Octubre 15, 2021
Per Nord-Estl Libertari
220 vistes


Emilia Buonacosa

Emilia Buonacosa

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 15 d’octubre de 1895 neix a Pagani (Salerno, Campania) l’anarquista Emilia Buonacosa 

Entre setembre de 1936 i 1937 la trobem a Barcelona, una vegada pass脿 la frontera del Pirineu Oriental amb Romano De Russo, anarquista que segons els confidents italians organitzava atemptats antifeixistes 

Emilia Buonacosa: El 15 d’octubre de 1895 neix a Pagani (Salerno, Campania) l’anarquista Emilia Buonacosa. Filla de pares desconeguts, a ser trobada al carrer per Giovanna Pepe, registrada d’ofici el 21 d’octubre de 1895 i adoptada als pocs dies pel matrimoni Alfano de Nocera Inferiore.  

Treball脿 en una f脿brica de conserves de Nocera Inferiore (Salerno, Campania), poblaci贸 amb una important Cambra del Treball de la qual va ser habitual. 

Ben aviat destac脿 com a representant de les idees llibert脿ries i va estar en contacte amb destacats revolucionaris.  

Visqu茅 dos anys amb l’anarquista Ernesto Dario.  

Particip脿 activament en les lluites obreres i ja en 1913 estava fitxada com a 芦perillosa subversiva禄.  

Despr茅s d’un accident laboral que li va causar greus ferides al cap i li va fer perdre el cuir cabellut, obligant-la a portar perruca, es trasllad脿 a Mil脿 (Llombardia).  

El 8 de setembre de 1924 es cas脿 a Mil脿 amb l’anarquista Federico Giordano Ustori, amb qui va tenir una filla, Teresa, que mor铆 pocs mesos despr茅s.  

En 1927 pass脿 clandestinament la frontera dels Alps i establerta a Par铆s (Illa de Fran莽a), freq眉ent脿 els exiliats italians i particip脿 en les reunions del moviment 芦Giustizia e Libert脿禄 (GL, Just铆cia i Llibertat) i de Concentraci贸 d’Acci贸 Antifeixista (CAA).  

Va ser fitxada per les autoritats franceses com a 芦anarquista capa莽 de cometre actes terroristes禄.  

En 1930 enviud脿 i posteriorment s’un铆 amb el militant comunista Pietro Corradi.  

El desembre de 1932, segons l’informe d’un confident anomenat Decimus, va ser contractada com a relligadora tipogr脿fica per la 芦Librerie Moderne禄 de Par铆s i en aquesta 猫poca freq眉entava l’anarquista Renato Castagnoli.  

En aquests anys, el seu domicili, al n煤mero 40 del carrer Troy de Fontanay-sous-Bois (Val-de-Marne, Illa de Fran莽a), esdevingu茅 un punt de refer猫ncia dels anarquistes italians exiliats a la regi贸 parisenca (Renato Castagnoli, Bruno Gualandi, Giuseppe Luccheti, Temistocle Ricciulli i alguns altres).  

El 13 de maig de 1936 assist铆 a Par铆s, amb altres anarquistes (Camillo Berneri, Egidio Fossi, Tintino Rasi i altres), als funerals de Giovanni Sabbatini.  

Entre setembre de 1936 i 1937 la trobem a Barcelona, una vegada pass脿 la frontera del Pirineu Oriental amb Romano De Russo, anarquista que segons els confidents italians organitzava atemptats antifeixistes.  

El juny de 1937 ide脿 amb l’anarquista Gino Bibi un pla per a comprar avions als Estats Units per oferir-los al combat b猫lic antifranquista, encara que la policia italiana pensava que eren per a fer atemptats antifeixistes a It脿lia, per貌 el pla finalment no es va materialitzar.  

De bell nou a Par铆s, arran de l’Ocupaci贸 alemanya les autoritats feixistes italianes enviaren un llistat d’anarquistes (Giulio Bacconi, Duilio Balduini, Giuseppe Biasini, Ugo Boccardi, Emilia Buonacosa i altres) a les autoritats nazis per al seu arrest.  

El 9 de juliol de 1940 va ser detinguda per militars alemanys i, despr茅s de passar per la pres贸 d’Aquisgr脿 (Rin del Nord-Westf脿lia, Alemanya), el 19 d’octubre de 1940 va ser lliurada a la policia italiana a la frontera, on va ser detinguda per 芦activitats subversives禄 realitzades a l’estranger, i confinada a Brenner (Tirol del Sud).  

El 2 de desembre de 1940, malgrat les seves condicions prec脿ries de salut, va ser condemnada a cinc anys de confinament a col貌nia penitenci脿ria i en la seva apel路laci贸 deix脿 clar que no havia com猫s cap acte violent. El 13 de desembre de 1940 arrib脿 a l’illa de Ventotene (Latina, Laci). Necessitada de cures ass铆dues per les ferides al cap, for莽ada a moltes dificultats i privacions, va caure constantment malalta. Esperant l’ajuda dels seus pares adoptius que vivien a Nocera Inferiore, va demanar ser traslladada a un lloc de la Campania, a N脿pols o a Salerno. Per貌 nom茅s va obtenir autoritzaci贸 per a mantenir correspond猫ncia amb el seu company Pietro Corradi.  

El juliol de 1941 el director de la col貌nia penitenci脿ria va assenyalar el seu desgast f铆sic (marejos, ceguesa i alres) i psicol貌gic, i el metge de Ventotene es va veure obligat a demanar aliments i medicaments complementaris per a ella. Aix貌 no obstant, va mantenir les seves idees, tot freq眉entant els anarquistes confinats.  

El 29 d’abril de 1942, la seva mare adoptiva, esperant tornar-la a veure, va demanar a les autoritats feixistes que concedissin a la seva filla una breu llic猫ncia, per貌 aquesta sol路licitud va ser rebutjada.  

Mentrestant, les peticions m猫diques dels sanitaris de Ventotene es van fer urgents i el 27 de juny de 1943 el director de la col貌nia penitenci脿ria va demanar que la pena de confinament es commut茅s per la d’amonestaci贸.  

El 21 d’agost de 1943, quan Benito Mussolini ja havia caigut, encara romania deportada i va demanar la llibertat per mor de la nova situaci贸 pol铆tica. El nou govern, per貌, decid铆 tancar les preses pol铆tiques confinades a Ventotene al camp de concentraci贸 de Fraschette d’Alatri (Frosinone, Laci, Valle Latina).  

El 27 d’agost de 1943 denunci脿 a les autoritats les condicions inhumanes en les quals es trobaven les preses pol铆tiques i deman脿 la immediata llibertat.  

El 7 de setembre de 1943 es decret脿 la seva llibertat, per貌 l’ordre no arriba fins el 19 d’octubre, quan els fets b猫l路lics van impedir el trasllat dels confinats del camp.  

El 7 d’agost de 1944 va poder sortir del camp i marxar cap a Nocera Inferiore.  

Encara que malalta i cansada, les autoritats la seguiren considerat una 芦anarquista fitxada禄.  

El maig de 1959 va demanar una pensi贸 per invalidesa civil agreujada per la persecuci贸 pol铆tica.  

El 21 de juliol de 1959 la policia encara mantenia obert el seu expedient personal.  

Emilia Buonacosa va morir el 12 de desembre de 1976 a Nocera Inferiore. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com