Agost 1, 2022
Per Nord-Estl Libertari
577 vistes

Emoció i agraïment d’una família d’Arenys de Munt en localitzar la tomba del seu avi entre els 177 soldats de la República enterrats 

Dignifiquen la fossa comuna més gran del Principat de Catalunya, a Móra d’Ebre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Arenys de Munt (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 01/08/2022.- Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies, familiars de soldats republicans i membres de l’administració catalana i de l’Ajuntament es van aplegar divendres a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre) amb la voluntat de dignificar l’espai del Mas de Santa Magdalena, on es troba la fossa comuna del front més gran del Principat de Catalunya. Allà s’hi van enterrar 177 soldats de l’Exèrcit Popular de la República, dels quals només se n’han pogut identificar dos.  

La família d’Andreu Flores i Flores, un d’aquests combatents republicans provinent d’Arenys de Munt (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona), ha visitat per primer cop la tomba on es van trobar les seves restes.  

La finca, de titularitat privada, incorpora dos plafons informatius contextualitzen l’horror de la Guerra Civil. El següent objectiu del Govern  de la Generalitat i de l’Ajuntament d’aquesta localitat és adequar la masia de Santa Magdalena, que va ser hospital republicà de campanya durant la batalla de l’Ebre, en 1938. 

El que havia estat un antic herbassar, ara es visibilitza com un espai de memòria de la Guerra Civil i s’incorpora a la Xarxa d’Espais de Memòria de la Generalitat de Catalunya. La intervenció al Mas de Santa Magdalena, la fossa més gran del principat de Catalunya localitzada i oberta fins ara, es va iniciar el 14 de desembre de 2020 i va finalitzar el 5 de juliol de 2021. 

En aquest indret s’hi van enterrar prop de 200 soldats repartits en una seixantena de tombes. Els combatents de la República van ser ferits durant la batalla de l’Ebre i van passar els seus últims dies a l’hospital de campanya del Mas de Santa Magdalena, pròxim al front bèl·lic. La llibreta del doctor Gras, trobada en aquest equipament, va ser clau a l’hora de contextualitzar com es van viure aquelles jornades. 

De totes les víctimes, només s’han pogut posar nom i cognom a dues a través del programa d’identificació genètica. Es tracta d’Andreu Flores i de Josep Aubeso. Divendres, la família Flores ha pogut localitzar i visitar per primer cop la tomba on van enterrar-lo. La seva neta, que ha intervingut de forma espontània en l’acte, ha llegit un text emotiu sobre la troballa del seu avi, que ha permès que la família tanqués el dol. En el text, Jèssica Flores ha recordat el moment en què se’ls va informar que s’havia localitzat i identificat el cos d’un avi que mai van arribar a conèixer. 

Acompanyada de dos arqueòlegs, la família ha pogut visualitzar el punt exacte on es va trobar el cos de l’avi, en una tomba compartida amb tres cossos més. Els familiars s’han interessat per la causa de la mort, que tot apunta que podria haver estat per l’impacte de metralla i les complicacions en una operació d’urgència. 

Una finca privada convertida en un espai de memòria 

La finca, de titularitat privada, es troba a uns tres quilòmetres de la carretera principal que connecta amb Móra d’Ebre. Per accedir-hi, és necessari passar per un camí rural que a dia d’avui, no té una senyalització específica. De fet, aquesta és una de les pròximes actuacions plantejades per adequar la zona, tot i que de moment, no compta amb calendari ni pressupost per portar a terme. El mateix passa amb l’edifici en estat ruïnós del Mas de Santa Magdalena. 

El banc de dades, primordial per a noves identificacions 

Actualment, les restes exhumades dels 175 soldats de la República sense identitat es troben a la Universitat Autònoma de Barcelona després de ser estudiades i estan pendents de ser retornades al cementiri de Móra d’Ebre. S’hi quedaran fins que hi hagi noves coincidències genètiques. La consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró, ha fet una crida a la ciutadania per aportar mostres genètiques que permetin identificar les restes que es van recuperant. “És una feina d’un gran impacte emocional cada cop que podem anunciar a una família que hem localitzat el seu familiar“, ha assenyalat. 

D’altra banda, Ciuró ha remarcat la importància de traslladar la memòria històrica als més joves. “Tenim la responsabilitat de fer-ne difusió perquè les generacions que ens seguiran han de conèixer el que va passar. El coneixement és una garantia de no repetició“, ha subratllat.  
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com