m茅s profund rebuig a les pol铆tiques de mort que en aquest nou episodi han assassinat a m茅s de 30 persones. I emplacem p煤blicament a totes les entitats socials, partits pol铆tics i institucions altempordaneses a rebutjar la pol铆tica migrat貌ria del govern espanyol, auspiciada per la Uni贸 Europea, que tan sols comporta dolor i patiment”, conclou el manifest. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com