Gener 29, 2023
Per Nord-Estl Libertari
1,789 vistes

Entitats ecologistes denuncien la tala d’una pineda sobre una duna de Pals 

Les entitats expliquen que espais com aquests són considerats Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) a Catalunya, i que el Conservatori del Litoral podria “salvar i conservar” quan es creï 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 29/01/2023.- Segons Ràdio Capital de l’Empordà, Salvem la Platja de Pals i SOS Costa Brava han denunciat la tala de la pineda a la duna El Vaixell de Pals. Com han explicat les entitats  ecologistes a través de Twitter, aquesta és una de les sis dunes que no van ser desclassificades pel Pla Director de la Costa Brava a Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). 

Les entitats també expliquen que espais com aquests són considerats Hàbitats d’Interès Comunitari (HIC) a Catalunya, i que el Conservatori del Litoral els podria “salvar i conservar“. 

Què són els Hàbitats d’Interès comunitari? La Directiva d’Hàbitats defineix aquests espais com “zones terrestres o aquàtiques diferenciades per les seves característiques geogràfiques, abiòtiques i biòtiques“. Són hàbitats naturals que estan amenaçats de desaparició, de manera que la seva conservació suposa una “especial responsabilitat per la Unió Europea“. 

També cal tenir en compte que hi ha Hàbitats d’Interès Comunitari de dos tipus: prioritari i no prioritari. A més, que siguin HIC no garanteix que siguin hàbitats protegits, sinó catalogats. Tal com especifica Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, “el fet que en una part del territori hi hagi un o diversos hàbitats d’interès comunitari no és condició única perquè en aquell lloc en concret se n’hagi de garantir la conservació“. 

Entre els espais considerats HIC a Catalunya hi trobem les dunes marítimes i continentals. I més precisament, les “dunes amb pinedes de pi pinyer o de pinastre“, entre altres. 

El Conservatori del Litoral 

Com ha explicat Salvem la Platja de Pals, aquesta zona, tot i ser HIC, no va ser desclassificada pel Pla Director. És per això que les entitats ecologistes demanen que sigui un dels espais protegits pel Conservatori del Litoral quan aquest es creï a Catalunya. 

Precisament, aquest mes de gener la Generalitat ha confirmat que impulsarà el Conservatori amb l’objectiu de comprar sòl al litoral i preservar-lo de l’urbanització. Tot i això, cal recordar que el Govern no ha especificat encara ni la xifra d’inversió preista ni la data d’inici de creació d’aquest ens. 

Mentrestant, Salvem la Platja de Pals i SOS Costa Brava també recorden que, a l’altra banda del carrer d’aquesta duna hi ha una altra edificació que, de moment, ha quedat a mig fer. És per això que les entitats es pregunten: “per què no s’obliga a finalitzar o demolir l’obra, enlloc de permetre noves promocions immobiliàries?”. 

La finca té la mateixa propietat que l’esquelet abandonat de fa anys que hi ha a l’altra banda del carrer.  

Per què no s’obliga a finalitzar o demolir l’obra, en lloc de permetre noves promocions immobiliàries?. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com