Mar莽 25, 2022
Per CGT-UOC Catalunya
239 vistes

Ahir, els partits del govern catal脿 i espanyol arribaren a un acord de proposici贸 de llei a Catalunya per tal d鈥檃contentar la magistratura pel que fa a la seva imposici贸 del 25% de castell脿 a les aules. Gonz谩lez Cambray, que no es cansa de repetir que l鈥檃prenentatge no es pot basar en tant per cents, surt aquest cop a defensar un model ling眉铆stic liquat on, de nou, recaur脿 tota responsabilitat a la gesti贸 de cada centre.

El model p煤blic que va imposant-se ens sembla mesqu铆 i enverinat. Amb una autonomia de centres cada cop m茅s diferenciada, s鈥檈st脿 aconseguint un model de xarxa p煤blica amb regust neoliberal. La compet猫ncia entre centres p煤blics i la greu segregaci贸 ja eren descarades abans de l鈥櫭簂tim mat: el projecte ling眉铆stic de centre.

N鈥檈stem fartes de tanta demag貌gia, amb l鈥檃fegit贸 que, la nova mesura, se鈥檔s pret茅n encolomar com una gran oportunitat, just l鈥檈ndem脿 de la vaga a educaci贸 en contra del 25%. Resulta que els percentatges valen per organitzar curr铆culums, per avaluar l鈥櫭▁it i el frac脿s escolars i per mesurar l鈥櫭簊 social de cada llengua, per貌 -ai las!- no pas per estructurar el model d鈥橢scola Catalana, ni per cimentar el catal脿 com a llengua normalitzada.

Que trist que 茅s haver d鈥檃cceptar que la immersi贸 ling眉铆stica ha estat un model de cert 猫xit a l鈥檈ducaci贸 prim脿ria, per貌 que s鈥檋a quedat a mig recorregut a l鈥檈ducaci贸 secund脿ria. I ara, resulta que el catal脿 perd l鈥檈status d鈥櫭簄ica llengua vehicular a l鈥檈scola p煤blica i s鈥檈quipara plenament a l鈥檈spanyol. Aquest 茅s el pla de xoc per aconseguir revertir la tend猫ncia minvant de l鈥櫭簊 del catal脿 en les generacions m茅s joves?

脡s evident que no es poden treure conclusions quan la llei ni tan sols est脿 aprovada, per貌 no cal dir que la mesura ens sembla anar en contra del que caldria. Falta de valentia, tra茂ci贸 al propi poble i -com a m铆nim- resignaci贸 (si no col路laboraci贸) a la imposici贸 de m茅s castell脿, agreujant aix铆 la situaci贸 de digl貌ssia que fa t茅mer el pitjor dels presagis pel futur del catal脿.

Acostumades al m脿rqueting del govern per vendre mesures impopulars amb discursos de camuflatge, decoraci贸 i encanteri, no podem fer res m茅s que mirar aquesta nova mesura amb incredulitat i m脿xim rebuig. En lloc d鈥檃profitar el pacte de govern a Madrid per blindar la llengua minoritzada, s鈥檃profita la majoria nacionalista de casa per minar-la. El m贸n, al rev茅s.

Ara, m茅s que mai, cridem a tota la comunitat educativa a sumar-se a la vaga dels propers 29 i 30 de mar莽.

Prou tra茂ci贸. Prou imposicions. Cambray dimissi贸. Ahir, avui, dem脿, l鈥橢scola en catal脿!
Autor font: Cgtcatalunya.cat