Agost 1, 2022
Per Nord-Estl Libertari
63 vistes

Emoci贸 i agra茂ment d’una fam铆lia d’Arenys de Munt en localitzar la tomba del seu avi entre els 177 soldats de la Rep煤blica enterrats 

Dignifiquen la fossa comuna m茅s gran del Principat de Catalunya, a M贸ra d’Ebre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Arenys de Munt (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 01/08/2022.- Segons un despatx de l’Ag猫ncia Catalana de Not铆cies, familiars de soldats republicans i membres de l’administraci贸 catalana i de l’Ajuntament es van aplegar divendres a M贸ra d’Ebre (Ribera d’Ebre) amb la voluntat de dignificar l’espai del Mas de Santa Magdalena, on es troba la fossa comuna del front m茅s gran del Principat de Catalunya. All脿 s’hi van enterrar 177 soldats de l’Ex猫rcit Popular de la Rep煤blica, dels quals nom茅s se n’han pogut identificar dos.  

La fam铆lia d’Andreu Flores i Flores, un d’aquests combatents republicans provinent d’Arenys de Munt (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), ha visitat per primer cop la tomba on es van trobar les seves restes.  

La finca, de titularitat privada, incorpora dos plafons informatius contextualitzen l’horror de la Guerra Civil. El seg眉ent objectiu del Govern  de la Generalitat i de l’Ajuntament d’aquesta localitat 茅s adequar la masia de Santa Magdalena, que va ser hospital republic脿 de campanya durant la batalla de l’Ebre, en 1938. 

El que havia estat un antic herbassar, ara es visibilitza com un espai de mem貌ria de la Guerra Civil i s’incorpora a la Xarxa d’Espais de Mem貌ria de la Generalitat de Catalunya. La intervenci贸 al Mas de Santa Magdalena, la fossa m茅s gran del principat de Catalunya localitzada i oberta fins ara, es va iniciar el 14 de desembre de 2020 i va finalitzar el 5 de juliol de 2021. 

En aquest indret s’hi van enterrar prop de 200 soldats repartits en una seixantena de tombes. Els combatents de la Rep煤blica van ser ferits durant la batalla de l’Ebre i van passar els seus 煤ltims dies a l’hospital de campanya del Mas de Santa Magdalena, pr貌xim al front b猫l路lic. La llibreta del doctor Gras, trobada en aquest equipament, va ser clau a l’hora de contextualitzar com es van viure aquelles jornades. 

De totes les v铆ctimes, nom茅s s’han pogut posar nom i cognom a dues a trav茅s del programa d’identificaci贸 gen猫tica. Es tracta d’Andreu Flores i de Josep Aubeso. Divendres, la fam铆lia Flores ha pogut localitzar i visitar per primer cop la tomba on van enterrar-lo. La seva neta, que ha intervingut de forma espont脿nia en l’acte, ha llegit un text emotiu sobre la troballa del seu avi, que ha perm猫s que la fam铆lia tanqu茅s el dol. En el text, J猫ssica Flores ha recordat el moment en qu猫 se’ls va informar que s’havia localitzat i identificat el cos d’un avi que mai van arribar a con猫ixer. 

Acompanyada de dos arque貌legs, la fam铆lia ha pogut visualitzar el punt exacte on es va trobar el cos de l’avi, en una tomba compartida amb tres cossos m茅s. Els familiars s’han interessat per la causa de la mort, que tot apunta que podria haver estat per l’impacte de metralla i les complicacions en una operaci贸 d’urg猫ncia. 

Una finca privada convertida en un espai de mem貌ria 

La finca, de titularitat privada, es troba a uns tres quil貌metres de la carretera principal que connecta amb M贸ra d’Ebre. Per accedir-hi, 茅s necessari passar per un cam铆 rural que a dia d’avui, no t茅 una senyalitzaci贸 espec铆fica. De fet, aquesta 茅s una de les pr貌ximes actuacions plantejades per adequar la zona, tot i que de moment, no compta amb calendari ni pressupost per portar a terme. El mateix passa amb l’edifici en estat ru茂n贸s del Mas de Santa Magdalena. 

El banc de dades, primordial per a noves identificacions 

Actualment, les restes exhumades dels 175 soldats de la Rep煤blica sense identitat es troben a la Universitat Aut貌noma de Barcelona despr茅s de ser estudiades i estan pendents de ser retornades al cementiri de M贸ra d’Ebre. S’hi quedaran fins que hi hagi noves coincid猫ncies gen猫tiques. La consellera de Just铆cia de la Generalitat, Lourdes Ciur贸, ha fet una crida a la ciutadania per aportar mostres gen猫tiques que permetin identificar les restes que es van recuperant. “脡s una feina d’un gran impacte emocional cada cop que podem anunciar a una fam铆lia que hem localitzat el seu familiar“, ha assenyalat. 

D’altra banda, Ciur贸 ha remarcat la import脿ncia de traslladar la mem貌ria hist貌rica als m茅s joves. “Tenim la responsabilitat de fer-ne difusi贸 perqu猫 les generacions que ens seguiran han de con猫ixer el que va passar. El coneixement 茅s una garantia de no repetici贸“, ha subratllat.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com