Juny 27, 2021
Per Nord-Estl Libertari
244 vistes

Entitats ecologistes alerten que l’enderroc de R脿dio Liberty a Pals 茅s ”imminent” 

Proposen que la zona passi a ser un centre d’interpretaci贸 de la natura 

Hi va haver una vila marinera entre els segles XIII i XVIII a l’espai on ara hi ha els edificis 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pals (Baix Ter, comtat de Girona) 26/06/2021.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, diferents entitats alerten que l’enderroc de les antigues instal路lacions de R脿dio Liberty, a Pals (Baix Empord脿, comtat de Girona), 茅s “imminent“. El portaveu de Salvem Platja de Pals, Pau Bosch, explica que han rebut informacions de diferents bandes que indiquen que el Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica del Govern espanyol, que 茅s el propietari del terreny, t茅 aquesta voluntat despr茅s dels darrers actes vand脿lics que hi han hagut als edificis. 

El edificis tenen “un alt valor arquitect貌nic” 

Bosch demana que es tingui en compte la proposta que han fet conjuntament amb altres entitats culturals i ecologistes i que contempla rehabilitar part dels edificis tenen “un alt valor arquitect貌nic“. L’objectiu final, diu, 茅s que les antigues instal路lacions serveixin com a centre d’interpretaci贸 del Parc Natural del Montgr铆, les Illes Medes i el Baix Ter. 

Bosch, per貌, va m茅s enll脿 i considera que les edificacions tamb茅 servirien des d’un punt de vista cultural, per tal d’explicar per qu猫 va servir R脿dio Liberty i explicar-ne la hist貌ria. “Cal conservar els edificis que ens permeten explicar a les noves generacions el paper decisiu que va tenir durant la Guerra Freda“, assenyala el portaveu de Salvem Platja de Pals.  

R脿dio Liberty va ser una de les emissores destacades durant aquest per铆ode, en qu猫 divulgava programes elaborats als Estats Units per a la URSS i els pa茂sos qualificats de ser els seus sat猫l路lits, amb l’objectiu de fer caure el bloc de la URSS. “Considerem que si un espai pot servir tamb茅 com a centre de difusi贸 hist貌ric, a m茅s de natural, t茅 un valor afegit“, remarca Bosch. 

Per aix貌, des de l’entitat lamenten que el Ministeri per a la Transici贸 Ecol貌gica “no els hagi escoltat” i han fet arribar la seva proposta a diferents administracions per tal que la tinguin en compte, si b茅 donen per fer que el Govern espanyol “tirar脿 pel dret” i enderrocar脿 el que queda de R脿dio Liberty. “脡s una ll脿stima perqu猫 ho veuen com la soluci贸 m茅s f脿cil“, critica Bosch. 

La proposta de l’entitat ecologista, que compta amb el suport del Centre Hist貌ric de Catalunya i SOS Costa Brava 茅s “renaturalitzar i protegir els h脿bitats“. Per fer-ho, consideren que s’hauria de construir passeres de fusta que no afectin les dunes. Tamb茅 aposten per la rehabilitaci贸 dels edificis, molts d’ells d’un “important valor arquitect貌nic“. “A tot arreu ho fan respectant l’espai i el que volem 茅s que aqu铆 sigui igual“, concreta Bosch. 

Un model com el dels Aiguamolls 

Per a Salvem Platja de Pals el model a seguir seria com el dels Aiguamolls de l’Empord脿, on es va rehabilitar tant l’espai natural com les instal路lacions existents i que actualment s贸n un complement al parc. En aquest sentit, Bosch diu que aquesta “seria l’opci贸 m茅s sostenible” i recorda que els Aiguamolls de l’Empord脿 s’han convertit en un “referent” que rep centenars de visitants. 

A m茅s, el portaveu de l’entitat ecologista considera que tirar a terra els edificis de R脿dio Libertyatempta contra la Llei de Mem貌ria Hist貌rica” i tamb茅 va en contra de directives d’institucions com la UNESCO. Bosch recorda que aquestes directives obliguen a fer compatible la conservaci贸 dels espais naturals amb els jaciments arqueol貌gics, en relaci贸 a la vila marinera que hi va haver entre els segles XIII i XVIII a l’espai on ara hi ha els edificis.
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com