Novembre 21, 2021
Per Nord-Estl Libertari
258 vistes


Necrol貌gica d'Emili Oliver Caball茅 apareguda en el peri貌dic tolos脿 "Espoir" del 16 de juny de 1974

Necrol貌gica d’Emili Oliver Caball茅 apareguda en el peri貌dic tolos脿 Espoir del 16 de juny de 1974

MEM脪RIA PROLET脌RIA DEL NORD-EST 

El 21 de novembre de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca, Franja de Ponent) l’anarcosindicalista Emili Oliver Caball茅 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Elvira Obiols Farr茅, i les seves tres criatures. Ell pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier 

Emili Oliver Caball茅: El 21 de novembre de 1907 neix a Mequinensa (Baix Cinca, Franja de Ponent) l’anarcosindicalista Emili Oliver Caball茅. El seu pare es deia Joaquim Oliver i la seva mare, Maria Caball茅.  

De jove emigr脿 al Principat de Catalunya, on treball脿 com a obrer en la Secci贸 de Transportes i Comunicacions de la Telef貌nica de Barcelona.  

Durant els anys trenta del segle XX milit脿 activament en el Sindicat de Tel猫fons barcelon铆 de la Confederaci贸 Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, cam铆 de l’exili, pass脿 la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Elvira Obiols Farr茅, i les seves tres criatures. Separada la seva fam铆lia, la seva companya i les criatures van ser refugiades a Coatascorn (Costes del Nord, Bro Dreger, Bretanya). Ell pat铆 els camps de concentraci贸, establerts pel Govern franc猫s presidit pel primer ministre 脡douard Daladier. 

Despr茅s s’instal路l脿 a Sant Ju猫ri (Tarn, Occit脿nia) i durant l’Ocupaci贸 alemanya fou secretari de la CNT clandestina del departament de Tarn.  

Despr茅s de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors de la Federaci贸 Local de Sant Ju猫ri de la CNT-AIT en l’Exili, de la qual va ser nomenat secretari en diverses ocasions.  

Al final de la seva vida s’establ铆 a Albi (Tarn, Occit脿nia), on continu脿 militant en la CNT-AIT en l’Exili local.  

Emili Oliver Caball茅 va morir el 5 de gener de 1974 al seu domicili d’Albi. 
Autor font: Nordestllibertari.blogspot.com