Octubre 22, 2021
Per Nord-Estl Libertari
234 vistes

Segons informa Directa els Bombers desmunten l’acusaci贸 principal contra les sis anarquistes en pres贸 preventiva 

Segons els Bombers, a la furgoneta Mercedes Benz model Sprinter “no s’aprecien deformacions ni carbonitzacions” 

Les defenses de les sis persones que fa vuit mesos que estan preses a Brians I perqu猫 se les vincula a l’incendi d’una furgoneta de la Gu脿rdia Urbana de Barcelona durant les protestes per l’empresonament de Pablo Has茅l, sol路liciten al jutjat la seva llibertat provisional, despr茅s de tenir coneixement d’un informe t猫cnic dels Bombers de Barcelona que conclou que el risc per la vida de l’agent policial que es trobava a l’interior del vehicle va ser “baix          

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme) 22/10/2021.- Llegim a Directa  “Despr茅s de vuit mesos en situaci贸 de pres贸 provisional i donada l’evoluci贸 de la instrucci贸 en relaci贸 amb el delicte m茅s greu investigat, sembla que es poden adoptar altres mesures menys lesives i que puguin complir igualment les finalitats legalment previstes per a la pres贸 provisional: retirada del passaport, obligaci贸 d’acudir a signar cada quinze dies, establiment d’una fian莽a concorde a la capacitat econ貌mica“. Aix铆 de rotunds es mostren els advocats d’almenys cinc de les sis anarquistes que es troben en situaci贸 de privaci贸 de llibertat des de la seva detenci贸 el passat 27 de febrer, durant les protestes que es van produir a Barcelona arran de l’empresonament del raper Pablo Hasel. 

En sengles escrits dirigits al Jutjat d’Instrucci贸 2 de Barcelona, els lletrats al路ludeixen a un informe t猫cnic del servei de Bombers de Barcelona, elaborat per dos t猫cnics del cos a petici贸 de la jutgessa instructora del cas, Maria Eugenia Canal Bedia. Ella mateixa va ser qui va ordenar la inspecci贸 del vehicle policial –custodiat a les depend猫ncies de la Gu脿rdia Urbana (GUB) de la Zona Franca– per part dels especialistes, acompanyats per l’intendent cap de la GUB i membres de la Unitat Central d’Inspeccions Oculars dels Mossos d’Esquadra. 

Segons els Bombers, a la furgoneta Mercedes Benz model Sprinter “no s’aprecien deformacions ni carbonitzacions” i a les zones properes a l’incendi “no s’observa afectaci贸 rellevant a cap dels elements“. En el mateix informe, tamb茅 es destaca que no hi ha afectacions interiors, motiu pel qual es conclou que, un cop analitzada tota la informaci贸 i documentaci贸 aportada, i tenint en compte que va ser un incendi de curta durada, “el risc per la vida i la integritat de l’agent que es trobava a l’interior va ser baix“. 

La import脿ncia d’aquest informe rau en el fet que el delicte m茅s greu de tots els que s’imputen a les sis persones empresonades 茅s el d’homicidi en grau de temptativa, en considerar els Mossos i la jutgessa que la vida de l’agent antidisturbis de la GUB que es trobava a l’interior del vehicle havia estat en perill, contr脿riament al que ara demostra l’informe dels Bombers. Malgrat aix貌, els advocats de les anarquistes empresonades han argu茂t en tot moment “la impossibilitat de les persones que es trobaven a l’exterior de saber que a l’interior hi havia un agent“, de la mateixa forma que destaquen com el policia va poder sortir de la furgoneta pel seu propi peu. 

Un retard injustificat 

Eduardo C谩liz, advocat d’un dels investigats, assegura que aquest informe “necessariament ha de comportar la caiguda com objecte d’investigaci贸 del delicte de temptativa d’homicidi i la llibertat de les persones empresonades“. Tanmateix, el lletrat d’Arrels Advocats afirma que les defenses estan “sorpreses de qu猫 l’informe estigui en mans del jutjat des del 3 de setembre i no se’ns hagi donat trasllat fins ara, tot i demanar-ho expressament, aix貌 ha pogut comportar un empresonament encara m茅s injust durant aquests 45 dies“. 

Certament, segons ha comprovat la Directa, el citat informe t茅 data d’entrada en el Jutjat d’Instrucci贸 el 3 de setembre de 2021, per貌 ha estat prove茂t el dia 13 d’octubre i notificat a data 19 d’octubre de 2021. A aquest retard cal sumar el fet que, segons els advocats, des de l’oficina judicial s’ha negat des de principis de setembre que l’informe estigu茅s a la causa, malgrat la seva insist猫ncia a demanar-ho. 

En els seus escrits de petici贸 de llibertat provisional, les defenses al路ludeixen a la llei d’enjudiciament criminal, a la jurisprud猫ncia del Tribunal Constitucional, al Conveni Europeu de Drets Humans, aix铆 com al Pacte Internacional de Drets Civils i Pol铆tics per manifestar que “no es donen els requisits per mantenir la greu mesura de pres贸 provisional“. Aix铆 mateix, desmunten fil per randa els altres sup貌sits previstos a la Constituci贸 Espanyola per sostenir l’aplicaci贸 de la pres贸 preventiva abans de judici: l’exist猫ncia de risc de fuga i el risc de reiteraci贸 delictiva. 

La jutgessa va acordar al principi de la instrucci贸 deixar en llibertat una dona catalana i una altra francesa implicades en la mateixa causa, per貌 mant茅 els cinc homes italians i l’altra dona francesa entre reixes. La magistrada ha argumentat insistentment que la seva condici贸 d'”estrangers” eleva les possibilitats que eludeixin l’acci贸 de la just铆cia, malgrat la nombrosa documentaci贸 que totes elles han aportat per demostrar el seu arrelament i el fet que totes elles tenen ciutadania europea, motiu pel qual els seus estats estan dins del sistema d’euroordres. 

En total, els delictes dels quals se les acusa s贸n els de manifestaci贸 il路l铆cita, desordres p煤blics, atemptat contra agents de l’autoritat, delicte continuat de danys, homicidi en grau de temptativa i pertinen莽a a grup criminal, tots ells penats amb anys de pres贸. Sobre aquest darrer delicte les defenses destaquen que “m茅s que el fet de qu猫 visquessin junts, anessin a la manifestaci贸 junts i se’ls detingu茅s junts, no s’aporta res m茅s“. Al mateix temps que consideren descartats els delictes de temptativa d’homicidi i d’atemptat. Aix貌 deixaria la causa en una situaci贸 en la qual els 煤nics presumptes delictes que se’ls podrien imputar serien el de desordres p煤blics i el delicte continuat de danys, ja que el de manifestaci贸 il路l铆cita no t茅 recorregut jur铆dic en aquest cas, segons confirmen fonts properes a la instrucci贸. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com